A Bajnai-kormány minisztereinek eskütételével kezdődik az Országgyűlés mai ülése

Mindenkitől lemondást kérnek

Inforadio.hu, Origo, MTI

Itt a csomag – ahogy a kommunikációs szakértők láttatni szeretnék

Bajnai Gordon kormányának hat új tagja teszi le az esküt, ugyanúgy, mint a Gyurcsány-kabinet tagjai közül azok, aki továbbra is posztjukon maradnak, vagy új tárca élén folytatják tevékenységüket.

Esküt tesz Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, Oszkó Péter pénzügyminiszter, Varga Zoltán önkormányzati miniszter, Balázs Péter külügyminiszter, Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter.

A Gyurcsány-kormány tagjai közül Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Székely Tamás egészségügyi miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Kiss Péter, a társadalompolitikai egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszter szintén leteszi az esküt.

Döntenek a képviselők a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról. A törvényjavaslat szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvezető előtt.

Az Országgyűlés határoz a lakossági hitelezés biztonságának növeléséről, a teljes hiteldíj-mutató (thm) szabályozásának áttekintéséről, a lakosságnak nyújtott hitelműveletekkel kapcsolatos tájékoztatás javításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló, a szocialisták által benyújtott országgyűlési határozati javaslatról.

Forrás: Inforadio.hu

Mindenkitől lemondást kérnek

Azonnali, mindenkit érintő megszorítások jönnek, és lesz ugyan könnyítés az adózásban, de főleg jövőre – derül ki a csomagból, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap ismertetett. A kormány tervei szerint megszűnne a köszféra 13. havi illetménye, idén már nem fizetnék ki a 13. havi nyugdíj második felét, két évre csökkentik a kisgyermekkel otthon tölthető időt, és fokozatosan felszámolják a gázártámogatást.

Borús helyzetjelentéssel kezdte programjának ismertetését Bajnai Gordon miniszterelnök a vasárnap délutáni nemzetközi sajtótájékoztatón. Közölte, hogy ez nem is kormányprogram, hanem egy válságkezelő csomag. A globális gazdasági válság hatásainak rövid ismertetése után rátért a speciális magyar problémákra, amelyek Bajnai szerint röviden összefoglalhatók azzal, hogy az állam nem hatékony.

A régiós országokhoz képest sokkal többet költ szociális- és lakástámogatásokra, az államszervezet működtetésére és az adósságok kamataira – sorolta Bajnai, hozzátéve, hogy a helyzetet súlyosbítja az, hogy rendkívül alacsony a foglalkoztatás. A miniszterelnök által idézett statisztika szerint Magyarországon a 19 és 64 év közötti lakosságnak mindössze 57 százaléka rendelkezik valamilyen legális munkahellyel.

Bajnai szerint ebből a válsághelyzetből úgy kell kitörni, hogy egyrészt meg kell őrizni a költségvetés egyensúlyát, másrészt ösztönözni kell a gazdaságot, és vissza kell szerezni a bizalmat az ország iránt. A Gyurcsány Ferenc távozását követően, ezen a héten kedden hivatalba lépett új miniszterelnök szerint ehhez egy fájdalmas intézkedésekből álló csomagon keresztül vezet az út, amely az országban mindenkitől lemondást követel valamiről. Összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket pontokba szedve:

A közszférát érintő intézkedések:

* Két évre befagyasztják a közszféra bruttó bértömegét
* Felülvizsgálják a 2009 második félévi kereset-kiegészítést
* Megszűnik a 13. havi illetmény, helyette egy általános ösztönző-rendszert vezetnek be
* Csökkentik az önkormányzati támogatásokat

A nyugdíjrendszer változásai:

* Előre hozzák a nyugdíjkorhatár 65 évre való emelését, várhatóan 2012-re
* Átütemezik év végére a 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót
* 2010-ben elmarad a nyugdíjkorrekció
* 2009-ben nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét
* Megszűnik a 13. havi nyugdíj, helyette a GDP-hez kötött nyugdíjprémiumot vezetnek be
* Kevésbé éri majd meg a korhatár előtt nyugdíjba vonulni

Változások a szociális rendszerben:

* 10 százalékkal csökken a táppénz
* Két évre rögzítik a családi pótlék összegét, a korhatár 23-ról 20 évre csökken
* A gyes és gyed együttesen három helyett csak két évig jár (ez a már megszületett gyerekek szüleire még nem vonatkozik), ehhez bölcsőde- és óvodafejlesztést ígér a kormány
* Felfüggesztik a lakástámogatásokat
* Fokozatosan megszüntetik a gázár- és távhőkompenzációt (A kormány azzal számol, hogy az év második felében jelentősen csökkenni fog a gáz ára, jövőre pedig a Robin Hood adóból nyújtanának segítséget a leginkább rászorulóknak.)

Egyéb kiadáscsökkentő intézkedések:

* A tömegközlekedés támogatásának csökkentése, a kedvezmények felülvizsgálata
* A közmédia támogatásának csökkentése
* Az EU-s agrártámogatások nemzeti kiegészítésének csökkentése 2010-ben

Változások az adók és járulékok terén:

2009-ben:

* 5 százalékos munkaadói járulék-csökkentés a minimálbér kétszereséig
* Az szja alsó sávhatára 1,9 millió forintra nő
* 20-ról 25 százalékra nő az áfa, de létrejön egy kedvezményes, 18 százalékos kulcs a tejre, a tejtermékekre, a pékárukra és a távfűtésre

2010-től:

* 5 százalék munkaadói járulékcsökkentés a teljes jövedelemre
* Megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás
* Az szja alsó sávhatárának megemelése 4-5 millió forintra
* Az szja kulcsok csökkentése 15-17, illetve 33-35 százalékra
* Összbruttósítás: a bruttó bér plusz a járulékok együtt válnak adóalappá
* Általános értékalapú ingatlanadó bevezetése, progresszív rendszerben, vagyis a gazdagabbakat jobban sújtaná
* Egységes 19 százalékos társasági adózás, a különadó és a kedvezmények megszüntetése

Állami takarékossági intézkedések:

* A miniszterek és államtitkárok fizetése 15 százalékkal csökken
* Felére csökken az állami vezetők külföldi útjainak napidíja
* Nem válthatják meg pénzzel az állami vezetők ki nem vett szabadságát
* Maximálják az állami cégek vezetőinek fizetését
* Csökkentik az állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak illetményét

Bár nem részletezte, a kormányfő több intézkedésre is ígéretet tett, amelyek a vállalkozásokat segítenék: exportfejlesztési programot, a belső piacra jutás segítését, beszállítói programot és aktív gazdasági diplomáciát ígért. Azt mondta, csökkentik a bürokráciát, visszaszorítják a lánctartozásokat, felgyorsítják a nagy értékű magánberuházások engedélyezését. Külön segítséget ígért a nagy munkaerő-igényű ágazatoknak, a mezőgazdaságnak, az építőiparnak és a turizmusnak.

Bajnai feltőkésítést ígért a nehéz helyzetben lévő bankoknak. Azt mondta, kockázatkerülőbb befektetési szabályokkal biztosítják a nyugdíjpénztárakban lévő megtakarítások értékállóságát, a közbiztonságot pedig a Btk. Szigorításával és a rendőrség megerősítésével javítják.

Bajnai közölte, tartani akarják a költségvetés 3 százalékosra tervezett hiányát, amelyre azok a megállapodások is kötelezik az országot, amelyeket az IMF-fel és az Európai Bizottsággal kötött még a Gyurcsány-kormány. A miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy tárgyalni fog ezekkel a szervezetekkel az alternatívákról is.

Segítség a devizahiteleseknek

Bajnai vasárnap este a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában arról is beszélt, hogy a devizahitellel rendelkezőket egy 2 éves türelmi időszak biztosításával szeretné kisegíteni. A miniszterelnök szerint Magyarországon több mint 700 ezer embernek van lakása devizahitelből, és 1 millió ember autóját terheli ugyanilyen kölcsön. Ezeknek a törlesztőrészleteit sokan nem tudják fizetni, vagy azért, mert a válság miatt elvesztették a munkájukat, vagy mert a forint árfolyamának romlása miatt a törlesztőrészletek jelentősen megemelkedtek.

Bajnai szerint a 2 év türelmi idő azt segítené, hogy az emberek a válság miatt ne veszíthessék el a lakásukat. A miniszterelnök hozzátette: szeretnének egy átlátható rendszert is létrehozni, amelyben lehetővé válik, hogy a forint romlása miatt emelkedő részleteket maximálják, és ne nagyobb részleteket kelljen fizetni, hanem inkább hosszabb futamidőt. A kormányfő ezekről a tervekről a jövőben a bankokkal fog tárgyalni, illetve megsürgetné azok elfogadását az Európai Uniónál is. “Az viszont nem fordulhat elő, hogy valaki ne fizessen a hiteleiért, mert az alapjaiban fordítaná fel a pénzügyi rendszert Magyarországon” – mondta.

Eredményeket ígér Bajnai

Bajnai azt ígéri, hogy ezekkel a lépésekkel növekedni fog a gazdasági szereplők mozgástere, és így sikerül megőrizni, majd később növelni a munkahelyek számát. A miniszterelnök szerint már rövid távon is lesznek előnyei a programnak, bár a hátrányok is nyilvánvalóak.

Bajnai azt mondta, hogy az alkalmazottak számára előny, hogy nőni fog a nettó fizetésük, mert kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetniük, és az alacsonyabb bérterhek miatt biztosabbá válik a munkahelyük. Hátrányosan érinti azonban őket az áfaemelés és a támogatások csökkenése, megszűnése – tette hozzá a kormányfő.

A vállalkozások számára a kormány szerint előny, hogy csökkennek a bérterhek, és általában is kevesebb adót kell fizetniük. Bajnai elismeri azonban, hogy a megszorítás miatt várhatóan csökkenni fog a lakossági fogyasztás, amit nyilván megéreznek majd a vállalkozások is.

Bajnai a családok számára azt ígéri, hogy az adórendszer átalakításával több pénz marad náluk, és segíteni fogják az anyákat abban, hogy álláshoz jussanak szülés után. Utóbbit célozza a bölcsődei, óvodai és napközis helyek bővítése. Emellett meghagynák a családi adókedvezményt – ígéri Bajnai, de azt sem tagadja, hogy az áfaemelést a családok sem kerülhetik el, és a családi pótlék összege sem fog nőni két éven át, ami szintén hátrányosan érinti őket.

További részletek, tudósítás a bejelentésekről: Origo

Fidesz: családok százezrei kerülnek lehetetlen helyzetbe

Bajnai Gordon „Gyurcsányabb a Gyurcsánynál”, az intézkedések családok tíz- és százezreit fogja lehetetlen helyzetbe hozni – jelentette ki Szijjártó Péter vasárnap, miután Bajnai bejelentette megszorítócsomagját. A Fidesz szerint a miniszterelnök által bejelentett csomag brutális, felhatalmazás nélküli, amit egy senki által meg nem választott, ennél fogva illegtitim miniszterelnök jelentett be.

A Fidesz szerint a miniszterelnök által bejelentett csomag brutális, felhatalmazás nélküli, az intézkedések családok tíz- és százezreit fogja lehetetlen helyzetbe hozni – közölte vasárnap az ellenzéki párt szóvivője azt követően, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök ismertette a kormány válságkezelő programját. „Egy soha, senki által semmire meg nem választott, ennél fogva illegitim miniszterelnök bejelentette, hogy mindenfajta felhatalmazás nélkül lenyomja az emberek torkán a minden eddiginél brutálisabb megszorításokat tartalmazó MSZP csomagot” – fogalmazott Szijjártó Péter sajtótájékoztatón. Mint mondta – utalva arra, hogy a Bajnai program keményebb, mint amit korábban Gyurcsány Ferenc bejelentett –, Bajnai Gordon „Gyurcsányabb a Gyurcsánynál”.

Forrás: MTI, Mno.hu

A nagyobb baj elkerülésére elég – elemzők a Bajnai-csomagról

4 hozzászólás “A Bajnai-kormány minisztereinek eskütételével kezdődik az Országgyűlés mai ülése” bejegyzésre

  1. Öreg halász szerint:

    Ki szavazott ebben az országban Bajnai kormányra? 2006-ban nem volt ilyen opció.

    Bajnai, húzz a haverod után, és fizesd ki libák árát!

  2. miska72 szerint:

    Új szlogenek lesznek a tüntetéseken!
    Bajnai Gordon, minek ide kordon? 🙂

  3. Papi szerint:

    Én is lemondást kérek.: Bajnaitól MONDJON LE! Senki nem választotta meg ő egy illegitim miniszterelnők. Ráadásul hazudik! Ha nem politizál mit keresett az előző kormányban ée mit keres a miniszterelnőki bársonyszékben? Hogy tud elszámolni annak a kilenc embernek a halálával és a több száz család tönkre tételével? Gyilkos!!!!!!!!!!
    Szebb Jővőt!

  4. Gordon szerint:

    Bajnai úgy “nem politizál”, hogy közben miniszterelnök… nem értem, hogy miért kell ostobaságokat beszélnie.

Itt lehet hozzászólni !