Elutasították Szabó Szabolcs etikai panaszát

Csepeli Hírmondó/Csepel.hu

szsz

Nem találta elégségesnek a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottságának Eljáró Tanácsa Szabó Szabolcsnak a Csepeli Hírmondó munkatársai ellen benyújtott panaszát. Az Együtt országgyűlési képviselője panasszal fordult a testülethez, szerinte a volt felelős szerkesztő és a lapigazgató etikai vétséget követett el egy róla szóló publicisztikai írással, és azzal, hogy helyreigazítási kérelmének nem tettek eleget.

A testület megállapította, hogy „a Dr. Szabó című írás műfaját tekintve a gondolati műfajokhoz tartozó publicisztika, ahol az újságírói véleménynek helye van. Ebben a szerző nem tartalmi állításokat közöl, csupán lehetőségeket vet fel, kérdés megfogalmazásával.” A határozat azt is kimondta, hogy „az országgyűlési képviselőnek – közszereplőként – nagyobb problématűrő képességgel kell rendelkeznie egy átlagembernél.” Az etikai bizottság továbbá leszögezte, hogy nem történt olyan jellegű elírás, amely helyreigazításra szorulna. Megemlítették, hogy az üggyel kapcsolatos viszontírásával Szabó Szabolcs „nyilvánvalóan beállt a politikai lövészárokba”. Összességében a határozat szerint a lap munkatársai nem követtek el etikai vétséget sem a szóban forgó cikkel, sem azzal, hogy nem közöltek helyreigazítást. Ugyanakkor – folytatódik a határozat – a sértett nevének az általa megjelölt formában kell helyt adni. 

Bár a szerkesztőségre nézve a döntés nem kötelező érvényű, eleget tesznek a képviselő úr panaszának, és mostantól doktori címét is feltüntetik a róla szóló cikkekben, híranyagokban. Ugyanakkor változatlanul úgy érzik, hogy ha a magyar politikai, tudományos, művészeti élet nagyjai nem használják tudományos fokozatukat, címeiket, a közéletben megszokott módon felesleges a doktori cím ismételt hangsúlyozása, azért ezután sem írnak dr. Orbán Viktort, dr. Hiller Istvánt, és így tovább. Egyidejűleg bíznak abban, hogy a MÚOSZ szakmai döntésének morális következményeit dr. Szabó Szabolcs hozzánk hasonlóan érvényesnek tartja, tiszteletben tartja a sajtó szabadságát, az újságírói függetlenséget, és elfogadja, hogy közszereplőként, felelős politikusként „nagyobb problématűrő képességre” van szüksége.

Csepel.hu

 

9 hozzászólás “Elutasították Szabó Szabolcs etikai panaszát” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Ezzel valahogy nem büszkélkedett. Bár lehet, hogy tévedek, állandóan cenzúrázza a Facebook oldalát. 🙂

  2. Grün Izidor szerint:

    ““Elutasították Szabó Szabolcs etikai panaszát. Ugyanakkor – folytatódik a határozat – a sértett nevének az általa megjelölt formában kell helyt adni.”
    Tehát akkor nem Szabó Szabolcs, hanem mi a megjelölt forma?! 😛

  3. Tóth kati szerint:

    DR.,mellesleg egy kis liberálus buzi.

  4. Realitást szerint:

    Ha nincs elégséges/minőséges tartalom, kell a forma.

  5. helyi szerint:

    Kati, a cipőjét nem pucolhatnád a narancssárga nyelveddel, populista lotyó! 🙂

  6. helyi szerint:

    A csepeli hírmondó pedig ablakpucoláson kívül már semmire sem alkalmas, pláne, hogy már nem is piros meg kék, hanem zöld és fehér…Gratulálok Szentesi Zöldi pártpropagandistának és társainak! 🙂

  7. fghfjhgkjhk szerint:

    A Csepeli Hírmondó mitől hivatalos “újság”?
    Sem a kiadó, sem a főszerkesztő kiléte nem ismert.
    Szerintem egy médiaszakon végzett “újságírója” nincs.
    A kiadványnak nincs lajstromszáma sem bejegyezve.
    Szóval? 🙂

  8. baltafejű szerint:

    Tök fölösleges volt panaszt tenni, senki nem olvassa a Csepeli Hírmondót. Legfeljebb az, aki olyan “újságra” vágyik, aminek minden oldalán van legalább 1 kép Németh Szilárdról.

  9. Nagyapó szerint:

    Milyen érdekes. Senki nem olvassa a Csepeli Hírmondót, mégis mindenki tudja mi van benne!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !