Vásárhelyis diákok sikere Cipruson

Csepel.hu

ciprus

Újabb nemzetközi versenyen vettek részt a BGSZC vásárhelyis diákjai, ezúttal Cipruson, Nicosiában. A High Gate magániskola által szervezett ún. Science Fair versenyen Ciprus, Spanyolország, Franciaország és Magyarország háromszor  kétfős  csapatokban mérte össze tudását.

Magyarország csapatai a vízenergia hasznosítását mutatták be a zsűrit is lenyűgöző  kísérleteivel, míg a többi csapat a biomassza, a nap- és a szél energia hasznosításának kísérleti bemutatásában jeleskedett.

– Hihetetlenül élveztük a kémiai kísérletek bemutatását angol nyelven, hiszen a legkisebbektől egészen a komoly szakértőkből álló zsűritagoknak és a rengeteg meghívott vendégnek is meg kellett felelnünk azon a szép, napsütéses délelőttön- mondta Zsidi Katica és Szentgyörgyi Anita, akik a „Víz idomítása’c. kámiai kísérletet mutatták be .

A méltó jutalom sem maradt el, az eredmény két díjban mutatkozott meg számunkra: a legjobb kísérlet és a legkreatívabb kísérlet kategóriát is hazahoztuk, amelyet Matejovics Márk-Költő Roland 10. és 11.évfolyamos tanulók ’Vízturbina’ és a Széll Zoltán-Horváth Ádám 10.a osztályos tanulók alkotta páros ’Vízi malom’ kísérlete nyert el. A siker nemcsak a tanulókat illeti, hanem az őket felkészítő tanáraiknak is köszönhető, Biacsicsné Sudár Zsuzsanna, Csiszár Szilvia, Melkovicsné Poór Mária, Somogy Edit, Cser Károly és Kovács Attiláné személyében.

A versenyen  túl lehetőségünk volt Nicosia kettéosztott ó városának megtekintésére, egy Szolár paneleket tesztelő üzem és egy un. Szél -farm meglátogatására is, ahol a gyerekek láthatták a múlt értékeit és a jövő környezetvédelmi és energiahasznosítási projektjeit.

A felejthetetlen, sikerekben gazdag Erasmus+ találkozó egy fergeteges farsangi bállal zárult, ahol a tanulók könnyes szemmel búcsúztak versenytársaiktól, barátaiktól, a gondoskodó fogadó családoktól.

Kovács Attiláné projekt koordinátor

 

Itt lehet hozzászólni !