Fejlesztés: Csepelen is lesz a csecsemőknek koponya és csípő szűrés

Csepel.hu

uh9

Csepelen is elvégezhető lesz a csecsemők kötelező koponya- és csípőszűrés ultrahang vizsgálata. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat radiológiai osztályán hivatalosan átadták szerdán a már használatban lévő új ultrahang készüléket. Az önkormányzat finanszírozásával megvásárolt Hitatsi gyártmányú gép legújabb mikro konvex fejével a pici babák születés utáni kötelező vizsgálatait helyben végzik el a gyermek radiológusok. Az újabb egészségügyi szolgáltatás bővülése a szülők számára jelent könnyebbséget, akik eddig a kerületből távoli intézményekbe (Heim Pál Kórház és Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház) vitték a csecsemőket. A szülést követő 6-8 hétben végzett csípő- és koponya ultrahang vizsgálattal olyan születési és fejlődési problémákra derülhet fény, amik még nem okoznak látható bajt, de korai felismerésük a baba egészséges fejlődése érdekében nagyon fontos.

A felső kategóriás készülék korszerű képalkotó eljárása során a járóbetegeknél lehetőség van a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és vesék, a kismedencében pedig a húgyhólyag, a méh, a petefészkek és a prosztata vizsgálatára, de diagnosztizálhatók a nagyobb erek, azokban lévő áramlás, a lágyrészek, például pajzsmirigy vagy bőrben észlelt kisebb-nagyobb csomók is – tájékoztatta oldalunkat dr. Juhász György főigazgató.

A több funkciójú gép gyakorlati használatát dr. Ördögh Ildikó osztályvezető főorvos mutatta be a vendégeknek, köztük Borbély Lénárd polgármester és Morovik Attila alpolgármester is megtekintették az új technológiát.

A főorvosnő elmondása szerint jelenleg három vizsgáló fejjel dolgoznak és zömében hasi ultrahangot végeznek. A lineárissal nyaki ereket, lágyrész eltéréseket, emlőket, izomban lévő sérüléseket vizsgálnak. A konvex fej a hasi szervek vizsgálatára alkalmas, a mikro konvex pedig a csecsemők koponya- és csípőszűrésére.

A gyártó cég képviseltében jelenlévő Széles József elmondta, hogy a készülék további 30-40 fejjel bővíthető, mellyel speciális területek vizsgálhatók.

Csepel.hu

7 hozzászólás “Fejlesztés: Csepelen is lesz a csecsemőknek koponya és csípő szűrés” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Biztos, hogy az a Hitatsi nem Hitachi?!
    Vagy úgy jártatok mint a rendőr a mennyországban mikor a gyoshajtásért kiállított csekkre Maserati-t ír be Názáreti helyett a főnök fiának rendszáma alapján?! 😛 😀

  2. kerdezo szerint:

    Nagyon örülök, hogy fejlesztik az egészségügyi ellátást!
    (Mint látható, ha valami jó történik, akkor azt is véleményezem!)

  3. kerdezo szerint:

    A Tüdőgondozó és Tüdőszűrő állomást azonnal fel kellene újítani, a héten volt “szerencsém” ott járni. Csodálom, hogy az ott dolgozók be mernek menni abba az omladozó helyre!

  4. Lovas szerint:

    Jó látni, hogy ilyen önkormányzatunk van. De kétségtelen, hogy 16 év MSZP-s korszak után rengeteg még a lerohadt intézmény, a felújítani való.

  5. csapajev szerint:

    Ez valóban szuper!
    De mikor lesz már végre fogröntgen?????Január vége óta nincs….

  6. Betke szerint:

    Van fogröntgen a Rákóczi úton a zeneiskola mellett! Azonnal elkészítik, egy panoráma felvétel kb. háromezer……

  7. csapajev szerint:

    Nem az itt a kérdés,hogy hol van fizetős!! fogröntgen,hanem az,hogy miért nem lehet biztosítani a rengeteg betegnek a fogászati kezelésekkel együtt járó! szolgáltatást?
    A panoráma a Tóth Ilona EÜ. központban is fizetős,de az összes többi nem.

Itt lehet hozzászólni !