Ismét Manhattant és olimpiai játékokat álmodnak Csepelre

Nol.hu, Csepel.info

Már nem ködös a jövő?

Akár egy-két éven belül megindulhat a csepeli szigetcsúcs látványos fejlődése, miután többéves politikai és szakmai vita után a tulajdonosok közt egyetértés körvonalazódik az összességében 175 hektáros terület fejlesztéséről.

Budapest legnagyobb öszszefüggő, még beépítetlen régiója döntően a főváros, a XXI. kerület és a spanyol Martinsa-Fadesa ingatlanfejlesztő tulajdona; elvben mindhárman támogatják azt a hosszú távú városfejlesztési programot, amely másfél évnyi egyeztetés eredményeként a közelmúltban született meg. A tervre Csepel szakbizottsága a napokban adta áldását, a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési bizottsága várhatóan április 15-én tárgyal róla. Ha Csepel után Budapest is szentesíti az elképzeléseket, megkezdődhet a területre vonatkozó Fővárosi szabályozási keretterv és a Kerületi szabályozási terv módosítása, s megindulhatnak a beruházások.

Mint arról már beszámoltunk, a tulajdonosok korábban megosztottak voltak, hogy mi és milyen arányban épüljön a szigetcsúcson. A mostani tervben a kerület által dédelgetett magasház-építési álmokat tömörítő “Csepel-Manhattan” koncepcióval együtt jelenik meg a “Csepel-Víziváros” gondolata. Ha a leendő hatalmas zöld felületekkel megkétszereződik a főváros sport- és szabadidős közparkjainak a területe, lehetőség nyílik, hogy Budapest 2011-ben megpályázhassa a 2020-as nyári olimpiai játékok rendezését. Annak egyik lehetséges fő helyszíne a szóban forgó terület.

A londoni dokknegyed mintáját követő tervet hazai és nemzetközi építészek önthetik majd végleges formába. Sokszínű városrészként a Csepel-sziget Budapest karakteres részévé válhat: 25-30 évesre becsült távlatban 2,5 millió négyzetméteren üzleti negyed, lakások, oktatási és szabadidős létesítmények épülhetnek. Egyes lakónegyedek esetleg olimpiai faluként, az irodák médiaközpontként, míg a tartalék területek a sportesemények helyszíneként is szolgálhatnának. A fejlesztések egyedülálló különlegessége, hogy a terület fele zöld és vízfelületekből áll majd. A programmal előre hozhatók olyan nagy infrastruktúra-beruházások is, mint a régió négy új Duna-hídjának és az észak-déli gyorsvasút, illetve egy új metróvonal megépítése.

nol.hu

21 hozzászólás “Ismét Manhattant és olimpiai játékokat álmodnak Csepelre” bejegyzésre

  1. Öreg halász szerint:

    Nem tehetek róla, de erről a hírről a Fadesa miatt mindig csak egy dal szövege jut eszembe: Száraz tónak nedves partján…

    Van egy diszkrét bája annak, amikor egy gazdasági válság kellős közepén, zuhanó ingatlanbefektetési kedv mellett, amikor nem adnak hitelt a bankok, egy egyébként is csődben fetrengő cég egy impotens kerületi vezetéssel egy gigaprojektet négy év nulla teljesítmény után másodjára is így reklámoz.

    Gratulálok!

  2. Gordon szerint:

    Fel kellene ébredni az álmok világából. A város biztonságos működése sokkal fontosabb.

  3. atlétaa trikó szerint:

    Remélem sikerül az infrastruktúra és mi CSEPELIEK és gyerekeink-unokáink élvezik a “Csepeli Manhattan” létesitményeit Hajrá Olimpia……Hajrá CSEPEL……….Vizi Várost…………Budapest rá bólint és megindulhatnak a beruházások………..

  4. Syme szerint:

    Öreg halász: 100 pontos hozzászólás 🙂

  5. Öreg halász szerint:

    atlétaa, én nem vagyok befektetés-ellenes, sőt. Szerintem olyan hely is kell Budapesten, ahol engedélyezik a toronyházak építését, és szeretném, ha lenne olimpia Budapesten. Párizsban kifejezetten jól meg tudták oldani a toronyház-építéseket, és még egy ilyen városnak is pluszt tudott adni, miközben úgy tudom, hogy a régi városnegyedek szépségét sem verték szét. A Kis-Duna is páratlan lehetőségeket nyújt.

    Észak-Csepel viszont a tapasztalatom szerint kizárólag választási kampány-időszakokban kerül elő, aztán éppen úgy nem történik semmi, mint a gerincúttal. Eddig ez volt a helyzet.

  6. Gordon szerint:

    Persze atléta, persze… a város adóssága indult meg, nem kis mértékben. Mégpedig felfelé!

  7. Gordon szerint:

    Atléta! Vizi várost akarsz!? Ha akarod nyakon önthetlek egy vödör hideg vízzel (tegnap úgy látszik nem kaptál), akkor lesz vizi város neked is. Legalább észhez térnél, kilépnél az álomvilágból.

  8. Tamási Juli szerint:

    Két szó:
    választási kampány…

  9. atlétaa trikó szerint:

    Csak pozitivan,és merjünk álmodni, kitörlesztik a város adósságát,megszünik a válság(milyen válság)és élünk mint hal a vizben….. Hajrá CSEPEL……..

  10. Gordon szerint:

    Élünk mint hal. Ja, úszunk az adósságban.
    Csődben a kerület, csődben a főváros, csődben az ország, és a legutóbbi hírek szerint csődben a Fadesa. A bankok meg kerülik a kockázatos kihelyezéseket. A gazdaságunk meg 10%-kal fog szűkülni. A környezet most “igazán megfelelő” a nagyívű beruházásokra.

  11. atlétaa trikó szerint:

    Látod Gordon neked kell egy vödör hideg viz,remélem te nem vagy csődben………néz ki az ablakon és halgasd a madarakat hogy csicseregnek…….Csak a CSEPEL………..

  12. infósferi szerint:

    Én meg bejelentem, hogy a sógoromékkal foci VB-t rendezek!
    Naív polgárok, örök becsapottak!
    Igaz,hogy nem vagyok politikus, de azért nekem legalább ennyien higgyetek ám!

  13. balszélső szerint:

    Látom, van már egy pár hozzászóló, aki a kapitális blöfföt mértékén kezeli.

  14. lolka szerint:

    Margit-szigeti uszó eb. alátámasztott tribünök, reggelre elfolyó viz . Pécsi eu. város stb…PLUSSZ egy jó nagy ló….. nem olimpia. Előbb rendbe kéne tenni a nagy lenyulásokat , meg a megosztottságot az acsarkodást aztán örülhetnénk, hogy lyuk van ott ahhol gondolom!

  15. miska72 szerint:

    Mi van atlétaa trikó bekóstoltak?:)
    Nem vetted me ma a piroskapszulát látom!
    Fuss Forest fuss! Fuss atlétaa trikó fuss! 😉

  16. Földhözragadva szerint:

    Tudja vki mi épül a Kolozsvári-Katona sarkán, az Elmű telepen?

  17. én tudom szerint:

    Egy több lakásos társasház fog ott felépülni ott, úgy tudom.

  18. lolka szerint:

    atlétaa trikó:
    Rá mész a Kuruc.Info-ra és akkor ott elolvashatod Manhattan-t, hogy mit fogunk mi a gyerekeink, unokáink élvezni a “Manhattan”-ból…

  19. Öreg halász szerint:

    Lolka, bocs, de én annak a náci sz@rnak kb. akkor hiszek, amikor a Népszavának.

    Időnként meg szoktam nézni, hogy ne felejtsem el, milyen mélyre lehet süllyedni a sötét emberi butaságba. Ott már csak zsidózás, cigányozás, komcsizás van, aki meg nem szélsőjobbos vagy jobbikos, vagy nem gyűlöli az előbbieket, az az előző kategóriák valamelyikébe soroltatik. Rendkívül primitív, uszító lap, igazándiból rosszabb, mint a Népszava.

  20. lolka szerint:

    Tisztelt- Öreg halász:
    Minél tőbb oldalt böngész át valaki annál kerekebb képet tud, szerin alkotni ebben a zavaros világban.

  21. miska72 szerint:

    Lolka így van!
    Én is hallgatok klubrádiót, és Lánchídrádiót is! 😉

Itt lehet hozzászólni !