Orbán Viktor a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet

MTI, Ma.hu

Orbán Viktor a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet

Az emberek tiszteletét mindig a bátrak vívják ki, s ezért az idén is “Tisztelet a bátraknak” a március 15-i nemzeti ünnep jelmondata.

Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i nemzeti ünnep “szimbolikus és emblematikus helyszínén”, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében mondja el ünnepi beszédét jövő kedden, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján – közölte Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. 

A Nemzeti Múzeumban tartott tájékoztatón Vargha Tamás hangsúlyozta: a ’48-as forradalom a magyarok függetlenség iránti vágyából és bátorságából sarjad. “Függetlenség, szabadság, bátorság”: ennek a három szónak a ma Európájában is nagyon fontos és erős üzenete van – mondta.

Mint kiemelte, a történelem mindig a bátrakat igazolja. Az emberek tiszteletét mindig a bátrak vívják ki, s ezért az idén is “Tisztelet a bátraknak” a március 15-i nemzeti ünnep jelmondata – fejtette ki a HM parlamenti államtitkára.

Tomka Gábor, a múzeum főigazgató-helyettese elmondta: a rendszerváltás óta a Nemzeti Múzeum főlépcsője és kertje a március 15-i ünnepi események fontos részévé vált. Megjegyezte, hogy a szabadságharc idején még csak egyéves volt a múzeum, mégis az ünnep “szimbolikus alapkövévé” vált.

Közölte, hogy a nemzeti ünnepen múzeumuk állandó kiállítását 14 órától ingyen tekinthetik meg az érdeklődők.

A központi rendezvényeket szervező HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója, Ivády Nóra elmondta, hogy már most pénteken megnyílik és március 21-ig lesz megtekinthető a Nyugati téren az a szabadtéri kiállítás, ahol az 1848-as veteránokról és napjaink bátrairól készült fotókat állítják párba. Március 14-én, hétfőn a Nyitott Parlament program keretében ingyenesen lehet látogatni az Országházat és megtekinteni a Szent Koronát.

Március 15-én a hagyományokhoz híven az ünnep a Kossuth téren kezdődik, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János államfő jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. Innen az ünneplők a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekara vezetésével átvonulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődő díszünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet, Tarlós István Budapest főpolgármestere mond köszöntőt.

Szintén a hagyományokhoz híven, délután 3 órakor az Országház Kupolatermében Áder János és Orbán Viktor átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

A múzeumkerti ünnepség után a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével a menet továbbindul a budai Várba, ahol egész nap színes műsorokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket.

A Halászbástyánál felállított szabadtéri színpadon fellép például a Fabula bábszínház, Gryllus Vilmos, a Kolompos Együttes, a Mystery Gang és a Hősök. Mindemellett már délelőtt 10 órától színes műsorok és családi programok lesznek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

A központi rendezvényekről részletes információk találhatók a marcius15.kormany.hu oldalon.

Mindemellett a budai Várban idén is megnyílik a Magyar ízek utcája. Novotny Antal, a program főszervezője elmondta: sok település vendéglátói várják az érdeklődőket hagyományos magyar ételekkel délelőtt tíz órától este hét óráig. Lesz többek között dödölle, puliszka, házi sajtok, pálinka, bor, s meg lehet kóstolni a Kossuth kiflit is.

Kun Szabó István, a HM miniszteri biztosa, az ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Múzeum körútra szervezett demonstrációt firtató kérdésre válaszolva leszögezte: céljuk, hogy az ünnep biztonságos, sikeres és méltóságteljes legyen. Ennek érdekében minden érintett szervvel együttműködnek, az esetleges rendzavarások kezeléséért a Budapesti Rendőr-főkapitányság felel – tette hozzá.

Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kommunikációs igazgatója elmondta: március 15-én több nosztalgiajárat is járja majd a főváros utcáit. Közlekednek például favázas villamosok, nosztalgiatrolik és HÉV-ek is. A március 15-én várható forgalomkorlátozásokról, lezárásokról a BKK honlapján, Facebook-oldalán található részletes tájékoztatás. Továbbá okostelefonos alkalmazásukon is folyamatosan frissítik a közösségi közlekedést érintő információkat – közölte Szűcs Panni.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit.

Forrás: MTI, Ma.hu

17 hozzászólás “Orbán Viktor a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet” bejegyzésre

  1. Imre szerint:

    Mennyit adnak a bértapsolóknak?
    Ennek az embernek jóérzésű, igazságérzetes ember csak tojást dobna a képébe.

  2. Grün Izidor szerint:

    Imre!
    Ezek a lengyel bértapsolók a birkameneten is itt voltak egy gulyásért! 😀 😛

  3. Lovas szerint:

    Szerencsétlen komcsik mindig magukból indulnak ki. Ahol Orbán Viktor mond beszédet, oda nem kellenek bértapsolók. Grün ráadásul maga is egy bérfórumozó. 😀

  4. Grün Izidor szerint:

    Lovas!
    Ha nem kellenek komcsik a beszédre, akkor fele fityesz kizárva?! 😀

  5. Imre szerint:

    Ki ez a Lovas? Valaki adja alá a lovat.
    Nyilván egy fizetett nyalonc, aki bagóért hazudik a rendszer gátlástalan korruptsága ellenében. De a tapsért most nem állít ki számlát… minden 5.-et ingyen adja 🙂

  6. robi szerint:

    Olyan Bugi szaga van.
    Azt sem képes definiálni, ki a komcsi, de fröcsög.

  7. Grün Izidor szerint:

    megkezdte!
    Eddig a függöny mögül lesekedett várva a tömeget! 😀 .P

  8. Grün Izidor szerint:

    Vége!
    Kibírta röhögés nélkül! 😀 😀

  9. Bizony, bizony szerint:

    “Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!”
    Köszönjük Viktor!
    Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

  10. Nagyapó szerint:

    Megy a komcsi röfögés! Dolgoznak a Ságvári klónok!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. robi szerint:

    Ságvári klón? Tán csak nem az újabban LOVAS néven írogató cimborájára gondol? Egy évvel ezelőtt még más néven komcsizott.

    Apropó! Lelépett az ünnepségről?
    Nehogy baj legyen belőle.

  12. Nagyapó szerint:

    robi! Ilyen elődjeire, Ságvári klónokra gondolok, mint Katka, ugró mókus, szevenszi, Kaatka, „?”, stb., akik más néven újra jelentkeznek. robi mi volt régebben?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. robi szerint:

    Nem tartom számon, mióta kommentelek.

    Szerencsére van tisztes foglalkozásom: nem szorulok rá, hogy főnökeimtől hazudozásért, mocskolódásért kapjak váll veregetéseket.
    Voltak időszakok, amikor nem értem rá itt poénkodni, hetekig nem kattintottam az infóra, pedig született csepeliként mindig érdekelt a közélet. Találtam egy négy évvel ezelőtti bejegyzésem annak érzéketetésére, nem ma születtem.

    “robi szerint:
    2012. március 31., szombat – 08:16

    t. Anikó!

    Egyetértünk abban, hogy Gyurcsány jobban tenné, ha meg sem szólalna.
    Abban is, hogy mindenki megúszhatott mindent kis hazánkban: ettől vagyunk következmények nélküli ország.

    1./ Kiknek kellett volna az általad felsorolt személyeket felelősségre vonni?
    Úgy is kérdezném: kik falaztak nekik, hogy mára “patyolat” tiszták legyenek?

    2./ Idézlek:…”a baloldaliak ne mutogassanak a köztársasági elnökünk szabálytalanságára”

    Nos, én nem valamely párt szekértolásában, üleptisztításában gondolkodom, Nem is érzem magaménak egyik társulatot sem. attól még – szerintem – elmondhatom a véleményem, nemde?
    Látom, hatott rád Manituék népnevelése: aki nincs velünk, az csak baloldali ( sokak szerint. tolvaj komcsi) lehet.
    El sem tudjátok képzelni, hogy nem csak politikus imádó állampolgárok léteznek?

    Meghajolnék én igazi hazafiak előtt, akik 22 év után felvirágoztatták volna az országot!
    E helyett ott tartunk, ahol.”

    Tényleg, mi lett Gordonnal és Manituval?
    Újabban milyen néven komcsiznak?

    Tán csak csak nem ők voltak Lovas keresztszülei?

  14. hajaj szerint:

    Hova lettek? Gordon, Manitu, “?!”, ebihal, Vátesz, felix?

  15. fradi ultra szerint:

    áznak fáznak az ávós unoka tüntetésén.

  16. Grün Izidor szerint:

    fradi ultra!
    Az MSZMP fater KISZ-es ivadékánál se fűtött sátor volt felállítva! 😛 😀

    http://mno.hu/belfold/ilyenek-voltunk-a-szetorditott-marcius-15-en-1333194

Itt lehet hozzászólni !