Már 37 halottja van az ankarai merényletnek

Híradó

Már 37 halottja van az ankarai merényletnek

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap este Ankara belvárosában: a nagy erejű robbanás következtében 37 ember vesztette életét, 125-en pedig megsebesültek, 19 ember állapota súlyos. Tavaly október óta ez már a harmadik merénylet volt, amely a török fővárosban történt.

Az egészségügyi miniszter elmondta, a merénylet 125 sebesültjéből még 71 embert ápolnak kórházban, közülük 15-nek súlyos az állapota.

Vasárnap a koraesti órákban egy robbanószerrel megrakott gépkocsi robbant fel az Ankara központjában lévő Kizilay tér mellett, az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében.

Egy biztonsági tiszt korábban közölte, az első nyomok azt sugallják, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt vagy egy hozzá kapcsolódó csoport követte el a terrortámadást. Értesülések szerint két merénylő volt: egy férfi és egy nő. A legfrissebb beszámolók szerint a nő a PKK tagja volt.

A török hadsereg eközben közölte, hogy a légierő a PKK észak-iraki Kandil-hegységben lévő állásait bombázta. A közlemény szerint 18 célpontra mértek megsemmisítő csapásokat. A délkelet-törökországi Sirnak tartomány kormányzósága bejelentette, hogy kijárási tilalmat rendeltek el a főként kurdok lakta Sirnak városban.

Az ankarai merénylet napján újabb városokban rendeltek el kijárási tilalmat a térségben. A tartományi kormányzók nyilatkozatai szerint azért korlátozzák a mozgásszabadságot a Hakkari tartományban fekvő Yüksekova, valamint a Mardin tartományban lévő Nusaybin városában, mert a török biztonsági erők az állampolgárok védelme és a közrend helyreállítása érdekében felszámolják a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt barikádjait és lövészárkait. A térségben jelenleg Cizre, Idil és Silopi településeken, valamint Diyarbakir egyes részein van érvényben kijárási tilalom.

A török biztonsági erők az utóbbi hónapokban műveletek sokaságát hajtották végre a kurd kisebbség lakta délkeleti területeken, a helyi fegyveres csoportokkal történő összecsapásokban százak haltak meg. A harcok és a mindennapi életet jelentősen korlátozó kijárási tilalom elől több ezren menekültek el.

A külügyminisztérium nem tud magyar sérültről

Körülbelül százan lehetnek a török fővárosban – mondta Menczer Tamás, a KKM szóvivője az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, nem tudnak magyar áldozatról, vagy sérültről. A minisztérium mindenkit arra kér, hogy minél hamarabb regisztrálja magát a konzuli szolgálatnál, a www.konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon, illetve a 00-90-533-699-3694-es ügyeleti számon.

A KKM szóvivője azt is elmondta: folyamatosan elemzik az információkat, de egyelőre nincs olyan döntés, hogy a 2-es kategóriába, vagyis a fokozott biztonsági kockázattal járó országok közé tartozó Törökország besorolásán változtatnának.

Erdogan: a támadások erősítik Törökország elszántságát a terrorizmus elleni harcban

A vasárnapi ankarai öngyilkos merénylethez hasonló támadások nem gyengítik, hanem erősítik Törökország elszántságát a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök. Kiemelte: a terrorszervezetek ártatlan civileket vettek célba, mivel a török biztonsági erőkhöz képest az utóbbi időben erőhátrányba kerültek. Törökország nem mond le arról a jogáról, hogy megvédje magát, “térdre kényszeríti a terrorizmust” – fogalmazott.

A török elnök kifejtette: Törökország azért vált a terrortámadások célpontjává, mert az elmúlt években bizonytalanság volt tapasztalható a térségben. Erdogan határozottan elítélte a merényletet.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a vasárnapi terrortámadást követően rendkívül ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot.

Mehmet Müezzinoglu török egészségügyi miniszter a tanácskozás után elmondta: 34-en haltak meg a vasárnap esti ankarai robbantásban, közülük 30-an a helyszínen, 4-en pedig már a kórházban vesztették életüket. Jelenleg 125 sérült ellátásáról gondoskodnak, 19 ember állapota súlyos, 7 személyen pedig műtétet hajtanak végre – számolt be róla az egészségügyi miniszter. Közölte: egy vagy két személy követte el az öngyilkos merényletet.

A kormányzó tájékoztatása szerint a robbanószerrel megrakott gépkocsit a város központjában lévő Kizilay tér mellett repítette levegőbe egy öngyilkos merénylő. A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a robbanószerrel megtömött autó akkor robbant fel, amikor a tér egyik buszmegállójában hátulról belerohant az egyik buszba. A detonáció olyan hatalmas erejű volt, hogy két és fél kilométerre is hallották és látták a helyszín felett gomolygó füstöt. A helyszínre sok tűzoltót és mentőt vezényeltek. A teret a hatóság lezárta attól tartva, hogy második robbanás követheti az elsőt.

Egy a neve elhallgatását kérő magas rangú török kormányzati tisztségviselő elmondta, hogy a rendőrség adatai alapján kurd fegyveresek hajtották végre a támadást. Az egyik elkövető nő volt – fűzte hozzá.

Az eset miatt egy ankarai bíróság megtiltotta a hozzáférést a Facebook és a Twitter közösségi oldalakhoz, miután a felhasználók a fővárosi robbantást ábrázoló képeket osztottak meg fiókjaikon.

Forrás: Híradó

Egy hozzászólás “Már 37 halottja van az ankarai merényletnek” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Állítólag kurdok voltak a merénylők. Ha a törökök megkapják az EU vízumot, a kurdok is egy merénylet után gyorsan elbújhatnak Brüsszelben.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !