“Szopás” volt az Internacionálé

Csapda az új csepeli MSZP logó

Csepel.info

A felvétel 24. másodpercénél érdemes figyelni

“Szopás” – ennyivel kommentálta az MSZP hét végi kongresszusának egyik résztvevője az Internacionálé eléneklését.

A gyorsértékelés mindössze két másodperccel a sztálini és kádári időket felelevenítő munkásmozgalmi himnusz bejelentése után született, és tisztán hallható a fenti felvételen is – hívta fel a figyelmet a Reakció blog. Bár egy pártkongresszuson általában nem illik így beszélni – Őszöd óta tudjuk, hogy frakcióülésen sokkal csúnyábban is lehet -, a beszólás komoly elemzői képességekre vall. Az Internacionálé elénekeltetésével ugyanis legalább annyit foglalkoztak, mint Bajnai Gordon vagy Lendvai Ildikó megválasztásával. Csepelen közben már a korábban megszokott “szegfűt” is lecserélték a szocialisták, az új logó azonban több kárt okozhat, mint hasznot.

Valódi politikai összeesküvés-elméletek keletkeznek arról, miért csendült fel az Internacionálé az MSZP kongresszusán. Volt köztük olyan is, amely szerint a szocialisták meg akarták mutatni Bajnainak, hogy ők igenis egy baloldali párt tagjai. Mások arról beszéltek, hogy Bajnai konszenzusra törekvő igyekezetét verte keresztül az Internacionálé. Bajnai ugyanakkor az Index.hu szerint rendesen letolta a stábját: miért nem tudott ő arról, hogy az Internacionáléval zárul az őt miniszterelnök-jelöltté választó kongresszus.

Bajnai azt gondolhatta, hogy a Szózat csendül fel, amikor a levezető elnök, Havas Szófia odáig jutott, hogy akkor énekeljük el a… Ehelyett azonban az Internacionálé kezdett el dübörögni, és ez bizony némiképp keresztbeverte Bajnai mondandójának egyik fő üzenetét, miszerint ez most nem baloldali, hanem kényszer szülte, konszenzust igénylő válságkezelő program.

Új MSZP-logó Csepelen: jobb, ha nem így szavaznak!

Elhullott a szegfű szirma?

Már a Bajnai-szónoklat vizuális elemei is távolságtartóak voltak a kongresszuson: például eltűnt a feje fölül a szegfű, amikor színpadra lépett. Több jel is utal arra, hogy a párt nem csak ebben az esetben “pihenteti” a szociáldemokrata eszmékre utaló szegfű használatát. Csepelen, ahol a brutális januári kettős gyilkosság miatt április 26-án időközi választás lesz, a helyi MSZP-s képviselőjelölt pipával helyettesíti a már megszokott pártlogót.

Ez az eset azonban több mint elgondolkoztató, és sokan – nem véletlenül – arra gyanakodnak, hogy a csepeli kampány egy új MSZP-s imázsépítés, és a szegfű teljes “levételének” kezdete lehet. Az MSZP-s jelölt kampányára ugyanis megdöbbentően sok pénzt költenek: máskor polgármesterek vagy parlamenti képviselők választásakor jelenik meg ennyi drága plakát, buszos párthirdetés mint most, az egyszerű egyéni önkormányzati megmérettetés idején. Az ellenfelek sem indokolják a magas reklámköltségeket, lapunk úgy tudja ugyanis, hogy egyetlen másik pártnak sincs annyi pénze, hogy az MSZP-s jelölttel ilyen tekintetben szembeszálljon.

Aligha valószínű ugyanakkor, hogy a Csepelen alkalmazott négyzet és “pipa” elnyerheti a párt felső vezetőinek tetszését. Bár egyszerű jelről van szó, ami a logók esetében előnynek számít, túlzottan hasonlít egy magyarosított Nike-logóhoz, az MSZP-s négyzettel való együtt szerepeltetése pedig rendkívül káros lehet. A jel ugyanis azt is sugallja, hogy így kell, vagy legalábbis így is lehet szavazni az MSZP-re, márpedig ez egyszerűen nem igaz, sőt. Lapunk úgy tudja, hogy érvényes szavazatnak csak az számít, ahol a megfelelő karikában két, a karikában egymást metsző egyenes (plusz vagy kereszt jel) szerepel. Azaz, ha valaki az új MSZP-jel hatására így szavaz a választásokon, bizonyosan érvénytelen lesz a szavazata!

Csepel.info

15 hozzászólás ““Szopás” volt az Internacionálé” bejegyzésre

  1. Öreg halász szerint:

    Az Internacionálé a nemzetközi munkásmozgalom legelterjedtebb mozgalmi dala. Az eredeti francia szöveget Eugène Pottier (1816–1887) írta 1871-ben, zenéjét Pierre Degeyter (1848–1932) szerezte 1888-ban. Az Internacionálét lefordították a világ legtöbb nyelvére. Magyarra Bresztkovsky Ernő ültette át 1904-ben. Az orosz változat a Szovjetunió Nemzeti himnusza volt 1944-ig.

    …”Az Internacionálé lassan terjedt el. Csaknem 25 év telt el megszületése után, amíg országhatárokon túl is énekelni kezdték. „Nemzetközi karrierje” csak az I. világháború táján kezdődött, majd az októberi forradalom győzelme után teljesedett ki.”

    Ha a dal születését nézzük, akkor nem sztálini. Ha a használatát, elterjedését, akkor egybe esik a legsötétebb kommunista terror idejével.

    A pipa meg gáz, nagy gáz, és nem csak a helyi MSZP-nek, hanem mindenkinek. Ugyanis a plakátokat mások is látják.

  2. Öreg halász szerint:

    Pécsen, Sziliék sem merik már használni a szegfűt: http://www.hellopecs.net/

    Azért ez már nem lehet véletlen, szégyellik, hogy ilyen párt tagjai!

  3. dinamo szerint:

    Elég gázos az egész kampány, ahogy van. Honnan van erre ennyi pénze az mszp-nek, amikor az egész ország szarban van? A pipa pedig nem tudom kinek az ötlete volt, mindenesetre nagy nulla.

  4. infósferi szerint:

    Szegény elnyomott milliárdos vállalkozók: a rabságuknak vége már.
    Jól jellemzi a kialakult helyzetet a fenti paródia.

  5. Lexon szerint:

    Az, hogy egy kampányban már nem használják a régi jelet, nem olyan nagy dolog. A Fidesz sem használja már a narancsot. Az idôk és a kampányok változnak… Nem nagy dolog ez…

  6. Öreg halász szerint:

    Lexon, te máshol nagyon kritikus tudsz lenni. Az nem zavaró szerinted, hogy félrevezető ez a jel a szavazás szempontjából? Így nem lehet szavazni!

    Az Internacionálé ügye bizonyos tekintetben hasonlít az árpád-sávos zászlóéhoz, de csak éppen-hogy. Az árpád-sávos zászlónkat már jóval a trikolór megjelenése előtt használtuk, és ma is jellegzetes nemzeti szimbólum (a címerünkben is ott van). Sajnos a nyilasok felhasználták a saját jelképeikhez, de csak háttérnek, az ő jelük a nyilaskereszt volt. Hasonlóan történt a rákosi-címerrel és a trikolórral.

    Ezek alapján leszélsőségesezni azt, aki használja a zászlót, primitívség, hiszen maga az árpád-sávos zászló nem kötődik a nácikhoz, sok száz évvel korábbi nemzeti jelkép.

    Eredetileg az Internacionálé sem kommunista dal, viszont már Lenin és Sztálin idejében terjedt el a használata.

    Megmondom őszintén, a fentiek miatt én még mindig nem tartanám rettenetesnek a használatát, de csak amiatt, mert pár évtizeddel hamarabb született, mint ahogy gyilkosságok “háttérzenéjévé” emelték.

    Más kérdés, hogy kik ragaszkodnak hozzá annyira, lásd Havas Szofiát, aki ha jól tudom most is bűnözőknek tartja az 56-osokat.

  7. miska72 szerint:

    Szánalmas banda!

  8. lolka szerint:

    Hülyeség is olyanoknak INTERNACIONÁLÉ-t énekelni akiknek a zsebük televan,- gondoljunk csak bele a másodiksor miröl is szól.

  9. kispajtás szerint:

    A jelkép, az jelkép, mégha éneklik is. A logók is változnak, a nóta is valószínű változni fog, mert hiteltelen azok szájából, akik éneklik. Talán a párt megújulásához, másfajta szellemiséghez új dal is dukál majd.
    Lásd: Hit Gyülekezet – ha már elfogyott a saját ötlet!
    Az mszp átszellemült bódultsága a kongresszusokon különben is hasonlít a Vidám Vasárnapokéhoz – Németh Sanyi bácsi összefügéstelen zagyvaságairól már nem is beszélve.

  10. titok szerint:

    Imádnám, ha elbukna Szili.Van egy ilyen érzésem,de hát ,kaptunk már éppen elég pofont.

    Nos, az ő szavazó táborukról elképzelhető, hogy így szavaznak.Ez nekünk jó.

    Rosszul esett volna ha nem éneklik el,gordon is danolászta.

  11. 314tyu szerint:

    Lolkával értek egyet köszönő viszonyban sincs a dal és az MSZP programja.

    De ez már nem meglepő! Magyarországon a pártok nevei már rég nem utalnak az általuk képviselt irányzatra.
    Ebből a szempontból az egyik nagy kedvencem az elhatárolódó és kirekesztő liberális párt és a jobboldalnak tartott bal oldali értékrendet követő FIDESZ.

  12. büki szerint:

    Legalább bevallják, hogy éhesek, még ha a besepert vagyonuk alapján a proletároktól fényévnyire is vannak!

  13. miska72 szerint:

    Erről egy vicc jutott az eszembe.

    Megy a gyönyörű fiatal szőke lány, egy gyönyörű nyugati személygépkocsival. Megáll a pirosnál. Csodálja a mellé guruló öreg nyugdíjas úr, hogy, hogy telik neki ilyen gépkocsira ilyen fiatalon? Ő ledolgozta ez egész életét a Lenin Kohászati Műveknél, és csak egy Wartburgot tudott venni. Oda is szól neki, hogy lehet az, hogy én ledolgoztam az életemet és csak egy Wartburgot tudtam venni, maga meg egy ilyen gyönyörű autót? Tudja papa egy-két orális sex a haverokkal, és megvan. Az autók zöldet kapnak és elindulnak, de az öreg nem tud belenyugodni. A következő piros lámpánál megint megszólítja a fiatal lányt. Ne haragudjon az orális sex az nem a szopás? Feleli a lány, NEM a szopás az, az amit maga végzett a Lenin Kohászati Műveknél 40 éven keresztül.

  14. miska72 szerint:

    Ide vajon miétr nem írt Borka-Szász Tamás? 🙂
    Nem mert?
    Vagy Szégyel hozzászólni? 🙂
    Gazemberek vezetik az országot!
    Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos! 😉

  15. miska72 szerint:

    Borkát is leítram. 🙂

Itt lehet hozzászólni !