55 éves a Móra iskola

Csepel.hu

55g

Jubileumi műsorral és alapítványi bállal emlékeztek tanulók és tanárok a Móra Ferenc Általános Iskola fennállásának 55. évfordulójára. Február 6-án a Királyerdei Művelődési Házban tartott különleges alkalomra szülők s az iskola egykori tanárai és diákjai is eljöttek. Az intézmény a jeles évforduló emlékére öröknaptárt jelentetett meg.

Örömmel fogadta az iskolától a korábban ajándékba küldött példányt Borbély Lénárd polgármester, aki levélben küldött köszöntésében a következőt írta: nagyon különleges összeállítás, még soha nem kaptam ehhez hasonlót. A sok kedves rajz valóban tükrözi az iskolához való ragaszkodást.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő jókívánságát Szatmáry Lilla pedagógus tolmácsolta: „Kívánom, hogy az iskola az elődök által lefektetett szilárd alapokon haladva, hasonló magas színvonalon érje meg a következő 55 évet, és gyarapítsa nemzetünket sok kiválósággal, akikre mi csepeliek és az egész ország büszkén nézhetünk fel.”

A jubileumon a pedagógusok tanítványaikkal együtt teltház előtt léptek színpadra, közös műsorszámukban felelevenítették az elmúlt évtizedek iskolai életképeit, amelyet a kezdetektől napjainkig követett nyomon kivetítőn a közönség. A diákok az adott korra jellemzően illusztrálták többek között az ugróiskolát, az izgalmas táborozásokat, Tehetségpont iskola révén a színjátszást és a sportéletet, a kerületben elsőként indult informatikaoktatást, a magas szintű nyelvoktatást és az alsó tagozatosok néptánc tanítását. A filmvetítésen a múltból a jelenbe kalauzoltak az iskola igazgatóváltásai. A Zalaváry Lajos Kossuth – és Ybl-díjas építész tervezte intézmény 1960. szeptember 10-én nyitotta meg kapuit Szebeni Ödön vezetésével, akkor több mint kétszáz első osztályos tanulót iskoláztak be. Az első tanévben a közel 1000 fős diákságot 105 fős tantestület tanította. 1965-től az iskolát Kántor Béla irányította, majd Váradi Józsefné, Földi Jánosné és Strohbachné Dévald Andrea után 2005-től a jelenig Mikus Judit lett az igazgató.

Kérdésünkre válaszolva oldalunknak elmondta: „A múlt kiváló tanárainak munkájára építve, az értékeket megőrizve, továbbadva haladunk az úton. A jelenlegi nevelőtestület áldozatos munkájának eredménye, hogy a tanulóinkat alapos, versenyképes tudással vértezzük fel. Iskolánk életében fontos a magyar néphagyományok ápolása, rendszeresen megemlékezünk a jeles napokról. A hagyománytiszteletet folytatva kerületünkben egyedüli iskolaként tanítjuk a néptáncot 1-4. osztályosoknak a tanrend részeként. Pedagógusaink számára nagyon fontos a közösségfejlesztés. A hagyományossá vált alapítványi bálunk rendezése is ezt szolgálja, idén különleges módon az 55 éves jubileummal egybekötve” – tette hozzá az intézményvezető.

Az évforduló emlékképeit követően vidám báli műsorszámokat tapsoltak végig az érdeklődők. Szórakoztatásukra osztályok, régi és a jelenlegi tanítványok léptek fel tánccal, jelenetekkel, hangszeres produkciókkal. Elsöprő sikert arattak a százlábúak, a csípőrázó kacsatáncosok és a fekete ruhába öltözött kéményseprők. Hasonló érdeklődés kísérte a Valahol Európában című musical részlet előadását, a Somogyi ugróst járókat, a rendőrtáncosokat, valamint a műsor végén a bécsi keringőzők lenyűgözték az est vendégeit. Kitartó figyelmüket közel három órán át nívós bemutatókkal kötötték le pedagógusok és diákok az iskola 55 éves születésnapján, amely alapítványi bállal zárult.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !