Radics Béla-emlékfal a Radnótiban

Csepel.hu

radics5

Radics Béla, a legendás gitáros tiszteletére emléktáblát avattak a Radnóti Miklós Művelődési Házban, ahol 1970-től 1982-ben bekövetkezett haláláig zenekaraival minden csütörtökön nagy sikerű koncerteket adott.

Bálinth Lehel, a Radnóti Miklós Művelődési Ház egykori intézményvezetője emlékezett vissza a fiatalon elhunyt zenész életére és Csepelen töltött időszakára. Radics Bélával a hatvanas években találkozott először a pesterzsébeti Csili Művelődési Házban, ahol egy Ki mit tud-válogatón lépett fel zenekarával. Bálinth Lehel 1968-ban hívta meg zenélni a Radnóti Miklós Művelődési Házba, ahol Sakk-Matt nevű zenekarával rögtön óriási sikert aratott. Radics Béla és zenekara berobbant a kerület életébe. A csepeli épületek falait sokszor árasztották el a „Radics a király, Béla az Isten” feliratok, még a csepeli rendőrkapitányság falán is ott virított egyszer.
A rendőröket eleinte nagyon irritálta a rajongók öltözködése, különösen a nagy, nyakba hordott keresztek, de később hallgatólagos megegyezés született: a rendőrök nem bántották a rajongókat, ők sem ugratták a rendőröket. Egyetlen embert nem lehetett meggyőzni, hogy hagyja békén a rendőröket, Radics Bélát – idézte fel Bálinth Lehel, aki a Radnóti Művelődési Házban 1970-től haláláig állandó fellépési lehetőséget biztosított a „gitárkirály”-nak. Radics Béla minden csütörtökön a Vénusz utcában zenélt, és sokszor lépett fel a Csepeli Ifjúsági Parkban is, rendszeresen3-4 ezer ember előtt.
Bálinth Lehel az ünnepségen elmondta, Radics Béla nagyon szeretett Csepelen lenni, közkedvelt személyiség volt. A művelődési ház melletti rendelő orvosai mindig kérdezgették, hogy nem kell-e átjönniük ápolni a száját. Mint ismeretes, Radics Béla a szájával gitározott, ezért az ajkai sokszor kisebesedtek.
A Radnóti Miklós Művelődési Házban a magyar rock számos nagy csillaga kapott bemutatkozási lehetőséget. Ebben Radics Bélának is nagy szerepe volt, mert ő hívta Csepelre többek között Szakcsi Lakatos Bélát, Hobót, Som Lajost, Balázs Fecót, Póka Egont, Tátrai Tibort, Török Ádámot.

Az emlékfalat Molnár Krisztián, a Királyerdei Művelődési Ház intézményvezetője – akitől az emlékfal ötlete származik és tevékenyen is részt vett az előkészületekben – , és Dorogi Ferenc kerámiaszobrász, az emlékmű alkotója leplezték le. A kerámia-emlékmű egy gitárt ábrázol, az alsó részén Radics Béla arcképével, mellette pedig egy fényképes tabló, a zenész életrajzával.

Bálinth Lehel lapunknak elmondta, amíg sikeres zenész volt, sok segítője akadt, sokan fürdőztek a sikerében, de ahogy később egyre kevesebb fellépése lett, elfogytak a barátai. Élete utolsó éveiben szinte csak a művelődési ház fellépései jutottak, nehezen tudott megélni, de – tette hozzá – szerencsére a művelődési házban sokan viselték szívükön a sorsát, és nyújtottak anyagi és lelki támogatást.

Czapp József, a Radics Béla Emléktársaság egyik tagja elmesélte lapunknak, hogy amikor Radics Béla Kelet-Berlinben koncertezett, lett volna lehetősége disszidálni, de ő azt mondta, hogy soha nem tudná elhagyni a hazáját és édesanyját.

Radics Bélát a csepeli önkormányzat 2012-ben posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki. Emlékét az újpesti sírköve, az egykori lakóhelyén lévő emléktáblája, szülőházánál felállított szobra, és mától a Radnóti Miklós Művelődési Ház emlékfala is őrzi az utókor számára.

Csepel.hu

5 hozzászólás “Radics Béla-emlékfal a Radnótiban” bejegyzésre

  1. kispajtás szerint:

    Borzalmasan giccses..- mennyibe fájt ez nekünk?

  2. Rázsó szerint:

    Inkább lennének néha koncertek a művelődési házakban, mert már jó ideje csak baba-mama torna, alakformáló torna meg kirakodó vásár van. (Esetleg nyelvtanfolyamok vagy hasonlók.) Ebben a formában teljesen fölöslegesek ezek az intézmények, ezekben művelődés nem folyik.

  3. TenkA szerint:

    Én örülök, hogy van emléktáblája. Megérdemli.

    De a dombormű inkább emlékeztet egy nagyon morcos A. Vivaldi portréra.

  4. ugró mókus szerint:

    Nagy zenész volt!!!!!!!!!!!

  5. Zsargó István Lobó szerint:

    Kedves Béla! Varázslat volt, amit sokunkkal tettél! Itt vagy bennünk a sejtjeinkben!… Zenéd maga volt a felszabadulás…, a szabadság !… Nem alkudtál meg, hát meggyilkoltak… Nyugodj békében !!!

Itt lehet hozzászólni !