Menesztették a köznevelési államtitkárt

EMMI, INDEX

Forrás: MTI

Palkovics László felsőoktatási államtitkár ezentúl oktatási államtitkár lesz, elődje, Czunyiné Bertalan Judit pedig a digitális tartalomfejlesztésért felel kormánybiztosként – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán jelezte: a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd. A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon. Balog Zoltán jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak – mondta, hozzátéve, hogy várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra. Átgondolják a minősítési rendszert is – jelezte.

Az index szerint a héten lehetett már érezni, hogy valami nincs rendben Czunyiné körül. Kedden délután Komáromban tartott volna egy sajtótájékoztatót “a januárban életbe lépő jelentős kormányzati intézkedésekről” címmel. Legalábbis az MTI eseményei között ez az információ szerepelt, a helyszínre érve azonban kiderült, hogy szó sem volt ilyesmiről, a rendezvény pénteken lesz. Csütörtökön délután telefonon érdeklődtünk Czunyiné titkáránál, aki közölte a sajnálatos tényt: Czunyiné pénteki sajtótájékoztatója is elmaradt. Szerettük volna megtudni, hogy miért, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy erről “nincs információ”.

Az, hogy Czunyinét félreállítják, azért sem annyira meglepő, mert már korábban is felröppentek hírek arról, hogy mennie kell. Czunyinétől azt várták, hogy rendbe teszi mindazt, ami Hoffmann Rózsának nem sikerült. És bár részsikerek voltak, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is úszik az adósságokban, a közoktatás centralizáltsága és túlzott bürokratizálódása pedig a pedagógusok és a szülők agyára megy, és éppen a mostani pedagógustiltakozások jelzik, hogy ez akár politikai kockázatokkal is járhat a Fidesz számára. Merthogy baj van, az tagadhatatlan, hiába próbálnak úgy tenni a kormányzati szereplők, mintha (majdnem) minden rendben lenne. Még az EMMI háttérintézményének kutatói is lesújtó véleménnyel vannak arról, hogy hogyan milyen eredménnyel sikerült megvalósítani az iskolák államosítását. Röviden: a magyar központosításnak az eltelt időben semmilyen előnye nem látszik.

Az államtitkár félreállításának a hátterében sokak szerint az is meghúzódik, hogy régóta konfliktusa van helyettesével, Pölöskei Gábornéval, aki történetesen Áder János köztársasági elnök húga. Balog ebben a harcban két tűz közé került, a miniszter rendszerint megvédte Czunyit a belső támadásoktól.

Kinevezése előtt Czunyinének egyébként egyáltalán nem volt tapasztalata iskolavezetésben vagy oktatásszervezésben, viszont megbízható káder volt, akit ügyes szervezőnek is tartottak: ő vezette Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatalt,  2004 óta tagja a Fidesznek, de csak 2010 óta képviselő. Azt már kinevezésekor tudni lehetett, hogy a végrehajtó szerepét szánják neki, a az oktatásügy nagy stratégiai döntéseiről a feje felett döntenek. Igaz, amikor Orbán Viktor szűk körben egyszer arról beszélt, hogy azért nincsenek női miniszterek a kormányában, mert nem tudnák elviselni a karaktergyilkosságot, Czunyinét a karakán kivételek közé sorolta.

Az államtitkárnak azt sem tett jót, hogy hülyeségeket beszélt. „Tök boldogan élek úgy, hogy nem tudom a savak egymásra hatásának kémiai képleteit felírni. Viszont biztos, hogy nem maratom ki a tüdőmet a lúg és a sav összeöntésével. Ezt a kémia hatást kellene elmagyarázni egy 14 éves kislánynak, és nem a hatsoros kémiaképletet bemagoltatni velük” – mondta például az 2014-2015-ös tanévet értékelő beszélgetésen, hogy aztán egy tanár nyilvánosan helyre tegye a természettudományokban valóban járatlan politikust. De más szereplései sem sikerültek túl jól, amiben szerepet játszik az is, hogy ha baj van, igyekszik eltűnni a sajtó szeme elől.

Czunyiné renoméjának vélhetően az sem tesz túl jót, hogy miközben az Orbán-kormány sportközpontú oktatáspolitikájának ékköve a mindennapos testnevelés mellett a kötelező úszás, a Klik az úszásoktatást végző egyesületek felé súlyos pénzekkel tartozik, amiért az iskolák már a reform második tanévében sem tudják teljesíteni a tantervben foglalt kötelezettségüket.

A mostani pedagógustiltakozási hullám – amely lényegében Czunyinét is elsodorta – Miskolcról indult el még januárban. A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai január elején  nyílt levelet írtak  a kormánynak, miután hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak. A levélben keményen fogalmaztak, mint írták, “kaotikussá vált minden (…), Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban.” (A levél teljes terjedelmében  itt olvasható .)  A miskolciak levele lavinát indított el, egyre több iskola csatlakozott hozzájuk, január végére már közel 500 iskola értett egyet a hermanosok kezdeményezésével.

37 hozzászólás “Menesztették a köznevelési államtitkárt” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Menesztették?!
    Igen, egy következő kormánybiztosi állásba!
    Senkit nem hagynak az út mellett! 😀

  2. felix szerint:

    Van még mit tönkretenni.

  3. Tarjányi László szerint:

    Balogot kellett volna meneszteni, semmihez sem ért! Még a szakmájához sem! Református lelkész létére nem világosította fel a katolikus Németh Szilárdot, hogy a reformátusok nem tesznek faragott képeket a templomaikba. Németh Szilárd és Borbély Lénárd egy Kálvint ábrázoló faragott képet adományozott a csepeli belvárosi református templomnak. Balog is ott volt az átadáson!

  4. Grün Izidor szerint:

    Tarjányi!
    Ne légy irigy!
    Feltételezem, hogy az a kép a csepeli asztalosok munkája és nekik is élni kell!
    A tiszteletes úr pedig haza is viheti emlékbe! 😀

  5. nagyapó szerint:

    Egy kis nyelvtan a zellenzéknek. Nem mindegy, hogy templomba, vagy templomnak! Aki nem volt ott, az csak hiteltelenül pofázik!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Cs.pepe szerint:

    Minden nagyon szép, minden nagyon rendben van!

    http://vs.hu/mind/osszes/nem-fizetett-a-klik-kikapcsoltak-a-gazt-az-iskolaban-0206#!s38

    ezt is tönkre tettétek tolvajok, a komcsik hozzátok képest angyalok, pedig azok se semmik…..

  7. felix szerint:

    Nagyapopó!
    A templomba adott ajándékot ki vitte haza?

  8. felix szerint:

    Mentő kérdés.
    A templomnak adott ajándékot kivitte haza?

  9. felix szerint:

    ki vitte..

  10. Tarjányi László szerint:

    Én ott voltam az átadáson, a kép azóta is ott van! Kérdezd meg Pintér József Gábornét, ők is oda járnak istentiszteletre! Éppen ma van a születésnapja, egy másik bejegyzésben közölte a Csepelinfó! Akkor még Hantos Jenő volt a lelkész, úgy látszik a Fidesznek kellettek (volna) a református szavazatok!

  11. nagyapó szerint:

    Érdekes összefüggés: ahogy nő a pedagógusok jövedelme, úgy csökken a gyerekek tudásszintje.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. felix szerint:

    Csak neked érdekes.
    Nem a bér, hanem a uniformizált oktatás az ami árt.
    Úgy mint neked a noha.

  13. ebihal szerint:

    A KLIK-t értesítették időben, hogy a gyöngyöstarjáni iskolában elzárják a gázt a tarto-
    zások miatt, a fülüket sem mozdították!

  14. TenkA szerint:

    “Kedves tanárgyalázók!

    Értesültem, hogy problémátok van a tanárok követeléseivel és Klik-ellenes lázadásával. Kifogásaitok roppant szórakoztatóak, úgyhogy nézzünk is gyorsan párat!”

    A többit itt:

    http://propeller.hu/itthon/3189197-kedves-tanargyalazok

    Korrekt cikk, sok igazsággal.

  15. Cs.pepe szerint:

    Amikor nagyapó tanult, jó sokat kereshettek a tanárok, mert az ő tudásszintje a nullához közelít :), viszont a nyelve hossza, az nem semmi 🙂

  16. Grün Izidor szerint:

    Itt van a birkanevelde kialakításának receptje N. Chpmsky szerint! !
    .
    “Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.”

  17. GONDOLKODÓ! szerint:

    Neked aztán ebben igazán van gyakorlatod, akár az egész eddigi életed. Naponta megteszed a magadét.

  18. Cs.pepe szerint:

    Gondolkodó tanárai is jól kereshettek, ők is nagyon buta szegény……Csak azt nem értem miért gondolkodó a nickneve, azt nem tud, lehet szeretne… Próbáld meg, soha nem késő

  19. Grün Izidor szerint:

    Cs.pepe!
    Valamirevaló kocsmában mindig a leghülyébbet nevezik “Tudós”-nak!
    így járt szegény gondolkodó is!Rajta ragadt! 😀

  20. GONDOLKODÓ! szerint:

    Nem kár érted! Mit mondott Otelló? “Vesznie kell f……t többé ne csaljon!”

  21. GONDOLKODÓ! szerint:

    Nálad nagyobb hülye alig akad, volt tanár(de milyen, meglett az eredménye) létedre. Nap mint nap nevetségessé teszed magad.

  22. Cs.pepe szerint:

    Gondolkodó, nem érzed, hogy milyen gáz, ahogy égeted magadat 🙂 néha a saját seggnyaló táborod is beszól neked :), pedig velük vagy, csak annyi hülyeséget beszélsz, hogy az már nekik is sok 🙂 s az már nagyon ciki. Képzeld amikor a csekély értelmű medvebocs, bocs akarom mondani nagyapó is beszól neked :), hogy h..lye vagy :), vagy csak a vén szenilis elfelejti, hogy egy tábor vagytok :). Azért vicces (igazából szánalmas) ez a bagázs….

  23. felix szerint:

    A gondolkodó csak az egyik neve a sok közül.
    Ezt azért tartotta meg mert ezzel sikerült a legmélyebbre küzdenie magát.
    ETIKUS ként csak félbolondra sikerült magát leküzdenie.

  24. felix szerint:

    GONDOLKODÓ! szerint:
    2016. február 07., vasárnap – 22:50
    Nem kár érted! Mit mondott Otelló? “Vesznie kell f……t többé ne csaljon!”
    Ezt ott mondta Otelló, ahol Gondolkodónak hívattad magad és az ágyad rögtön Napóleoné mellett volt.

  25. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Ne báncsuk a tőlünk nyomorultabbat!

    Az ilyen meg nem értett zsenik nagyon érzékenyek! 😛

  26. felix szerint:

    Grün Izidor!

  27. felix szerint:

    Érzékeny mozohista?
    Szerintem direkt “vereti” magát.

  28. Cs.pepe szerint:

    Nahát az aszfaltozásról írtam, véletlenül cenzúráztak ezen a ritka demokratikus oldalon :), inkább alszom és holnap megyek a GDP-t termelni, ha már az itteni uracskák ezt nem teszik, csak sápolják….

  29. GONDOLKODÓ! szerint:

    Tudod a fényképedet is látva,(ismerve) inkább te tűnsz nyomorultnak, nem beszélve a “nyavalygásaidról” amelyet rendszeresen önsajnálatból gyakran közzé teszel. Rögtön összezártatok, már alig vártátok, hogy valakibe bele köthessetek. Undorítóak vagytok, nem véletlen, hogy jobb érzésűek, magatokra hagynak, a kéjes élvezeteitekkel. Ez a ti erényetek! Legyetek boldogok nap mint nap, szokásotokhoz híven 0-24-ig. Ezt élvezitek, ez az életetek, sokra is mentek vele.

  30. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ágyba bújtatok már? Együtt vagytok!
    “Azok jelentkeznek főiskolai szintű pedagógusképzésre, akiknek rosszabbak a képességei. A diplomát szerzettek közül nagyobb valószínűséggel a kevésbé jó képességűek helyezkednek el tanári pályán, és nagyobb valószínűséggel találjuk őket tanári állásban” (van rá sajnos bőven példa) Vajon a zzzzzzzz-betűs hülye mit szól saját magához, a tükör előtt? Elrettentő példa!
    És ők oktatják(ták) a jövő nemzedékét! Meg is van az eredménye. Tisztelet a kivétel.

  31. ebihal szerint:

    Már megint irigykedsz?

  32. felix szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Már megint egy képről vizionálsz?
    Hiába csókolgatod esténként, az nem én vagyok.
    Egészen mással buzulsz.

  33. GONDOLKODÓ! szerint:

    Te jársz az Andrássy útra újabb és újabb párkeresésre, s nem én. Bezzeg most jó a “hazai” is.

  34. felix szerint:

    Mióta olvastad, hogy elkísértem Gyurcsányt, azóta az állítólagos képemmel kelsz és fekszel.
    Saját félreértésed rabja lettél.
    Ne untass a féltékenységi rohamaiddal.

  35. GONDOLKODÓ! szerint:

    Látod, te “agyoniskolázott?!” Szöveget értelmezni sem tudsz, hogy lehettél irodalomból, nyelvtanból JELES? Mennyiért vetted, mert nálad így szokás? Javaslom olvasd még el néhányszor a 02:59-t. Majd rájössz! Hoppá!

  36. felix szerint:

    Hoppá.
    Megint nem érted még magadat sem.
    Nem baj kis eszement.

Itt lehet hozzászólni !