HÉV helyett villamos: mit nyernek a csepeliek?

Inforadio.hu

csepel_olimpia

Régóta elhalasztott fejlesztések valósulhatnak meg akkor, ha a 2024-es budapesti olimpia megrendezéséhez kapcsolódóan fejlesztenének Csepelen. A kerület polgármestere azt mondta, támogatja, hogy a csepeli HÉV-et villamossá alakítsák át, de csak akkor, ha nem nő jelentősen a menetidő, és átszállásmentes kapcsolat lesz ezzel Csepel valamint a pesti és a budai városközpontok között. 

“Úgy tudom, hogy ezt a nyomvonalat, illetve ezeket a síneket még cserélni sem kellene, hiszen a villamos ráhelyezhető. Először nekem is furcsa érzésem volt, hiszen a csepeli HÉV egy ikon a kerületben. Ugyanakkor amikor a csepeliek beszélnek róla, vannak aggályok, hiszen korszerűtlen, babakocsival, kerekesszékkel szinte lehetetlen felszállni, a kánikulában kibírhatatlan a tizenhárom perces menetidő. Racionálisnak tűnik az, hogy olyan villamos váltja föl, ami átszállás nélküli kapcsolatot biztosít a belvárossal, az észérvek engem meggyőztek, hogy ezzel Csepel inkább nyerhet” – hangsúlyozta Borbély Lénárd.

“Ez nem csepeli hatáskör, hanem fővárosi vagy kormányzati. A mi feladatunk biztosan nem az, hogy pánikot keltsünk, néhány ellenzéki politikustársam már elkezdte azzal riogatni a csepelieket, hogy megszűnik a HÉV és gyalog kell bejárni a Boráros térre. Azt is terjesztik, hogy a Közvágóhíd lesz a végállomás, de ez sem igaz, az egy közbenső megálló” – fogalmazott Csepel polgármestere.

“Pontos tervek vannak már a villamosra, azt mondják, reméljük, hogy átszállásmentes lesz, én nem remélem, annak kell lennie, csak átszállásmentességgel jutnak előnyhöz a csepeliek. Úgy fog kinézni, hogy Csepel közigazgatási határán belül nem lesz változás, a későbbiekben nem a Nemzeti Színház előtt, a Duna-parton haladna tovább, azt a területet megújítják, hanem bemenne hátra, a színház mögé a Soroksári útra, ott menne a Boráros térig, a 4-6-os vonalára a Mester utcánál csatlakozna rá” – részletezte Borbély Lénárd.

A polgármester elmondta, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban tartott megbeszélésen azt úgy fogalmazott, akkor tudja jó szívvel támogatni ezt a változást, ha a menetidőben jelentős sérelmet nem szenvednek a csepeliek.

“Most ez 13 perc, egy villamos, főleg ha születik egy törvénymódosítás az 50-es sebességkorlátozást feloldásáról és mehet 70-el a Wiess Manfréd úton, tehát olyan gyors lesz, mint most a HÉV, akkor tartható ez a szimpatikus menetidő. Ha nem kell átszállni a Boráros téren bármilyen más közlekedési eszközre, azzal nyernek a csepeliek” – mondta Borbély Lénárd.

Inforadio.hu

35 hozzászólás “HÉV helyett villamos: mit nyernek a csepeliek?” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Hülye!

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    Bla-bla…
    Nemrég még tervezték Uraim, hogy felújítják a vagonokat!
    Nemrég még azt mondták Uraim, majd a MÁV… (ha már a kormány arconköpte Tarlósát és a fővárosiakat)
    Ma meg elég izzadtságszagúan villamost vízionálnak?
    🙂

  3. Grün Izidor szerint:

    fghfjhgkjhk!
    Na ne má!
    A Vezír a kisvasútja elé veti magát! 😛

  4. felix szerint:

    Vagy a Mester utcáig vagy a Boráros térig.
    Aztán majd egyszerre megy három irányba. A Nyugati felé, a kettes vonalán és Budára.
    Az osztódás helye kivan már jelölve?

  5. felix szerint:

    A vége az lesz, hogy a Harreren kiviszik a villamost a Nagyvárad térig, mert onnan a metróval a Nyugati még gyorsabban elérhető.

  6. szakadár szerint:

    tessék ebihal a folyamatos ellenkezésedre itt a magyarázat

    “Ez nem csepeli hatáskör, hanem fővárosi vagy kormányzati.”

    ezért kell csepelnek önálló megyei jogú várossá válnia, hogy ne legyen olyan, hogy valami nem csepeli, hanem fővárosi hatáskör. emiatt szív csepel 30 éve…

    ha egy önálló város leszünk, akkor talán majd az egyszeri csepeli polgár is rájön, hogy olyan polgármestert kell választani, akik évtizedeken át képes szolgálni a várost, nem pedig egy párkatonát, aki végrehajt minden szart, akkoris, ha féléve pont az ellenkezője mellett ágált.

    “azt mondják, reméljük, hogy átszállásmentes lesz,”
    azt mondják? reméljük? ez egy polgármester? úristen…

    “csak átszállásmentességgel jutnak előnyhöz a csepeliek”
    nem az átszállásmentesség a lényeg itt, hanem a menetidő vazzeg.
    baszhatod az átszállásmentességet, ha 30 perc lesz az, ami egy kálvin tér/astoria hosszabbítással/metróvá alakítással 15perc max.

    “akkor tartható ez a szimpatikus menetidő”
    peeeeeeeersze. a 2/24-esnek 5-7 perc ugyanaz, ami a HÉV-nek kettő. közvágóhíd-boráros/mester utca.

    ehhez nem kell egyetemet végezni.

    meg a tegnapi hülyeség, hogy az emberek a belvárosban átszállás nélkül érhetik el a metrót. nem a meró elérése a cél, hanen a bejutás. az emberek nem azt akarják hogy a belvárosban átszállás nélkül elérjék a metrót, hanem azt, hogy itt csepelen szálhassanak fel rá, és az mind1, hogy metrónak, HÉVnek, S-bahnnak, földalattinak hívjuk, lényeg, hogy zárt pályán, szintbeli kereszteződések nélküli, nagyvaúti üzem legyen a csepel/m0-ás és a kálvin/astoria között legalább.

    “Pontos tervek vannak már”
    peeeeeeersze. 1/2 éve még tervbe sem volt véve, de már pontos tervek vannak…

    mester utcán keresztül akarják villamossal elvinni ezt az embertömeget? 😀 amit a 2 HÉV behoz jelenleg? vajon a polgi mikor járt utoljára a mester utcában? ott eleve van már egy viszonylat, most majd megkapja a 7es villamost, amire a közvágóhídon felszáll többezer ember a ráckevei hévről, és ezt az embertömeget a mester utcán át akarjuk az amúgy is szúfolt nagykörúti villamosok közé bevezetni? 2 perces követési idő? a mester utcában, ahol a villamos az autókkal közös pályán halad, ott hogy fog ez kinézni?

    csepel kivégzése következik…a villamos ugyanis merénylet cspel jövője ellen. a HÉV-et maximum metróvá szabad fejleszteni és hosszabbítani mindkét irányba.

    “az észérvek engem meggyőztek”

    dehogy meggyőztek, leszóltak, hogy ez van és kész. te egy sima 20. végrehajtó vagy.
    nincs más lehetőség csepel megmentsésére, csak a budapesttől való elszakadás, hogy végre saját, felelős vezetésünk legyen, ne egy bábu bábjának a bábja.

    “vannak aggályok, hiszen korszerűtlen, babakocsival, kerekesszékkel szinte lehetetlen felszállni, a kánikulában kibírhatatlan a tizenhárom perces menetidő. ”
    és akkor villamossá kell alkítani, hogy majd a jó kis légkondiban utazhassanak az emberek 2x annyi ideig. okos.
    nem mondjuk metróvá alakítani, vagy olyan járműveket beszerezni az amúgy is csereérett park helyére, ahol ezek a kérdések megoldottak…

    kedves ebihal most már remélem te is megérted – meg tarjányi úr is – hogy miért kell csepelnek önállónak lennie. azért, hogy a csepelt érintő döntések itt helyben szülessenek, és nem úgy, hogy leszólnak és majd a bábu bábjának a bábja végrehajtja a központi pártutasítást.

  7. felix szerint:

    Bocsi. Halleren…,.

  8. ebihal szerint:

    szakadár!
    Ezeket a felvetéseket ,már korábban én is leírtam. Jó néhány műszaki kérdésben
    még közel azonos is az álláspontunk. Én azért szeretem megnézni, hogy meddig ér
    a takaróm.
    Mindettől függetlenül tartom, amit korábban mondtam, az önállóság nem garancia!
    Ma, amikor jórészt olyanok vannak a politikában, akik a saját szakmájukban
    semmit nem tudnak felmutatni, akikről lerí, hogy kisebbségi komplexussal küzdenek,
    borítékolható előbb vagy utóbb pozícióba kerülnek.. Ha megnézed a közvélemény-
    kutatásokat láthatod, észérvek itt nem számítanak.

  9. Tarjányi László szerint:

    Szakadár! “bábu bábjának a bábja” Tökéletes a diagnózis!

    Amúgy meg Tarjányi úr mindig elszakadáspárti volt, 93-ban én is arra szavaztam!

    Ahogy én leírtam többször a Csepelinfóban, Észak-Csepelen én egy eljövendő államszövetség kormányzati központját képzelem el, amely az Európai Unió bukását követően fog létrejönni! Az ok, történelmi és geopolitikai egységek előbb-utóbb mindig helyreállnak, lásd a 150 éves török uralom után is! Nem kell beépíteni a területet, várni kell! Eddig is vártunk 25 évet, annyit már biztos nem kell várni, ez az Unió nem éri meg 2025-öt!
    DIXI, TARJÁNYI LÁSZLÓ/VÁTESZ.

  10. szakadár szerint:

    garancia semmire nincs eihal. lehetőség van. az önállóság lehetőség. lehetőség arra, hogy mi magunk döntsünk sok olyan kérdésben, ami jelenleg úgy megy, hogy leszólnak az illetékes elvtársnak, hogy ezt kapjátok és kész.

    leírtam, leírom – én bíztam Borbély Lénárdban, de már látom, hogy ő sem fog tudni itt semmit csinálni. ő is csak egy csinovnyik, akinek megmondják a pártból és a közgyűlésből, hogy mit tehet és mit nem. és ezt most nem személyeskedésből mondom, ez a hazai/fővárosi berendezkedésből adódik, nem volt ez másképp demszky alatt sem.
    itt egyszer mert valaki szembemenni a saját pártja, a saját pártjába tartozó dőpolgármesterrel, aki 90-94 között volt polgármester – látni mi lett az eredménye.

    tessék itt egy táblázat

    http://static.origos.hu/s/img/i/1602/20160205alberletarak-budapesten.jpg?w=644&h=649

    miért fele annyiért lehet kiadni egy csepeli lakást, mint budapest legtöbb részén? miért itt a legalacsonyabb a m2 ár? miért nem akar gyál/vecsés/budaaörs/üröm stb budapesthez tartozni?

    az önállósodás lehetőség arra, hogy esetleg pártfüggetlen, csepel érdekeit előtérbe helyező vezetője legyen a városnak. vagy ha pártnak is a tagja, akkor is közvetlenül tudjon a kormánynál lobbizni, és saját hatáskörben dönthessen, ne mezei végrehajtó legyen.

    és most a szakmai része: a metró/HÉV/S-Bahn -hívjuk akárhogy- lényege, hogy a külvárosból nagy embertömeget vigyen be a belvárosba, és kapcsolatot teremtsen a többi vonallal.
    A HÉV-et senki nem használja a végállomás és a szent imre tér közötti közlekedésre, hanem mindenki a belvárosba való bejutásra. erre a viszonylatra csakis metró/HÉV jöhet számításba.

    villamos kell csepelre ettől függetlenül – a 17-est és a 3ast kell áthozni, de ezekről szó nincs, csak valami homályos tervekben, majd 2050ben talán. se én, se te, se a többség nem ér rá erre. eltelt 26 év úgy, hogy leszartak minket, miközben más kerületekbe ömlöttek a százmilliárdok. ha budapest nem hajlandó ezt a követlező 5-10 évben kompenzálni, akkor el kell szakadni, és saját kezünkbe venni az irányítást.

    tarjányi és te is nevettek azon, hogy csepel lehetne 150ezres nagyváros. miért?
    északcsepelen az adyig (+megszűnő HÉV végállomás + egyéb belvárosi területek) 2.5 km2 terület jöhet szóba, ahol nagyvárosi népsűrüséggel(15-20ezer fő/km2) számolva 40-50ezer fővel nőhet a lakosságszám. ha délen felsőtagot csepelhez csatolnák, és az m0-ás mint ‘természetes’ határ lenne miklós és csepel között, akkor 12km2 ma szinte lakatlan, vagy gyéren lakott területen jöhet szóba kisvárosi/zöldövezeti beépítés 5-8ezer fő/km2, ami 60-100ezer főt jelent. ez együtt 100-150ezer fő elméleti maximum. ha csak a fele megvalósul, máris ott vagyunk a 150ezres számnál.

    1. attól, hogy közigazgatásilag el is szakadnánk budapesttől, a sziget nem fog leúszni a dunán, ugyanúgy budapest szerves része maradunk
    2. ezek egy elszakadástól függetlenül is megvalósulhatnának, ha a főváros partner lenne hozzá.

    és amit anno leírtam Németh Szilárdnak, az ugyanúgy igaz Borbély Lénárdra, különösen, hogy most már a főváros és csepel is 5-6 éve fideszes vezetés alatt van:
    -kiserdő, játszóterek, szent mre tér, a gyurcsanyisták által elkezdett gerincút és csatornázás befejezése mind szép, de ez prolivakítás. 5-6 alatt egy komoly beruházás szerződésére nem került tinta. nemhogy elkezdték volna….

    se albertfalvi híd, se galváni úti híd, se új gubacsi híd, se a 17-es/3-as villamos áthozása, se a gerincút meghosszabbítása, se HÉV hosszabbítás.

    semmi. ugyanott vagyunk, mint 6 éve, vagy mint 26 éve. csepelre komoly infrastruktúra-beruházások kellenek, olyanok, amiket írtam. amíg ilyet nem tudnak kijárni és felmutatni a fideszes vezetők, addig tóthmisi/demszky kategóriások ők is.

    bár amíg ilyen jelentéktelen kapirálásokkal be lehet tömni a csepeliek száját 20-30-40 évre, azaz sokaknak egész felnőtt életükre, addig miért erőltessék meg magukat?

    ha egy elszakadási szavazásnak csak annyi eredménye lenne, hogy hirtelen minden megígérnek, és annak a 10%-a megvalósul, már megérte.

    a villamoshosszabbításról me még annyit: 1 éve mutatta be tarlós a 2030ig szóló terveket. abban északon kálvinig/astoriáig történő HÉV-hosszabbítás, délen a nevetséges erdősor utcáig tartó 1 megállós hosszabbítás szerepelt. villamossá alakítás sehol. és most van pofájuk azt hazudni, hogy pontos tervek vannak? vicc.

    én pártoktól független, de jobboldali ember vagyok, de akárkivel hajlandó vagyok összefogni/egyetérteni csepel érdekében. csak annyit kérek/várok el, hogy egyet értsünk ezekben a dolgokban. olyanokkal nem tudok mit kezdeni, akik a saját érdekeikkel ellentétes álláspontot is elvtelenül kiszolgálnak párthűségből, hiába állunk politikailag egy oldalon. és ugyanígy – bármennyire meg van a véleményem a balosok elmúlt 25-70 évnyi ámokfutásáról -képes vagyok velük is összefogni, ha annak a célja az, hogy fenti dolgokból valami megvalósuljon.

    Tisztelt Polgármester úr, kedves Lénárd!
    Mi lenne ha mondjuk idén kilobbizná(d) legalább az egyiket a fentiekből. (a teljesen eszement HÉV villamossá alakítása helyett)? Mondjuk az albertfalvi híd – gubacsi híd és azon a villamosonalak átvezetése, és új BKV végállomásnak a kialakítása az ady/rákóczi/gerincút/budafoki út közötti részen? és máris megvalósul az “érjük el a metrókat” szlogen. közvetlen villamos csepelről a határ útra és az etele térre/móriczra pl.
    De legalább a gerincút meghosszabbítására…
    Jó lenne még 50 éves korom előtt megérni ezeket, főleg annak tekintetében, hogy iskolás voltam, mikor ezeket megígérték…

    Köszönöm.

  11. szakadár szerint:

    DIXI, TARJÁNYI LÁSZLÓ/VÁTESZ!

    azt írtad: “én egy eljövendő államszövetség kormányzati központját képzelem el, amely az Európai Unió bukását követően fog létrejönni! ”

    én azért maradnék ilyen földhözragadt elképzeléseknél, mint megyei jogú város, esetleg pest megye megyeszékhelye, villamosok átvezetése, hidak építése, HÉV/metró m0-ig kivitele, a meglévő kapcitások kihasználásával a csepeli lakosság felduzzasztása.

    sajnos amíg a többi között ilyen véleményeket is hangoztatsz, nem fognak komolyan venni, még akkor sem, amikor épp elfogadható elképzeléseket vetsz fel.

  12. Tarjányi László szerint:

    Már megszokták! ÉLÉNK képzelőerő nélkül nem tudtam volna 2002. április 9-én 15:55-ös faxomban leírt gázár-kampányötletemet sem kitalálni, azzal nemcsak többszáz milliárd Ft gázár-kompenzációhoz juttattam a magyar lakosságot, hanem új pályára is állítottam Magyarországot! Sajnos a zsugori zsarnok Orbán és a szintén zsugori Kövér mind a mai napig nem hálálta meg!

    Szintén nem mindennapi történet hogy EGYEDÜLI TEVŐLEGES ELLENZŐKÉNT megbuktattam a 2000. november 7-én (SIC!) aláírt Wallis-Észak-Csepel szindikátusi szerződést, amelyet a Tóth Mihály-Németh Szilárd duó hozott létre, s amely megbuktatásával 3.8 Milliárd Forintot spóroltam meg Csepelnek a Fadesa által kifizetett 11.3 Milliárdból. Máig nem köszönte meg nekem senki Csepelen, sem az MSZP, sem a Fidesz részéről, a megspórolt pénz meg szépen elköltötték!

    Még ahhoz sem volt elég képzelőerejük, mit csináljanak a Keletinél összegyűlt migránsokkal! A Verseny utcában akartak nekik tartózkodási helyet létrehozni.

    Én javasoltam Németh Szilárdnak szeptember 2-án, hogy vigyék őket Vámosszabadiba, a többit majd megoldják ők, átgyalogolnak Szlovákiába. Erre az idióták szeptember 3-án elraboltak egy vonatnyi menekültet a Keletiből és BICSKÉRE VITTÉK ŐKET! Persze azok sem voltak hülyék, ki se szálltak a vonatból.

    Kénytelen voltam 3-án ismét írni Németh Szilárdnak, Vámosszabadiba vigyék őket, mert ott befogadóállomás van, s onnan át tudnak gyalogolni a határon!

    http://csepel.info/?p=43770#comment-248597 “Magyarország csak észhez térítette a nyugatot a menekültvonatokkal?”
    Tarjányi László szerint:

    2015. szeptember 02., szerda – 22:34

    OKOS ÉS TÖRVÉNYES MEGOLDÁS! Magyarország az összes délen bejövő migránsnak adjon menetlevelet a vámosszabadi menekülttáborba, azzal hogy ott fogják elbírálni a menedékkérelmüket! A többit megoldják a migránsok, Vámosszabadi határátkelőhely Szlovákia felé, pár perc gyalog.

    Javaslat Németh Szilárdnak, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnökének, Magyarország leendő vezetőjének. Copyright Tarjányi László.

    Aki érdekelt, kérem továbbítsa!

    http://csepel.info/?p=43798#comment-248760 “Bicskén pattanásig feszült a helyzet – megdöbbentő videó”
    Tarjányi László szerint:

    2015. szeptember 03., csütörtök – 22:44

    Baj akkor van ha egy fideszes gondolkodni kezd, mert akkor mindent elront!

    Tegnap este javasoltam annak akit illet, hogy minden Röszkénél belépő menekültnek adjanak egy papírt, hogy menedékkérelmét a Győr-Sopron megyei Vámosszabadi befogadó állomásán fogják elbírálni, s ezzel az igazolással ingyen utazhassanak a célállomásra!
    Vámosszabadi egyébként határátkelőhely Szlovákia felé, pár perc gyalog a befogadó állomástól, a többit meg majd megoldják a menekültek! Kértem a javaslat továbbítását az illetékes felé.

    Mit tesz erre a fideszes döntéshozó? Gondolkodik! Bár ne tette volna, az eszes parasztgyerek javaslatát változtatás nélkül kellett volna megvalósítani! Akárcsak 2002-ben! Akkor is gondolkodtak, aztán változtattak az eredeti javaslaton (azonnal gázárcsökkentést ígérjenek!),
    csak a gázár változatlanul hagyását ígérték, vesztettek is!

    Az illetékes mégsem valósíthatta meg az eszes parasztgyerek javaslatát a menekültválság megoldására, mert akkor NEM ADHATTA VOLNA ELŐ SAJÁT ÖTLETEKÉNT (!), ezért a vámosszabadi befogadó állomást a bicskei befogadó állomásra változtatta! Persze oda nem mentek volna önként a migránsok, így EL KELLETT RABOLNI ŐKET A MEGTELT VONATTAL! Annyi eszük a migránsoknak is van, hogy a célállomást megkeressék okostelefon térképapplikáción!

    Vámosszabadi a szlovák határon van, át lehetett volna sétálni gyalog, a szlovákok meg úgyis továbbengedték volna a migránsokat Csehországba, a csehek meg Németországba!

    Kedves fideszes ILLETÉKES, ez jól elrontottad! Felesleges szerencsehozó talizmánnak tekinteni az eszes parasztgyerek ötleteit, ha gondolkodással azt elrontjátok!

    Apropó, a liberális média és politikai közösség kérte, szíveskedjék jelentkezni annak az idiótának, aki ezt a bicskei vonatmegállítást kitalálta!
    Kedves ILLETÉKES, illene ennek a kérésnek eleget tenni!

  13. ebihal szerint:

    szakadár!
    A lehetőség eddig is megvolt arra, hogy normális, valóban az emberek érdekeit szem
    előtt tartó vezetőket válasszunk. Mint az elmúlt 25 év mutatja, nem volt rá igazi kereslet.
    Épp az általad leírtak miatt, a HÉV-t legalább Halásztelekig, de akár a ráckevei HÉV-ig
    kellene vinni. A föld alá vitele ilyen talaj és talajvíz viszonyok mellett irreálisan gazda-
    ságtalan lenne. Villamospálya max. az Adyn építhető Erzsébettől a budai oldalig, új
    híddal, kérdés van-e értelme a település szélén? Ha csak az nézed, hogy hány négyzet
    kilométert tudsz beépíteni, akkor rossz úton jársz. Ahhoz,hogy a kálvinig menjen a HÉV,
    már a Kvassay után el kellene kezdeni süllyeszteni.
    Végezetül, nem tudom ki mit ért jobb vagy baloldaliságon, de azért a balosok ámokfu-
    tása alatt elég sok minden történt, talán még jobban is éltek az emberek.

  14. szakadár szerint:

    “A lehetőség eddig is megvolt arra, hogy normális, valóban az emberek érdekeit szem
    előtt tartó vezetőket válasszunk.”

    nem igaz, mert komoly kérdésekben eddig is a főváros döntött, nem a kerület. és mindegy milyen kormány/közgyűlési többség volt, a helyi polgármester mindig is sima végrehajtó csinovnyik volt.

    “Épp az általad leírtak miatt, a HÉV-t legalább Halásztelekig, de akár a ráckevei HÉV-ig”

    maradjunk a realításoknál.

    ha már hárosig kimenne, már sokat jelentene a cspelen lakóknak. vicc, hogy csillagtelepről 20-30 perc mire felszállsz a HÉV-re. de az m0-nál az áruházaknál hely is lenne egy új végállomásnak, és ott az agglomeráció is könnyebben elérheti. oda érkeznének a buszok halásztelekről stb.

    a 2 HÉV összekötése – 10-20 éve volt egy ilyen terv, hogy a temető után elkanyarodna, és a sóderbányán a körtefa-szellős utcán végighaladva átmegy az m0 alatt/felett, és belecsatlakozik a ráckevei HÉV vonalába a haraszti hídnál.

    ” A föld alá vitele ilyen talaj és talajvíz viszonyok mellett irreálisan gazda-
    ságtalan lenne.”
    hülyeségeket ne beszéljünk – a kéregvasút nem mélyvezetés, nem alagútfúrással készül, hanem résfalazással. az ady-háros közötti szakaszon lenne szükség rá. ha kész lenne a gerincút, akkor megoldható lenne a rákóczi felbontása, résfalak elkészítése, födém, útburkolat, és a forgalom már rég menne, miközben alatta folyik a munka (föld kitermelése, sínek lefektetése stb stb) gondolkodjál már – a szentendrei HÉV ugyanígy van megcsinálva a margit hídtól közvetlen a duna mellett.

    “Villamospálya max. az Adyn építhető Erzsébettől a budai oldalig”
    erről beszélek, erre elvileg voltak/vannak is tervek, és ha 2025-re elkészülne, az is sok. a reális és igazságos az lenne, hogy még most tavasszal döntés születik róla, és idén el is kezdik, és 2020ra kész.
    a 17-es és a 3as végállomásai lehetne csepelen, lehet új kocsiszínt építeni (új munkahelyek) és lehet új közvetlen villamosjárat a határ útra és az etelére.

    “van-e értelme a település szélén?”
    miért ne lenne értelme? vess egy pillantást akár london, akár moszkva, vagy akármelyik metropolisz hálózatára. vannak a sugárirányú vonalak, és a gyűrűk. erzsébet felé jelenleg is vannak buszvonalak, tehát az igény létezik. ugyanígy van igény a másik irányba is, csak jelenleg kerülni kell.

    “Ha csak az nézed, hogy hány négyzet kilométert tudsz beépíteni, akkor rossz úton jársz. ”
    miért járnék rossz úton? nincs még egy ilyen kerület, ahol ekkora lehetőség van a fejlődésre, ahol ekkora üres területek vannak parlagon. egy elvi maximumnak a felével számolva jön ki a 150ezer, ami smán reális cél.

    “Ahhoz,hogy a kálvinig menjen a HÉV, már a Kvassay után el kellene kezdeni süllyeszteni.”
    nosza, rajta. a kvassaytól a közvágóhídi megálló 900m. 3%-os emelkedéssel számolva az 27 m.

    “Végezetül, nem tudom ki mit ért jobb vagy baloldaliságon, de azért a balosok ámokfu-
    tása alatt elég sok minden történt, talán még jobban is éltek az emberek.”
    csepelre vetítve pontosan mi si történt? a nagy büdös semmi. a jelenlegi vezetés meg 6 év alatt a gerincút már elkezdett befejezését tudja felmutatni, meg népi prolivakításnak beillő kapirgálást. nem mondom, hogy arra nincs szükség, de csepelnek elsősorban többszázmilliárdos infrastruktúra fejlesztésre van szüksége az almúlt 30 év semmittevését beptolandó. és ez nem csak csepelt érinti, hanem a környező kerületeket is, az agglomerációt és úgy egész budapestet is. egy erzsébetinek is sokat jelenthet, ha mondjuk felszáll a villamosra topánkánál, és max 1 átszállással éri el a 22./12. kerületet. vagy vica versa.

  15. ebihal szerint:

    szakadár!
    Lassan olyan leszel mint egy feleség, nem nyugszol, amíg nem a tied az utolsó szó.
    Nem tudom mivel foglalkozol egyébként, de a városépítés és közlekedés építés
    azért egy kicsit bonyolultabb dolog.

  16. szakadár szerint:

    gondolom te sem szakember vagy. minden normális embernek vannak/lehetnek elképzelései. a városvezetők sem építészek általában. a szakemberek azért vannak, hogy az elképzeléseket tervekbe/megvalósíthatási tanulmányokba öntsék.

    a másik viszont, hogy én szinte csak olyan dolgokat említek, amik egyszer vagy többször már felmerültek, tervek is születtek. ezek nem az én elképzeléseim. a gerincút, az 5ös metró/HÉV hosszabbítás, az albertfalvi híd, a galváni úti híd, a villamosok átvezetése erzséberől és budafokról mind felmerültek már korábban, már a gyerekkoromban megígérték őket. lassan az én korosztályom gyermekei is felnőtté válnak, és sehol semmi….

  17. ebihal szerint:

    szakadár!
    Tény és való, a városépítést csak szőr mentén tanították, a közlekedésből mindössze
    az útépítés jutott. 40 ill. 25 éve vagyok gyakorló építő ill. építészmérnök, ha ez szak-
    embert jelent, akkor az vagyok.Az elmúlt huszonöt év megtanított arra, hogy óvatosan kezeljem a “szakemberek” által favorizált ötleteket, mert egy-kettőre építünk viaduktot
    a pusztába, alagutat a domb alá vagy kazánházat Felcsútra. Lehet, hogy maradi vagyok,
    de az ötletbörze nem az én világom.

  18. szakadár szerint:

    tessék, akkor neked mint szakembernek mi a véleményed, melyikre nincs szükség?

    1. gerincút befejezése
    2. galváni úti – kén utcai hidak
    3. albertfalvi híd és gubacsi híd felújítása
    4. előbbieken a 3-as és 17-es villamos átvezetése
    5. HÉV meghosszabbítása Hárosig vagy M0-ig
    6. HÉV meghosszabbítása álvinig vagy astoriáig
    7. HÉV kéreg alá vitele az adytól hárosig a rákóczi alatt résfalas technikával.
    8. szent imrei buszvégállomás áthelyezése, HÉV végállomás megszüntetése, helyükön ingatlanfejlesztés
    9. francia öböl és ady közötti terület ledózerolása és rendes beépítése (vasas utcai cigánygettó felszámolása, ugyanígy a gerincút és rákóczi között részen is.

  19. ebihal szerint:

    szakadár!
    Mint mondtam realista vagyok, nem kergetek álmokat. Tisztán műszaki megfontolásból
    semmi értelmét nem látnám 2 hídnak, egymástól 2-3 kilométerre, a Gubacsi-hidat is
    inkább a Határ-úthoz tenném. A HÉV-t akármeddig hosszabbítod a Belváros felé, nincs
    olyan csomópont, ahol mindent elérhetsz, A résfalas technológia a homokos-kavicsos
    talajban nem ajánlatos. Az ingatlanfejlesztés nem csodaszer, ha nem tudod hasznosítani
    /kiadni, eladni/akkor csak probléma, márpedig fizetőképes kereslet nincs.

  20. Tarjányi László szerint:

    Na végre! Egy szakember erősítette meg amit én is szoktam írni, szakadár ötleteire nincs fizetőképes kereslet!

    Én villamosmérnök vagyok, mindig konkrét megrendelésre dolgoztunk, pedig kifejezetten magasszintű elektronikai fejlesztésről volt szó. Két csavart nem szabad becsavarni, ha nincs rá kereslet! A l’art pour l’art fejlesztés a hülyeség kategóriába tartozik.

  21. szakadár szerint:

    ” Tisztán műszaki megfontolásból semmi értelmét nem látnám 2 hídnak, egymástól 2-3 kilométerre”

    te ebihal, te jártál már valaha a corvin úti csomóponttól északra? vagy legalább a lágymányosi hídig eljutottál?
    8.3km-en van 7, azaz hetes darab híd.

    a galváni-kén utcai hidaknak teljesen más a funkciójuk, mint az albertfalvi-gubacsi hidaknak…

    ” A HÉV-t akármeddig hosszabbítod a Belváros felé, nincs
    olyan csomópont, ahol mindent elérhetsz”
    újabb demagóg hülyeség. ki akar mindent elérni?
    a kálvin 1.1km, az astori 1.8. költség-haszon elemzés te nagyokos. 1.8km-es szakasszal és 2 megállóval a meglévő 3 metróvonalat el lehetne érni.

    ” A résfalas technológia a homokos-kavicsos talajban nem ajánlatos”
    álszakértünk, álszakértünk?

    “alkalmazása annál indokoltabb, minél nehezebbek a beépítési körülmények (rossz altalaj és kedvezőtlen talajvízviszonyok). Előtérbe kerül az alkalmazásuk, ha a résfalat nemcsak az építmény terheit viselő alapként, hanem az építmény alatti teret kihasználandó, térhatároló, teherviselő támszerkezetként is fel kívánjuk használni.”

    “A módszer előnyei: Elvileg bármilyen altalajban és – a talajvíz jelenlététől függetlenül – jelentős mélységben elkészíthető.”

    itt olyan 5-6 méter mélységről van szó

    “Az ingatlanfejlesztés nem csodaszer, ha nem tudod hasznosítani
    /kiadni, eladni/akkor csak probléma, márpedig fizetőképes kereslet nincs.”
    neked is csak a marxizmus-leninizmus húzta fel az átlagod, és azért van okleveled…
    vagy tényleg egy komcsi maradvány vagy, vagy ostoba. én folyamatosan infrastruktúra- és ingatlanfejlesztésről beszélek. a kettő együtt kell járjon, tudod, szinergia, nem tudom ismered-e a szót.
    addig szó nem lehet ingatlanfejlesztésről, amíg csepel az 50-es évek szintjén tengődő kommunista maradvány.

    tarjányi: úgy is van, gazsuláljatok egymás alá, attól hátha igazatok lesz…
    milyen fizetőképes keresletről beszéltek? a beruházó az infrastruktúra-beruházásoknál az állam (közvetve vagy közvetlen), nem hídpénzből meg téglajegyből építik ezeket.
    konkrét tervek vannak a fentiekre évtizedek óta, csak valahogy más kerületek mindig fontosabbak voltak.

    1. ha villamosmérnők vagy, akkor ismerned kell a pozitív visszacsatolás fogalmát. a infrastruktúra fejlesztések növelik az ingatlanárakat, nő a kereslet, megindulnak új ingatlanfejlesztések, nő a lakosságszám, nőnek a bevételek. ezek egymást gerjesztő folyamatok.
    2. közgazdaságilag teljesen értelmetlen dolog a hasonlatod. gondolom amikor te végeztél villamosmérnökként, akkor még nem volt kötelező tantárgy a közgáz a villamosmérnököknél…pedig már vagy 15-20 éve ott is 2 féléves tantárgy első évfolyamon.

    ezért nem fogunk mi egyről a háromra jutni, mert akármelyik oldalt nézem, mindenhol ….k vannak. ha a mienink vannak hatalmon, akkor az aktuális mókus elájul attól, hogy rendbetesznek egy parkot, épül 2 játszótér, felújítanak néhány utat, ami a működés velejárója alapesetben. ha épp ellenzékiek vagyunk, akkor sem fejlesztéseket követelünk, hanem minden jó így, mert úgysincs rá se igény, se pénz, meg már megszoktuk, hogy prolik vagyunk.

    nektek lehet, hogy nincs igényetek a fentiekre, nektek lehet, hogy nosztalgiából minden jó úgy, ahogy 30 éve volt, de csepelnek fejlődnie kell, ehhez pedig mind infrastruktúra-, mind ingatlanfejlesztésekre szükség van. az egyik a másikból következik…

    titeket elnézve itt addig nem lesz változás, amíg egy kormány/helyi vezetés vagy erőből le nem nyomja ezeket a dolgokat, mert rájön, hogy ez jó, vagy ki nem hal a 70 előtt született generáció, akik inkább leszavaznának minden fejlesztést olyan hülye indokokkal, amit ti írtatok.

    de mit is lehetne várni ott, ahol a történelmi lehetőséget az elszakadásra olyan magyarázatokkal hessegették el az emberek, hogy dehogy szakadjunk el, akkor vidékiek leszünk, és sárga busz fog járni. cserébe kaptunk egy szargyárat és a 96ra ígért út első szakasza majd 20 év alatt meg is épült.

    gratulálok nektek. minek nekünk új híd, főleg 2…nehogy építsenek! minek nekünk 3-as villamos meg 17es villamos, nincs rá fizetőképes kereslet, csak lógnánk rajta. minek ide ingatlanfejlesztés, sokkal jobb, hogy lassan az összes kerületből ideköltöz(tet)ik az összes cigány és lumpen, mert már csak itt tudja megfizetni a lakásárakat, itt megállt az idő. minek éljünk a meglévő lehetőségekkel, jó minden úgy, ahogy most van.

    igaz?

    jah még1:
    “márpedig fizetőképes kereslet nincs.”
    nincs hát…nézd meg hogy változtak az ingatlanárak az elmúlt években, és hogy az előrejelzések szerint mi várható a CSOK-nak hála. tudom, te ellenzéki/gyurcsanyita vagy, szerinted minden szar, amit a kormány csinál.

    csepel, és az ország is ennek a végtelen pártoskodásnak issza a levét. én érdekes módon tudom ettől függetleníteni a gondolkodásomat, és kritizálni amit kell (pl villamossá alakításos idiótaság) és elismerni ami elismerése méltó (gazdasági növekedés, és az építőipar beindítása ami a CSOK-kal nagyon látványos lesz)

    de ha nem lesz normális infrastruktúra-fejlesztés csepelen, akkor ebből csak vadhajtások lesznek, nem érdemi változás. épülni fog néhány családi ház, néhány társasház olyan helyeken, ahol rég változtatási tilalomnak kéne lennie és dózerolni, hogy aztán nagyobb léptékben lehessen gondolkodni.

    de ez veletek nem fog menni.
    világéletemben csepeli voltam, de lehet meggondolom azt az elköltözést addíg, amig csak 1.5-2x-es az árkülönbség az élhetőbb kerületek meg csepel között.
    aztán majd 60-70 évesen halkan anyázok egyet magamban, amikor olvasom a hírekben, hogy megkezdődött az albertfalvi híd építése, átvezetik a 17-es villamost csepelre…
    nekem nincs mégegyszer 25 évem, hogy hátha lesz…nektek sincs, csak ti igénytelenek és földhözragadtak vagytok.
    ha az elmúlt 22 évben akár csak egyszer be lett volna lengetve egy újabb elszakadási helyi népszavazás, a fenti 9 dologból már tuti kész lenne 2-3…

  22. felix szerint:

    Szerény véleményem szerint kezdetben az infrastruktúra fejlesztést, a munkahely teremtésnek kéne alávetni. Ha a lakosság jelentős része helyben talál munkát, akkor egészen más kapacitású és talán még irányú tömegközlekedés is elégséges lehetne. Bőven van hely termelő beruházásokra, és jönnének is szerintem, ha nem egy “zsákban” kéne ki meg be járni.

  23. szakadár szerint:

    a munkahelyekhez munkaerőt is ide kell hozni. ugye senki nem gondolja, hogy kizárólag csepeli munkaerőre épít egy cég, ha idetelepül. budapestben, régióban gondolkodik, és alapvetés neki, hogy ehhez olyan közlekedés legyen, hogy elérjék. ha más kerületben talál – márpedig talál- ilyet, és nálunk nem, akkor nem jön ide.
    mi a jellemzőbb? hogy a csepeliek utaznak más kerületekbe dolgozni, vagy fordítva?
    elég megnézni reggel a HÉV kimenő és bejövő forgalmát….

    nem lehet kizárólag gyárban gondolkodni ahogy tarjányi teszi…2016 van.

    téged – annak ellenére, hogy a másik oldalon állsz, intelligensnek gondollak, tehát szerintem megérted te is. budapest adja az ország GDP-jének nagyját, és annak a nagyobbik részet nem az ipari termelésből származik, hanem a tercier szektorból.
    ki építene irodaházat csepelen jelenleg? senki. szar környék, szar közlekedés, helyben pedig nincs elegendő megfelelően szakképzett munkaerő.

    de ha a HÉV fejlesztése megtörténik, és nem a felszínen vágja ketté csepel belvárosát, az ady egy normális nagyforgalmú út villamosvonalakkal, két végén hidakkal, a vasas utcai/védgát utcai putrisor pedig le van takarítva, akkor azért elképzelhető…

    ha van gerincút, van közlekedés, nő a lakosság és nő a tercier szektor, az majd hozza magával a gyárba az esetleges ipari munkahelyeket is.

  24. ebihal szerint:

    szakadár!
    Csak remélni tudom, hogy nem kerülsz döntési helyzetbe ebben a kérdésben!
    Egyébként, ha egy kicsit tovább kaparászol résfal ügyileg, az is le van írva, hogy
    alkalmazása nagyobb mélységben gazdaságos, az 5-6 m lószerszám. Továbbá
    a résfal olyan talajviszonyok között alkalmazható, ahol a bentonitos zagy sűrűsége
    elegendő a föld megtámasztására a kibetonozásig. A sóder nem ilyen talaj!
    Álmodj tovább!

  25. Kendi Zsolt szerint:

    Szervezetünk volt az egyetlen, amelyik az elmúlt 10 évben a kérdés műszaki, utasforgalmai és gazdasági hatásaival foglakozott. Így engedtessék meg nekünk, hogy elmondjuk mire jutottunk.

    A HÉV (Helyi Érdekű Vasút) műszakilag a nagyvasúthoz áll közel, ezért településen belül történő üzeme pont annyira problémás (csak kérdezzék meg az érintett kerületek főépítészeit). Ennek köszönhető, hogy a csepeli HÉV megragadt a jelenlegi viszonylatánál. Ez nem zárja ki a meghosszabbítást egyik végén sem, csak éppen méregdrágáva teszi.
    Éppen ezért értelmes lépés lehet/lesz/lenne a vonal villamossá (városi vasút) alakítása. Ezáltal kevésbé vágná ketté Csepelt és lényegesen könnyebben és olcsóbban lenne meghosszabbítható. Déli végén a IIRF mentén mondjuk például a temetőig. Északi végén pedig a meglévő villamoshálózaton mondjuk a Baross térig, vagy a Széll Kálmán térig, vagy a Jászai Mari térig.

    A menetidő azonos vagy rövidebb lenne a Boráros átszállás hiánya és a villamos menettulajdonságai miatt még a jelenlegi „béna” Vágóhíd – Boráros villamosnyomvonalon is. A kisebb kapacitású szerelvények sűrűbben indulhatnának, ezzel csökkentenék az utazási időt.

    A zsúfoltság is csökkenthetne a sűrűbb követés és a jobb skálázhatóság miatt. Itt megjegyeznénk, hogy például a TW-6000 típusú villamosok (lásd a 24-es vonalon) származási országukban hármasával összekapcsolva közlekedtek. Ezek utaskapacitása ilyen módon használva megegyezik a 3-as MXA HÉV szerelvények utaskapacitásával. Persze a gyakorlatban mondjuk a 4-es alacsonypadlós Bambinói kanyarodnának ki Csepelre.

    A kerékpárszállítás (már ha szükség van rá) a villamoson is megoldható. Az egyetlen különbség a kevesebb ülőhely lenne, ami egy 10 perces útnál nem igazán problémás.

    Természetesen ilyen röviden nem térhetünk ki a dolog minden aspekturása, de szívesen megválaszoljuk mind a szakemberek mind a nem szakemberek kérdéseit.
    Kendi Zsolt (ÁK52 civilszervezet)

  26. Lovas szerint:

    Kendi úr, itt a szakmai szempontok nem nagyon érdeklik a vitázókat. Csak az számít, hogy ellenezzék. Még az se érdekli őket, hogy az alapterv 2004-es, és még az SZDSZ-MSZP-s vezetés dolgozta ki. Azért rossz, mert most Fidesz van. Egy nyugdíjas táncversenyt is azért támadnak, mert nem komcsik szervezték.

  27. ebihal szerint:

    Lovas!
    Jogod van hülyének lenni!

  28. felix szerint:

    Lovas!
    A komcsik idején nem is egyszer országos KI- MIT -TUD versenyek voltak.
    Csak, hogy tudjál is valamit.

  29. felix szerint:

    a nyugdíjasoknak.

  30. Grün Izidor szerint:

    felix!
    A “száz lába van és három foga” valahogy akkoriból származik! 😀

    https://youtu.be/Uy5isxf5mNE

  31. Kendi Zsolt szerint:

    “itt a szakmai szempontok nem nagyon érdeklik a vitázókat. Csak az számít, hogy ellenezzék.”
    Erre szokták mondani, ha valaki ellenzéki vagy kormánypárti köművessel építteti a házát, akkor ne csodálhozzon ha a fejére dől…

  32. felix szerint:

    Na! Megvan az elveszettnek hitt hszem.

  33. szkeptikus szerint:

    Kendi Zsolt: Az egész tervnek a villamoshálózatba kapcsolás a gyenge pontja. Azon a bizonyos Vágóhíd-Boráros tér szakaszon pl. a Milleniumi városközpontnál reggel 7 és 8 között, tehát a legnagyobb forgalmú időszakban irányonként elmegy 1 óra alatt kb. 35 villamos. Nem titok, hogy a csepeli HÉV-ről utazóknak legfeljebb 10%-a megy az itt közlekedő villamosokkal tovább, azaz ez a mennyiség nem igazán csökkenthető, ha jól saccolok, 30 alá nem igen. A csepelről érkező villamosból 2.5 percenkénti követési idővel számolva elmenne 24 ebben az időszakban, az 54 villamos egy óra alatt irányonként, azaz irányonként átlagosan 66-67 másodpercenként kellene ezen a szakaszon villamosnak elmennie. A gyakorlatban megvalósítható úgy, hogy kiszámítható maradjon a közlekedés, ne legyen villamosdugó? Tehát fix idő alatt eljusson valaki a Borárosig.
    A 4-6-osba bekapcsolás pedig azt jelentené, hogy az ominózus időszakban Budára feleannyi kapacitás menne. Én utaztam reggel 7 és 8 között Budára a Borárosról, nem egyszer csak a 2-3. villamossal tudtam elmenni (1 megállót, tehát mindkét viszonylat megfelelt), ott így is kb. 100%-os a kihasználtság. Ha abból akár csak a harmada eljönne a csepeli vonalra, nem menne át Budára, az óriási káoszt jelentene. Már jelenleg is problémás.

    Ezen kívül a 2-2.5 perces követési idő irányonként a keresztirányú közúti forgalmat ellehetetleníti. A jelenlegi, irányonkénti 6-7 perces követés sem kevés bosszúságot okoz. Ha viszont nincs elsőbbsége a villamosnak, az önmagában komolyan megnövelheti a menetidőt.
    De ha még esetlegesen ki is iktatják a szintbeli kereszteződéseket felüljárók építésével, akkor is úgy indulna a járat a csúcsidőszakot tekintve, hogy alig-alig maradna benne kapacitástartalék.
    Egyébként lehet a költségekre hivatkozni, csakhogy az az igazság, hogy vidéki önkormányzatok kapnak értelmetlen dolgokra 100 milliárdokat, a GDP termelésben élen álló Budapest meg aránytalanul keveset. Igenis egy jó kihasználtsággal bíró és mai napig megbízhatóan működő gyorsvasúti vonalat nem okos dolog leépíteni.
    Egy másik fontos dolog, amire felhívnám a figyelmet, hogy elég sok olyan peremkerület van, ahonnan nem lehet átszállás nélkül a Nagykörúton belülre közlekedni.
    Csepel szerintem jelenleg nincs olyan rossz helyzetben, egyáltalán nem tragédia innen “tömegközlekedni”. Talán pont azért, mert létezik itt egy elszigetelten közlekedő, és gyakorlatilag fix menetidővel bíró HÉV. Tetszett már utazni Pesterzsébetről az 51-es villamossal a Körútig? Tragédia, úgy ahogy van.
    Én nem érzem igazi, ütős érvnek az átszállásnélküliséget sem. Nem, amíg az utazás kényelmét és kiszámíthatóságát borítják fel. Azt mondják, hogy 10 percnél nem tényező az állva utazás? Akkor miért van az, hogy sokan az autót választják? Ha metróval gyorsabb lenne, akkor is az autót választja sok ember.

  34. Kendi Zsolt szerint:

    Nos akkor röviden boncoljunk.

    A CSHÉV kapacitása csúcsidőben 10*1000=~10E utas/óra.
    A RHÉV kapacitása csúcsidőben 4*1000=~4E utas/óra.
    A B23 kapacitása csúcsidőben 14*150=~2E utas/óra.
    A V1 kapacitása csúcsidőben 20*400=~6E utas/óra.
    A V4+V6 kapacitása csúcsidőben 30*400=~12E utas/óra.
    A V2 kapacitása csúcsidőben 30*200=~6E utas/óra.
    A V24 kapacitása csúcsidőben 12*200=~3E utas/óra.

    A fenti számokból látszik (+ más irányból érkezők!), hogy a ~10E utas/óra CSHÉV kapacitás biztosan nincs kihasználva, mert ennyi utasnak nincs mivel továbbutaznia. Így Csepel kényelmes kiszolgálására a gyakorlatban mindössze 4 perces követés lenne szükséges Babínóval számolva.
    Ezen túl az RHÉV most is egy agyrém. Ezt mindenképp MÁVosaítani kell, amitől ~3E utas/óra átkerül más irányokra.

    A Vágóhíd-Boráros (Soroksári mentén) villamosszakasz kiváló példája a dilettáns közlekedésszervezésnek. Ebben Vágóhíd és Tóth utca kiváló példája annak, hogy 150 vagy 300 embert megállítunk kettő kedvéért. Értelmes szervezéssel ezen a szakaszon villamosnyomvonalként kb. 0,4 szintbeli kereszteződéssel kellene számolni (két villamoselőnyös lámpával). A Hallernél például plusz várakozóvágánnyal megoldható a dolog. Az igazi gond a közigazgatás. A Haller folytatásának beépítése illetve a Boráros-Lechner sarkán lévő üzletközpont helye iskolapéldája a közigazgatási szarvashibáknak. Abban egyetérthetünk, hogy ezen hibák miatt ez a nyomvonal nem ideális a Babinó vagy az 5FCAF számára.

    A preferált nyomvonal természetesen a Dunapart. Ez vagy felszínen vagy kéregben megfelelő keresztmetszetet nyújt. Itt négyperces követés csúcsban röhögve.

    Aha! Tehát a 4-6 villamosra azért van szükség, hogy az BME-s hallgatókat átszállítsa a híd egyik oldaláról a másikra. És akkor az M4 vagy a V1 mire szolgál? Úgy néz ki az egyetemisták az ország legkonzervatívabb utazói. Már csak ezért is meg kell felezni a V4-6 villamost Budán.

    Ha a Boráros híd alatti közúti forgalmára gondolsz, akkor az már ma is lehetetlen. CSHÉV-V4-6 átkötés csak a Soroksári->Petőfi/Közraktár forgalmat érintené. Ez ma is állandó dugóforrás lámpás és nélküli kereszteződésekkel szabdalva (~2p ciklusokkal!). A keresztező villamos csak egy hasznos előszabályozó szerepet töltene be itt. Bár a 3 szintes kereszteződés is szóba jöhet, ami persze más szakaszokon csak a torlódást növelné.

    Az hogy gyorsvasút vagy villamos 70kmh és 7km esetében majdnem mindegy. A különbség, hogy villamosként sokkal olcsóbban és sokkal rugalmasabban hosszabbítható és üzemeltethető. Mellesleg egyetlen metróvonalra sem lehet átszállni róla/rá.

    Ugye az ÁK52 szervezet alapvetően délpesti, tehát rendszeresen utazunk a V51-vel és a CSHÉV-vel is. Ha a V51 HÉV lenne még nagyobb tragédia lenne (lásd RHÉV pesti szakasza). Ez nyomvonal és közlekedésszervezés nem pedig üzemfajta kérdése.

    Az autó kontra tömközl kérdése pedig kiváló szakdolgozati téma főleg Magyarország tekintetében. Benne van az ország múltja, a tudatlanság, a butaság és valahol a legvégén az ülőhelyek száma.

Itt lehet hozzászólni !