Magyarország csak észhez térítette a nyugatot a menekültvonatokkal?

Vélemény – VS.hu

Magyarország csak ráijesztett a nyugatra a menekültvonatokkal

A magyar hatóságok elengedték a menekülteket Bécs felé, aztán bekeményítettek. Ezután a menekültügyben addig viszonylag engedékenynek mutatkozó és a kerítést bíráló Ausztria és Németország is hirtelen a szabályok betartása mellett foglalt állást. Mi a franc folyik a Keletinél és az Európai Unióban?

  • Hétfőn néhány ezer embert felengedtek a Keletiben a müncheni vonatokra a magyar rendőrök, aztán kedden ismét keményebben léptek fel.
  • Pedig a szabályok nem változtak: nem igaz, hogy a szíriaiak szabadon elhagyhatnák Magyarországot, ehhez schengeni vízum és érvényes útlevél kellene.
  • Egyelőre senki nem adott magyarázatot, miért változott két nap alatt kétszer az eljárás.
  • Az osztrák kancellár bírált a továbbengedésért, Merkel hirtelen megdicsérte a magyarokat a regisztráció komolyan vételéért.
  • Merkel szerint érvényes a dublini rendelet, amelynek alapján Magyarország nem engedi tovább a menekülteket.

SENKI NEM MAGYARÁZZA EL, HOGY IS VAN EZ

Az országos rendőrfőkapitány a parlament illetékes bizottságai előtt sem tudta, vagy nem akarta megmondani, pontosan mi történt kedden délelőtt a Keleti pályaudvaron, ahonnan a rendőrökkiterelték a müncheni vonatra várakozó menekülteket, majd nagyjából egy órán keresztül szünetelt a vonatforgalom is. A VS.hu is hiába kérdezte a rendőrséget az okokról, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A MÁV azt közölte, hogy „hatósági zárás miatt” nem indítottak és fogadtak vonatokat. Nem részletezték, hogy ez mit jelent, ezért csak a jogszabályból tudunk kiindulni: a rendőrségi törvényben szerepel az úgynevezett „biztonsági intézkedés”, amely egyebek mellett területlezárást és kiürítést jelent, ha arra „a személyeket, illetőleg az anyagi javakat közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megszüntetése érdekében” szükség van.

A menekültek körében nagy felháborodást váltott ki, hogy a MÁV eddig gond nélkül kiadta a müncheni jegyeket, annak ellenére, hogy tudták, a rendőrök nem engedik majd felszállni az útlevél és vízum nélkül utazókat, vagy leszállítják őket még a határ előtt. Kedden azonban bejelentették, hogy új szabályok lépnek életbe: egy külön pénztárban, csak „személyazonosításra alkalmas igazolvány” birtokában állítanak ki kettőnél több nemzetközi jegyet az Európán kívüli utasoknak.

MEGGONDOLTÁK MAGUKAT

Ez dupla fordulatot jelent két nap alatt: egészen hétfőig a rendőrség nem engedte tovább Nyugatra a Magyarországon regisztrált menedékkérőket. Korábban már írtunk róla, hogy ez a szabályos eljárás: elvileg mindenkinek Magyarországon kellene megvárnia, amíg elbírálják a kérelmét – akinek pedig nincs érvényes útlevele és schengeni vízuma, az nem léphet be Ausztriába.

A helyzet akkor vált tarthatatlanná, amikor híre ment, hogy Németország, szemben az úgynevezett dublini rendelet előírásaival, nem küldi vissza a szíriai menekülteket azokba az országokba, ahol beléptek az EU-ba. Sőt, még az a később cáfolt hír is elterjedt, hogy Németország különvonatokat küld a menekültekért. Ezek a hírek váltották ki a menedékkérők hétvégi tüntetéseit: azt követelték, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba.

Ezután hétfőn a rendőrök egyszer csak eltűntek a pályaudvarról, és úgy tűnt, a magyar hatóságok is azt az utat követik, mint például a görögök, hogy hagyják továbbállni a menekülteket nyugat felé. Cikkünk megjelenéséig senki nem adott magyarázatot arra, hogy ez miért történt. Lehet, hogy ez egy válaszreakció lehetett a kormányt érő nyugati bírálatokra. Mintha azt üzenték volna a mintegy háromezer ember átengedésével: „így is csinálhatjuk, de az nem fog nektek tetszeni”. De elképzelhető, hogy a magyar hatóságok nem akarták fokozni a feszültséget, útnak indították a vonatot, lesz, ahogy lesz.

HOMÁLYOS MONDATOK

A hétfői magyar intézkedés némi zavart okozott Ausztriában: először megállították a vonatot a határon, később azonban mégis továbbengedték, a híradások szerint több száz menekült érkezett meg Bécsbe. Az osztrákok ugyanakkor már hétfőn reggeltől megszigorították az ellenőrzést az autópályán, és vannak további ötleteik is, például a határellenőrzés visszaállítására vagy a katonaság bevetésére. Werner Faymann osztrák kancellár pedig nyilvánosanbírálta Magyarországot, amiért továbbengedi a menekülteket, illetve utalt rá, hogy a dublini rendelet továbbra is érvényben van, egészen addig, amíg le nem cserélik egy jobbra.

Gyorsan visszakozott a német szövetségi kormány is. Angela Merkel kancellár hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: egy belső vita vezetett ahhoz a félreértéshez, hogy minden szíriai Németországba mehet. „Ez azonban nem felel meg a jogi helyzetnek, és ezt már a magyar kormánynak is elmondtuk – akik most azzal a jelenséggel küzdenek, hogy sok szíriai azt mondja: engedjetek minket végre Németországba!” (A kancellár szavainak szó szerinti, német nyelvű leirata itt olvasható.)

Merkel kifejezetten megdicsérte Magyarországot, hogy itt – más államokkal ellentétben – teljeskörűen regisztrálják a menedékkérőket. A kancellár szerint nem igaz, hogy el lehetne térni a dublini rendelet alkalmazásától, hiszen „erre nincs semmilyen jogalap”. Nem válaszolt viszont egyértelműen arra a kérdésre, hogy mi történik, ha befutnak a vonatok Magyarországról. Merkel csak azt mondta: magas az elismerési aránya a polgárháborús övezetből érkezőknek, de ez nem jelenti azt, hogy máshol alacsony lenne. „Ez egy európai közösség, talán érdemes erre újra emlékeztetni magunkat” – mondta a kancellár.

17 hozzászólás “Magyarország csak észhez térítette a nyugatot a menekültvonatokkal?” bejegyzésre

  1. Tóth Kati szerint:

    Az ország helyesen teszi,hogy nem engedi tovább azokat,akiknek nincs útlevele,érvényes vízuma,nem ad ujjlenyomatot.Innen nem mehetnek tovább,ülhetnek a földön,kapnak egy szendvicset és egy vizet.Mehetnek a kijelölt táborokba.Előbb-utóbb híre megy,megunják,már most is tudják,hogy nem érdemes ide jönniük és előbb-utóbb más útvonalat fognak választani.Már most is inkább visszamennek Szerbiába,mikor megtudják,hogy a debreceni táborba kell menniük.Ha mi is átengednénk őket,ahogy a görögök,macedónok,szerbek,akkor még többen fognak felénk jönni.Tudniuk kell,hogy innen nem jutnak tovább.Mivel itt nem akarnak maradni,nem fognak idejönni.Más útvonalat fognak választani Németország felé.Tudniuk kell,hogy innen nem lehet olyan simán továbbmenni!Aki meg virággal és sütivel fogadja őket/németek/,na azok az igazán elmebetegek.De ez legyen az ő bajuk!

  2. Letiltott szerint:

    A jelenleg hazánkban kialakult és kezeletlen migránskrízis komoly veszélyeket hordoz magában. Mára már odáig jutott a helyzet, hogy nem csak a főváros pályaudvarainak és azon környékén kell tartani a más kultúrát képviselő migránsoktól, hanem már a külső kerületekben, így Csepelen is.

    Az alapszervezethez érkező információk alapján Csepel egyes részein rendszeresen lehet találkozni migránsokkal, ami azt jelenti, hogy több olyan terület található, ahol ezek a személyek illegálisan tartózkodhatnak. A Gubacsi híd közelében található „Hotelhajó” környezetében is több migráns is látható volt a napokban, ami igen messze van a fővárosban kialakított tranzitzónáktól.

    Ezért Lehmann Viktor, a Csepeli Jobbik Alapszervezet elnöke a Büntető Törvénykönyv 354. §-a alapján, jogellenes tartózkodás elősegítése miatt bejelentést tett a Csepeli Rendőrkapitányságon. A kerületi Jobbik továbbra is mindent meg fog annak érdekében tenni, hogy a törvény erejét alkalmazva megakadályozza, hogy a határt illegálisan átlépő migráns csoportok Csepelen tartózkodjanak.

    Jobbik Csepeli Szervezete

  3. Tóth Mária szerint:

    EZT TESSENEK ELOLVASNI,KEDVES LIBERÁLIS AJVÉKOLÓK!

    http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=86240

  4. Qvick szerint:

    teljesen egyetértek a Jobbik álláspontjával. Az egész országból ki kell szorítani e máskultúrájú renitens népséget !

  5. ebihal szerint:

    Utána jöhetnek a másként gondolkodók, és így tovább!

  6. krapulax szerint:

    ahogy mondod, rád is sor kerül remélem.

  7. ebihal szerint:

    Töröld le a vért a szád széléről kis keretlegény!

  8. Tarjányi László szerint:

    A tökös embercsempészek önként is jelentkezhetnének a rendőrségen, igaz kedves “Embercsempészek útja mindig rögös”?

  9. Tarjányi László szerint:

    OKOS ÉS TÖRVÉNYES MEGOLDÁS! Magyarország az összes délen bejövő migránsnak adjon menetlevelet a vámosszabadi menekülttáborba, azzal hogy ott fogják elbírálni a menedékkérelmüket! A többit megoldják a migránsok, Vámosszabadi határátkelőhely Szlovákia felé, pár perc gyalog.

    Javaslat Németh Szilárdnak, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnökének, Magyarország leendő vezetőjének. Copyright Tarjányi László.

    Aki érdekelt, kérem továbbítsa!

  10. felix szerint:

    Ennél nagyobb baromságot, már csak te tudnál kitalálni.
    Az itt regisztráltakat törvényesen vissza lehet küldeni.
    Nem baj. Már nem vagy eszes, csak paraszt.

  11. Tarjányi László szerint:

    Gondolod, akiket karhatalommal sem lehet megakadályozni a határokon való átkelésben, azokat majd csak úgy vissza lehet toloncolni valahová, ahová nem akarnak menni?
    Semmiféle törvényt nem tisztelnek, a visszatoloncolásnak sem fognak engedelmeskedni!
    Hogy is vannak azok a non-go zónák a nyugati nagyvárosokban, ahová még a rendőrök, tűzoltók, mentők sem szívesen mennek? Aki oda eljut, az biztonságban van a kitoloncolástól!

    A muszlimok nem birkák, akik engedelmesen beszállnak a marhavagonokba! 😛

  12. felix szerint:

    Szlovákiában hol vannak azok a non-go zónák?
    A toloncolásnál fogják és viszik. Nem kérik vagy kérdezik.

  13. Tarjányi László szerint:

    A párizsi külvárosokban, Marseillesben, Hamburgban, Londonban, stb.

    Hány német rendőr van? Egy menekült visszatoloncolásához minimum két rendőr kell, ha munkaidőt is figyelembe veszünk, akkor még több! Hány visszatloncolandó van, ötszázezer?
    És ha visszahozzák Magyarországra, a befogadó állomások nyitottak, nemzetközi egyezmény tiltja a menedékkérők fogvatartását az elbírálás idejére. Gondolod, pár nap múlva megint nem Németországban lesznek megint?

    Ez csak birkaésszel nem lehet felfogni, mert a birkák önként mentek a vagonba! 😛

  14. felix szerint:

    Már össze vissza beszélsz.

  15. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Ősi görög közmondás:
    “Akit az istenek el akarnak veszíteni először az eszét veszik el!” 😛

Itt lehet hozzászólni !