Ítélet a BKV-perben: Hagyó bűnös, de nem megy börtönbe

Origo

Hagyó bűnös

Bűnösnek mondta ki első fokon a Kecskeméti Törvényszék Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest, akit két év börtönbüntetésre ítéltek. Az egykori politikusnak azonban egyelőre nem kell börtönbe vonulnia, mert 4 év próbaidőre felfüggesztették az ítélet végrehajtását. Ez a büntetőeljárás tette hírhedtté a nokiás dobozt, és más érdekességekkel is szolgált: visszavont terhelő vallomással és vádpontokkal, vádemelés utáni nyomozással és több szereplő érdekes karrierjével.

Ítélethirdetéssel tett pontot a Kecskeméti Törvényszék a maffiavádak miatt a vádlottak padján ülő Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és társai ügyében három és fél éve folyó büntetőper végére – első fokon. Hagyó Miklóst a bíróság hivatali visszaélésben és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelésben találta bűnösnek.

A büntetőeljárás fő vádlottjaként bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolták Hagyót.A volt főpolgármester-helyettes akár 25 év börtönt is kaphatott volna, de végül 2 évet kapott.Talán azért is, mert a Nokia-dobozos kenőpénzről elhíresült ügyben a bíróság előtt a vádat képviselő ügyész maga ismerte el, hogy a vádirat ezen – legsúlyosabb – állítása nem bizonyítható. Az ezzel kapcsolatos vádpont, vagyis a vesztegetés alól Hagyó Miklóst fel is mentette a bíróság.

Hagyó ugyan 2 év börtönbüntetést kapott, de 4 év próbaidőre felfüggesztve, így ha addig nem követ el más bűncselekményt, akkor nem kell letöltenie a büntetést. Amúgy viszont igen, mert bár beszámítanák a büntetésébe az előzetesben, majd házi őrizetben töltött időt, ám ezek az Origo számításai szerint összesen alig több mint 13 hónapot tesznek ki.Hagyóra pénzbüntetést is kiszabott a bíróság,méghozzá egy vádlott-társával, Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgatóval közösen fizetendő 39,6 millió forint értékben.

Csak felfüggesztettek

A vádlottak jelenléte nem kötelező – ezzel kezdte a tárgyalást a bíróság 8.30-kor. Nem is jelent meg mindenki: a több mint tucatnyi vádlott közül mindössze nyolc jelent meg az ítélethirdetésen.

Több, meg sem jelent vádlottat felmentett a bíróság. Így például Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor volt főpolgármester-helyettes tanácsadóját és Hagyó egyik közvetlen, akkori városházi munkatársát.Azok közül, akiket első fokon elítéltek, senkinek nem kell letöltenie a büntetését, mivel mindenki felfüggesztett börtönbüntetést kapott.Így az említett Balogh Zsolt volt BKV-vezér 1 év 2 hónapot 2 évre felfüggesztve: őt hűtlen kezelésben és hamis magánokirat felhasználásában találta bűnösnek a bíróság.

Antal Attilát, a BKV másik egykori első emberét ugyancsak bűnösnek mondta ki a bíróság hűtlen kezelésben és hamis magánokirat felhasználásában. Ő 1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott, 3 év próbaidőre felfüggesztve. Antal egyébként szintén töltött bizonyos időt előzetesben, illetve házi őrizetben.

Az idő és az igazság

Korábban, az utolsó szó jogán egyébként ártatlanságát hangsúlyozta Hagyó Miklós a bíróság előtt. Mint arról az Origo beszámolt, a volt szocialista politikus néhány perces beszédében közölte, az elmúlt években minden tőle telhetőt megtett az ügy tisztázása, az igazság kiderítése érdekében. Úgy fogalmazott, az idő és az igazság jó barátok”. Ártatlan, az ellene felhozott bűncselekményeket nem követte el – mondta, és felmentését kérte.

Ártatlanságát hangoztatta a BKV volt vezérigazgatója, Antal Attila is.Cégvezetőként a legjobb tudása szerint járt el, minden döntése a BKV hasznára vált, és válik ma is – közölte, hozzátéve: semmilyen bűnt nem követett el, ezért azt kérte a bíróságtól, hogy mentse fel a vádak alól.

A többi vádlotthoz hasonlóan így nyilatkozott a közlekedési cég egy másik korábbi vezérigazgatója, Balogh Zsolt is. Közölte: ártatlan, a BKV-nál pedig megalapozott, szakmai munkát végzett, legjobb tudása szerint dolgozott, továbbá a vádirattal szemben vagyoni hátrányt sem okozott a cégnek.

Letöltendőt kért az ügyész

MInt arról az Origo beszámolt, vádbeszédében Homonnai János, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze indítványozta, hogy Hagyó Miklóst hűtlen kezelés bűntettében mint felbujtót, kétrendbeli hivatali visszaélés bűntettében, valamint vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében mondja ki bűnösnek a bíróság.

Érdekes részlet, hogy bizonyítottság hiányában ugyanakkor a BKV volt humánpolitikai igazgatójának felmentését indítványozta a BKV-perben az ügyész. A volt igazgató korábban több hónapot volt előzetesben, majd egy vitatott 86 milliós, nagyrészt végkielégítésből származó összeg felvétele miatt emeltek ellene vádat. Ez volt az a végkielégítési eset, amely 2009-ben a BKV-botrányt elindította.

Egy Nokia-doboz maradt

A vádbeszéd előtt nem sokkal egyébként – hatodik alkalommal – az ügyészség még módosította a vádiratot. Mint arról az Origo beszámolt, szeptemberben a vádhatóság kivette a vádak közül azt, amelyik egy ízben egy nokiás dobozban elhelyezett 15 millió forint kenőpénz elfogadását írta Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes számlájára.

Ez volt a legsúlyosabb vádpont a korábban a BKV-ért felelős politikus ellen. A korábbi két eset helyett így már csak egy Nokia-dobozos kenőpénz átvételével vádolják Hagyó Miklóst, pedig mindkét vádpont ugyanazon az azóta visszavont vallomáson alapult. Szeptemberben egyébként így nemcsak enyhítettek a Hagyó elleni vádon, hanem csökkentették a vádirat szerint okozott kár értékének összegét is.

Megszüntették a nyomozást

A két vesztegetési vádpont közül az egyiknek a meghagyása azért érdekes, mert mindkettő az említett Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgató ellentmondásos nyomozati vallomásán alapult. Azt Balogh már a per egy korábbi szakaszában, 2012-ben sem vállalta, 2015 elején pedig bocsánatot is kért Hagyótól, sőt kijelentette: nem adott át pénzt neki – sem nokiás dobozban, sem máshogy.

Mint arról az Origo beszámolt, a Nokia-dobozos vádponttal összefüggésben a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly júniusban megszüntette a vesztegetés miatt indult nyomozást, mivel az indoklás szerint “a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”.

Nyomozás a vádemelés után

Az állítólagos nokiás dobozos vesztegetési pénzek körüli további érdekesség, hogy a vádirat ezen, legsúlyosabb állításának ügyében csak azután kezdett nyomozni az ügyészség, hogy már vádat emeltek a volt MSZP-s politikus ellen. 

A 2015. június 23-i keltezésű, nyomozást megszüntető határozatból kiderül ugyanis, hogy az ügyben 2012. november 9-én rendeltek el nyomozást, tíz hónappal azután, hogy 2012 elején az ügyészség vádat emelt Hagyó ellen – más mellett ebben a vádpontban is.

Egyszer újrakezdték a pert

Eközben már bőven száz fölött van a tárgyalási napok száma a BKV-perben, amit időközben egyszer az elejétől újrakezdtek. A legelső tárgyalást 2012. június 13-án tartották, és a 2013. december 12-én jött az a fordulat, hogy az egész büntetőeljárást újra kell kezdeni. Az újrakezdés ráadásul többhónapnyi illetékességi vita következménye volt.

Ennek előzménye az volt, hogy a büntetőpert az illetékes Fővárosi Törvényszékről vidékre helyezték 2012 elején. Majd ezt az Alkotmánybíróság 2013. decemberi döntése felülírta, hiszen megsemmisítették az ügyáthelyezés intézményét, vagyis azt a jogszabályt, amely alapján a 2012 januárjábanaz Országos Bírósági Hivatal élén hivatalba lépett Handó Tünde az ügyet Kecskemétre helyezte. 

A vidéki bíróságok ezután a BKV-pert visszaadták a Fővárosi Törvényszéknek, ám az nem tartotta magát illetékesnek, ezért a Kúria döntött, és visszahelyezte az ügyeket vidékre. Ezzel hónapok teltek el, és az ilyen kiemelt ügyekben a három hónapnál hosszabb szünet esetén a tárgyalást újra kell kezdeni. A per 2014. július elsején indult újra első fokon.

Forrás: Origo

 

27 hozzászólás “Ítélet a BKV-perben: Hagyó bűnös, de nem megy börtönbe” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Felfüggesztettel akár még “álamfő” is lehet, ha lop hozzá egy diplomát! 😀 😛

  2. Orsós Rodrigó szerint:

    De legalább Habonyi “munkanélküli garázda” Árpi állását megpályázhatná.

  3. Ábel Attila szerint:

    Emlékszem Horváth Gyula asztali telefonjára 2010 októberéből. A memóriájában volt gyorshívás is. Első helyen “Hagyó Miki”, második helyen “Hunvald Gyuri”…

  4. Orsós Rodrigó szerint:

    Haha, a Rezsi Pápának meg Habonyi, kokainügyi főtanácsnok, az ibizai kistérség miniszterelnöki biztosa van az első helyen, őt követi G. Fodor. 🙂

  5. Grün Izidor szerint:

    Ábel Attila!
    Csak két kérdés
    1.) Mi a picipacipapájánakpunnyadtpimpilimpijét kerestél te mások telefonjának a memóriájában?!
    2.) A gatyájából is vannak titkaid?!
    Ne tartsd vissza magad, csak úgy kulturáltan fityeszeshez illően! 😛 😀

  6. Ábel Attila szerint:

    Biztosan nem érted Grün: leváltották Horváthékat a választók. Túl sokat lopott a banda, aztán még belefutottak egy kettős gyilkosságba is. Mivel az asztali telefon az asztalon volt, és a memóriáját senki nem törölte, hát ott maradt a Miki meg a Gyuri.

    Csepel leggazdagabb politikusa, akitől egy táska pénzt is lenyúltak Bécsben, meg ezek után tolvajozik. Pedig biztosan nem kohásztechnikusként kereste meg a vagyonát.

    😀

  7. ebihal szerint:

    1./ Ti sem kerültök kevesebbe.
    2./ Úriember nem kutakodik más holmijában!
    3./ Valószínűleg te is azért szívod itt a vérünket, mert a végzettséged szerinti munkából
    éhen halnál.

  8. Grün Izidor szerint:

    Ábel Attila!
    Továbbra is úriemberhez méltó viselkedésnek tartod a tevékenységedet?!
    .
    Erősen hasonlít a szituhoz, mikor a matróz rémülten rohan a kapitányhoz:
    Kapitány buzi van a hajón! Megfogtam a kormányos farkát és szaros volt! .P 😀

  9. Ábel Attila szerint:

    Ebihal, Grün: ezek szerint nem értitek, hogy nem Horváth tulajdona volt a telefon, hanem egy iroda tartozéka. De ha újra megmagyarázom, akkor sem értenétek. De mindegy, nektek Szenteczky, Takács vagy Horváth szent marad, és ha rajtatok múlott volna, vélhetően Demét sem ítélik el.

  10. felix szerint:

    Ábel Attila !
    Amikor majd megbuktok töröld a telefon memóriádat, mert nagy “szarban” leszel.

  11. Ábel Attila szerint:

    Nem leszek nagy szarban felix. Ti loptatok, így ti vagytok szarban most is.

  12. felix szerint:

    Lopott a nénikéd, de nem én.
    A csepeli MSZP az országos politika és a szerencsétlen MSZP.-s helyi elnökválasztása miatt bukott.
    Ti is ezért fogtok bukni azzal a különbséggel, hogy fizikailag is veszélyben lesztek, szintén a nagyjaitok miatt.
    Ne áltasd magad, lopásban az MSZP kifutó fiú a fideszhez képest.
    Nem azt lopják el ami le van betonozva, hanem a beton már el sem jut a helyére.

  13. Ábel Attila szerint:

    Évi kétmilliárdot nyúltatok le itt Csepelen felix.

  14. felix szerint:

    Soha nem tudtátok kimutatni és ezért eljárást sem tudtatok sem ellen sem indítani.
    Marad a dumaszint.

  15. felix szerint:

    senki ellen indítani.

  16. Ábel Attila szerint:

    Kezdettől fogva kimutattuk, és Szenteczkyt már duplán elítélték hűtlen kezelésért. Felix, ha továbbra sem figyeled a fejleményeket, még a végén lemaradsz a Takács Krisztián sikkasztásáról és a lakásmutyi ügyről is.

  17. felix szerint:

    Nem kavarj.
    A kétmilliárdról beszéltem, nem az apróról.

  18. ebihal szerint:

    Ábel Attila!
    Te tényleg ennyire sötét vagy?

  19. Grün Izidor szerint:

    ebihal!
    Kár kérdezgetni!
    Csak nem gondolod, hogy beismeri?! 😀

  20. robi szerint:

    Térjünk a lényegre: ahhoz képest, hogy a sok idomított bérenclegény mit hordott össze az infón Hagyóról, az ítélet nevetséges.

  21. Grün Izidor szerint:

    robi!
    “Az ítélet felmentő rendelkezései, téves minősítés és törvénysértően enyhe büntetés miatt jelentett be fellebbezést a Hagyó Miklósra, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesére kiszabott büntetés súlyosbításáért Homonnai János ügyész a Kecskeméti Törvényszéken kedden, az ítélethirdetés végén.”
    .
    http://propeller.hu/itthon/3187483-durva-okbol-fellebbez-hagyo-ugyben-ugyesz

  22. robi szerint:

    Aki ezek után elszámoltatásról hablatyol, bohócot csinál magából.
    Igaz, egyeseknek egész jól áll.

  23. GONDOLKODÓ! szerint:

    Azt már régóta tudjuk, hogy nagyon nincsen rendben az ítélkezések területén sok minden. Nem kell ahhoz Kecskemétre utazni! Hiába a nagy erőfeszítések, nem sikerült kisöpörni az előző éra embereit. Aztán látva jogi képviselőt, hát tudnék egyet s mást mesélni. Ennek ellenére vannak akik örülnek, s alig várják a “felmentő ítéletet.”

  24. Grün Izidor szerint:

    robi!
    Itt addig nem lesz elszámoltatás amíg politikai nagyjaink felmenői közöttünk élnek!
    Amíg külön bejáratú törvényt (lex biszku) kell hozni, hogy valakit, aki elfelejtett köpönyeget váltani, többi elvtársához hasonlóan, megpróbáljanak felelősségre vonni! 😀 😛
    .
    http://kapcsolat.hu/sites/default/files/styles/large/public/cikkek/komcsik.png?itok=KVIDgqmt

  25. ebihal szerint:

    És milyen gondban leszünk, ha a jelenlegi törvényesített mocskot kell majd eltaka-
    rítani!

  26. felix szerint:

    Nyilván való. hogy aki nem a jelenlegi hatalomelvárása szerint ítélkezik az az előző éra embere.
    Elég primitív gondolkozás.

  27. nagyapó szerint:

    Egy NAV-os nőt lépre csalta a NAV belső elhárítása. Majdnem felvett 250 000 Ft-ot, 2 év letöltendőt kapott.
    Hagyó 2 év felfüggesztettet!
    Csak azt nem értem, miért kell Hagyónak és Baloghnak 39,6 millió Ft-ot fizetni?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !