Az osztrák döntés a józan ész győzelme

MTI/Kormány.hu

180perc

Orbán Viktor miniszterelnök a józan ész győzelmének tartja, hogy Ausztria bejelentette: korlátozza a menedékkérők létszámát. A kormányfő pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy a kormány már dolgozik a 2017-es költségvetésen.

Az osztrák döntés a józan ész győzelme

A menedékkérők létszámának korlátozásáról szóló osztrák döntést Orbán Viktor úgy kommentálta: “a dogmatikus gondolkodás végül is kapitulált a valóság és a józan ész előtt”.

Európa nem tud korlátok nélkül, ellenőrizetlenül óriási idegen embertömegeket befogadni – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ez mondatott ki a bécsi intézkedésben is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar álláspont szerint a legjobb, ha egy bevándorló sem jön.

A migránsok útvonalának esetleges átterelődését firtató kérdésre a kormányfő úgy reagált: “az útvonal oda terelődik, ahova akar, de hogy Magyarországon nem megy majd keresztül, az egészen biztos”. Emlékeztetett, hogy a magyar-román határ egyes szakaszain már megtörtént egy esetleges határzár előkészítése, és a kerítésépítéshez szükséges kapacitások is megvannak.

Orbán Viktor ismét kritizálta az általa “brüsszelizmusnak” nevezett jelenséget, amely szerinte abban áll, hogy a nemzetállamoknak nem engedik a problémák megoldását, hanem közös európai megoldást emlegetnek, miközben nem történik érdemi lépés. A hatáskörök elvonása a nemzetállamoktól úgy, hogy közben azokat Brüsszel nem tudja ellátni, gyengíti az Európai Uniót – mondta.

A kormány alkotmánymódosítási tervéről szólva – amely alapján önálló tényállás lenne az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet – a miniszterelnök úgy nyilatkozott: azt akarják, hogy a terror elleni fellépésben Magyarországnak is legyenek meg azok a lehetőségei, amelyekkel a legtöbb nyugat-európai ország rendelkezik. Ehhez az ellenzék támogatását kérték, de – jelezte – “még nem áll jól az ügy”. Szerinte az ellenzéki kritikáknak nincs ténybeli alapjuk. Ha csak a töredéke igaz lett volna az elmúlt években mindannak, amit a baloldaliak diktatúraveszély-ügyben mondtak, “szügyig állnánk az önkényben” – fogalmazott, kijelentve: “Magyarország Európa egyik legszabadabb országa”.

A kormány kiáll Lengyelország mellett

A miniszterelnök a rádióinterjúban ismét kiállt Lengyelország mellett. Szerinte a lengyel kormány nem tett olyat, ami miatt az EU-nak kritikát kellene megfogalmaznia. Brüsszelt irritálja, ha erős nemzetállamok vannak és azok egyenesen beszélnek. Ez “pavlovi negatív reflexeket vált ki az európai bürokratákból” – mondta.

Szerinte Közép-Európa semmiben nem marad el a demokrácia követelményeit tekintve a kontinens nyugati felétől. Sőt vannak olyan jelenségek, amelyek Közép-Európában nem fordulhatnának elő. “Képzelje el, ha a magyar kormány elérte volna azt, hogy egy közérdeklődésre számot tartó, az emberek biztonságát veszélyeztető tömeges atrocitás esetén – mint amilyen a kölni volt – a magyar médiának sem az állami, sem a magán része erről napokig ne adjon hírt. Ön szerint én hány napig maradhattam volna hivatalban?” – példázta.

“Hátrább az agarakkal, a nyugatiaknak semmilyen erkölcsi és ténybeli alapjuk nincs arra, hogy demokráciakritériumokat kérjenek rajtunk számon” – mondta.

A kormány már dolgozik a 2017-es költségvetésen

Belpolitikai kérdésekre rátérve a kormányfő közölte: bár “a működő magyar reformok eredményei most, januárban jelennek meg az életünkben”, a kabinet már dolgozik azon, hogyan néz majd ki – az idei első félévben elfogadandó – 2017-es költségvetés.

Jelezte, a jövő évi büdzsében is a családok támogatása lesz a prioritás, emellett szeretnének eljutni oda és egy áttörés jellegű lépést tenni azért, hogy ne csak a gazdasági összteljesítmény arányában csökkenjen az államadósság, hanem ténylegesen is.

Közölte: a következő években bővülő gazdasági lehetőségek nagy részét a kormány a magyar családok megerősítésére és otthonhoz juttatására fogja fordítani.

A családok otthonteremtési kedvezményét (csok) a miniszterelnök úgy jellemezte mint a gazdasági növekedést és a családokat egyszerre segítő otthonteremtési rendszert. Szerinte ezzel sikerül változtatni a lakáspiac bénultságán és a gyermekvállalást nehezítő bonyolult lakáshoz jutáson.

A kormány a taxisok oldalán áll

Orbán Viktor kitért az elmúlt napok budapesti taxistüntetésére is, amellyel kapcsolatban megerősítette, hogy a kormány szerint igazuk van a taxisoknak. Hangsúlyozta: egyértelmű, mindenkire vonatkozó szabályozásra van szükség, amelyet be kell tartatni. A következő napokban lesznek is ilyen változások – tette hozzá.

A fővárosi agglomeráció tömegközlekedéséről szólva megemlítette, hogy folyamatosak a tízmilliárdos nagyságrendű elszámolási viták arról, ki kinek tartozik. “Az együttműködés ezen a területen nem megoldott” – mondta, hozzáfűzve: ezért egyetért Tarlós István főpolgármesterrel abban, hogy ilyen nehézségek esetén tiszta vizet kell önteni a pohárba, és mindenkinek a saját feladatát kell ellátnia. A Budapesten belüli tömegközlekedés fenntartása az önkormányzat feladata, a helyközi közlekedés biztosítása pedig a kormányzaté – tette egyértelművé.

Ha a gazdasági reformokkal és az illegális bevándorlás veszélyeinek elhárításával megbirkózott a kormány, akkor “csak megoldunk már néhány buszjáratot” – jegyezte meg.

(MTI)

 

11 hozzászólás “Az osztrák döntés a józan ész győzelme” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Miután a sógoroknak sem kellenek a mohamedán menekültek, ideje lenne, hogy Szabó képviselő (Csepel és Soroksár nevében) felajánlja a migránsok átvételét.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Tarjányi László szerint:

    A csepeli Fidesz-KDNP-t szívesen becserélném az osztrákokkal ugyanannyi migránsra! 😛

    Ők legalább nem építenének veszélyes anyag üzemet Csepelen!

  3. Tarjányi László szerint:

    „A levélforgalmat bármilyen indok nélkül ellenőrizhetnék, az internetet pedig be is szüntethetnék. Átvehetnék a médiumok szerkesztőségeinek irányítását (vagy ha a kormánynak valamelyik esetében inkább úgy tetszik, felfüggeszthetnék működésüket), noha egy ilyen különleges jogrendben a nyilvánosság lehetne a legfőbb kontrollja a kormánynak. A mozgásszabadságot, tartózkodást korlátozhatnák, engedélyhez köthetnék az ország egyes részein. Betilthatnák a rendezvények, gyűlések megtartását, kijárási tilalmat rendelhetnének el. Zárolhatnák, elkobozhatnák „a biztonságot veszélyeztetők” vagyonát (ezt is bírósági döntések nélkül), a fogyasztási cikkek korlátozására bevezethetnék az élelmiszer- vagy benzinjegyet. Amerikában és másutt láthattuk, hogy a terrorveszélyre hivatkozva bármit megtehet az állam a polgáraival, de nem volna jó itthon is ezt az utat járni.”

    Ebben a formájában nem csoda, ha a Jobbik nem asszisztált a kormányzati javaslathoz.

    „Teljesen világos, hogy olyan szabályozásokat szeretne a kormány eszközölni, amelyek a legsötétebb diktatúrákban állnak csak rendelkezésre, és valójában a célhoz semmi közük”

    – jelentette ki Mirkóczki Ádám. A Jobbikban azzal is pontosan tisztában lehettek, hogy a Fidesz hogyan próbálja majd kiforgatni a párt álláspontját. A szóvivő előre felszólította a kormányt: kímélje meg a Jobbikot „az elég primitív és aljas Habony-féle trükköktől”. Mirkóczki hangsúlyozta: a Jobbik nem bevándorláspárti, nem akarnak Magyarországon terrorizmust, nem barátai a terroristáknak sem, de túlhatalmat nem adnának bemondásra sem a mostani, sem a jövőbeni kormányoknak.

    Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik négyötödös parlamenti felhatalmazáshoz kötné a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó jogrend bevezetését, azt mondta: e javaslat „észszerűtlen, ellehetetleníti” a terror elleni harcot. Miért? Mert szerinte „a terroristák sem négyötödös többséggel döntenek a merényletekről”, és a Jobbik javaslata „legfeljebb a terroristáknak nyerheti el a tetszését”.

    Még szerencse, hogy egyelőre a kormány túlhatalmi ambícióihoz kétharmados többség szükséges…

    „Orbán Viktor hazudott reggel, Gulyás Gergely pedig délben… „

    Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Facebook-oldalán reagált Gulyás Gergely sajtótájékoztatójára. Azt írta:

    „A Jobbik támogatja azt, hogy készüljünk fel egy esetleges terrorveszélyre, ha indokolt, a rendeleti kormányzásra is, de azt már nem, hogy az emberek félelmeire játszva a Fidesz ismét a saját hatalmát szélesítse tovább. (…) A Jobbik konstruktív volt eddig is, most is az, de a kormányban is legyen némi konstruktivitás és belátás. Az emberek nem csupán a terroristáktól félnek, de Orbán Viktor hatalmi tébolyától is! A terrorizmus elleni küzdelem ügyében emberéletekről van szó, és nincs helye a ‘habonyizmusnak’, a csúsztató hazudozásnak.”

  4. nagyapó szerint:

    Tarjányi László! A hosszú szófosás után megmondaná, hogy “a terroristák 4/5-ös támogatással robbantanak”??
    L. belga törvények. Este 8 és reggel 6 között nem lehet házkutatás – 110 halott!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Tarjányi László szerint:

    Azok a belga törvények! A magyar jogrendszer ma is alkalmas a terrorcselekmények megelőzésére, kezelésére, felszámolására!

    Nem adunk biankó felhatalmazást Orbán Viktornak! Magyarországon a legfőbb hatalmi szerv az ORSZÁGGYŰLÉS! Béke és háború ügyében is csak az dönthet!

    ORBÁNBÓL NEM CSINÁLUNK SEM KIRÁLYT, SEM DIKTÁTORT!

  6. Grün Izidor szerint:

    “Orbán Viktor miniszterelnök a józan ész győzelmének tartja, hogy Ausztria bejelentette, korlátozza a menedékkérők létszámát.”
    .
    A múltkor még nagyon vágta a Faymann-t most meg dicséri a józan eszéért a mi kis Szélkakaskánk?! 😀 😛

  7. felix szerint:

    Grün Izidor !
    Miként lehet korlátozni a menedékkérők számát?

  8. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Úgy hogy szétválogatják a bevándorlóktól a menekülteket!
    Vagy nemes egyszerűséggel mindenki bevándorló mint nálunk és nincs probléma!

  9. felix szerint:

    Grün Izidor!
    Hacsak úgy nem.
    Elvileg a befogadáskérelem elbírálásával dől el, hogy ki menekült és ki nem.

  10. Grün Izidor szerint:

    felix!
    A menekültté nyilvánításnál és nem a befogadási kérelemnél!
    Befogadást akár a bevándorló is kérhet, de a menekült státuszt kötelező megadni!

  11. Vazulnéni szerint szerint:

    Menekültek nem léteznek ,csak illegális vagy legális bevándorlók mivel több biztonságos( háború nem sújtotta )országon keresztül érkeznek, számukat tetszőleges mértékben lehet korlátozni a nullától a végtelenig …..lehet őket bátorítani vagy elrettenteni, beengedni vagy kizárni, ….politikától függően.

Itt lehet hozzászólni !