Népdaléneklésben versenyeztek az általános iskolások

Csepel.hu

nepdal

A közös éneklés jegyében indult a közelmúltban rendezett kerületi népdaléneklő-verseny, amely több éve már a zene szeretetére, a népdaléneklés elterjesztésére és a néphagyományok ápolására hívja fel az általános iskolában tanulók figyelmét.  A Lajtha László Általános Iskola tornatermében ünneplő ruhába öltözött fiúk-lányok izgulták végig felkészítő tanáraikkal együtt a kora délutántól estig tartó versenyórák idejét. A felső tagozatosokat 5.-6. osztályos és 7.-8. osztályos korcsoportban szólóének, kisegyüttes és énekegyüttes kategóriában értékelték. A kiemelt arany helyezést elértek Csepelt képviselik az országos szintű Fővárosi Népdaléneklési Versenyen.

A zsűritagok – Klausz Róbert, az ELTE Tanítóképző Főiskola volt tanára, a Vásárhely Zoltán Férfikar karnagya és Kovács Györgyi, a Zsigmond Király Főiskola tanára, közel 40 éve énekel a Budapesti Bartók Kórusban – képviseletében az elnök, Sánta Jolán operaénekes, a Magyar Állami Operaház nagykövete a Csepel.hu kérdésére elmondta: a verseny kihívása a tisztán éneklésben és az előadásmódban rejlik. Hozzátette: elsősorban azt figyelem, hogy a gyermeknek milyen viszonya van a népdallal, amit énekel, és érzelmileg milyen szinten érinti meg őt. Nem leszek annyira szigorú, ha bárki „bágyadtabb” hangmagasságot üt meg. A lényeg, az előadó értse és szeresse, amiről szól a dal.

A jelentkezők szabadon választott népdalokat adtak elő a versenyen, az együttes verziókban hangszeres kísérettel egészültek ki a produkciók.

A megmérettetés során kiemelt arany helyezést értek el az 5.-6. osztályos korcsoportban a Kölcsey (szóló), a Karácsony (kisegyüttes) és a Mátyás (énekegyüttes) iskola tanulói. A 7.-8. osztályosoknál a Katona (szóló, kisegyüttes) és a Lajtha iskola diákjai jutottak tovább a fővárosi népdalversenyre.

A részletes eredményekről a mellékletben olvashatnak.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !