Szíriai menedékkérő robbantott Isztambulban

888

Szíriai menedékkérő robbantott Isztambulban

A 10 német turista haláláért felelős isztambuli öngyilkos merénylőt január 5-én menedékkérőként regisztrálták a törökországi bevándorlási hivatalnál.

A keddi isztambuli merénylet – melynek során 10 német turista meghalt, és további 11 ember (köztük 9 német) megsebesült – elkövetője, Nabil Fadli szíriai mendékkérőként regisztrált egy héttel ezelőtt Törökországban, ám a hatóságok figyelmét nem keltette fel. Az 1988-as szaúdi születésű, szír állampolgárságú terrorista a Da’es megbízását teljesítette Isztambulban; a festői óváros egyik legforgalmasabb pontján, a Kék Mecset és az Ayasofia tövében lévő téren robbantott bombát, egy német turistacsoport közvetlen közelében. A rendőrség a helyszínről származó nyomok és a menedékkérelme leadása során felvett ujjlenyomat alapján azonosította Fadlit.

A Wall Street Journal úgy fogalmazott, Fadli, és közvetve az Iszlám Állam “a nyugat-európai országok jóindulatát kihasználva” játszotta ki a biztonsági intézkedéseket; a lap hozzáteszi, hogy ez az incidens is rávilágít arra, hogy Európa mennyire “sebezhetővé vált a migrációs válság miatt”.

A török rendőrség szerint azért nem szúrták ki a szírt, mert sem a törökországi, sem a törökökkel megosztott európai adatbázisokban nem szerepelt a neve. Szír források szerint a merénylő 2014-ben még egy aleppói kormányellenes lázadó-csoport tagja volt, akik hűséget fogadtak a Da’esnek, miután az irányítása alá vonta a várost.

Az ISIS-t gyanítják a tavaly októberi ankarai merénylet hátterében is (akkor két merénylő összesen több mint 100 ember halálát okozta), és a nyáron végrehajtott suruci támadás mögött is. A mostani robbantás ezektől annyiban eltér, hogy míg Ankarában és Surucban is Szíriába szökött, majd onnan visszatérő török állampolgárok robbantottak, most egy szírnek sikerült átvernie a hatóságokat.

Forrás: 888

Itt lehet hozzászólni !