Új év, új tárlat a Csepel Galériában

Csepel.hu

tarlat4

Különleges kiállítással nyitotta meg kapuit a Csepel Galéria az új évadban. Először adott otthont Fazakasné Erdélyi Ilona szájjal festő és Zsoldos Irén grafikus közös tárlatának január 5-től a kiállítóterem. A kiállítás védnöke Borbély Lénárd polgármester volt. A megnyitó előtt Szöllősy Vágó Panna hárfán játszott dallamait hallgatták meg az érdeklődők.

A kerületi önkormányzat támogatta és a Csepeli Városkép Kft. szervezte kiállítást Koppány Zsolt író, esszéista nyitotta meg.

Ahogy beszédében fogalmazott a két művészről: elképesztő akaraterővel rendelkeznek az alkotók, amikor mozgáskorlátozottságuk ellenére életörömöt sugárzó, meghitt hangulatokat ábrázoló, energiával telített képeket adnak a művészetkedvelő közönségnek.

Ilona a járványos gyermekbénulás miatt kerekes székhez kötött asszony 38 évet töltött kórházban. 1997 óta Csepelen, most már teljes és boldog életet él férje mellett. A csepel.hu kérdésére elmondta: a szájjal festésben számára elsősorban az önkifejezés a fontos. Rendkívül kedveli, ha festményei minél harsányabb, színesebb látványt nyújtanak, amelyek közül például a Fecskepár című alkotás az angol trónörökös, Károly walesi herceg magángyűjteményét gazdagítja. Hozzátette azt is, hogy képei általában húsz perc és több hónapnyi időintervallum alatt készülnek el.

A másik kiállító, az 1994-ben autóbaleset miatt mozgássérült Irén grafikai munkássága 2013-ban kezdődött, amikor minden előképzettség nélkül elkezdett festeni. A „Konstelláció” grafikájával első helyezést ért el 2015-ben az Art Feszt Original Amatőr Alkotók pályázatán a képzőművészet kategóriában. Képein az érzelmek, érzések és gondolatok kerülnek kifejezésre, amit belső sugallatra fest, intuitív módon alkot – mondta el kérdésünkre a grafikus.

A közös kiállítás munkáit a művészeknek Csepel borával és virágcsokorral köszönte meg a csepeli önkormányzat képviseletében Ábel Attila alpolgármester és Szuhai Erika önkormányzati képviselő, a Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság elnöke.

A tárlatmegnyitó után a képviselő oldalunknak megosztotta: „2011-ben, mint fogyatékosügyi tanácsnok kerültem kapcsolatba a kerületben működő fogyatékos szervezetekkel. A mozgássérültek egyesületénél ismertem meg Zsoldos Irént, s bennem akkor megindított egy csodát. 1994-ben megszületett a lányom, sajnos az ő életében abban az évben tragédia történt. Úgy gondolom, hogy a kiállítók sorsfordító kapcsolódási pontja mindannyiunk előtt példaértékű lehet, mert nem hagyták el életkedvüket, hanem megtalálták azt az utat, amivel mindkettejük élete teljesebbé vált.”

A kiállítás megtekinthető január 22-ig (hétfőtől csütörtökig: 8-16 óra között, pénteken előzetes bejelentkezéssel (Csete Balázs u. 15., tel.: 278-0711).

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !