Vizsgálat kérése egy fórumbejegyzés után

Csepel.info

Az önkormányzati képviselőknek – törvényi felhatalmazás hiányában – nincs lehetőségük az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát kérni, sőt vizsgálatot sem folytathatnak az önkormányzatnál. De a polgármestertől tájékoztatást kérhetnek, illetve vizsgálat elrendelését kezdeményezhetik.

Menyhért Péter, a Csepeli Zöld Kör egyesület Csepel.info-s fórumbejegyzése után ezért kérte fel Tóth Mihály polgármestert Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője arra, hogy saját hatáskörében, a belső ellenőrzéssel vizsgálja meg a leírtakban foglalt problémákat. Az alábbiakban a frakcióvezető levelét olvashatják.

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata
Tóth Mihály úr részére
Polgármester

Tisztelt Polgármester úr!

A Csepeli Zöld Kör titkárától az alábbi megkeresést kaptam egy internetes portálon (szó szerint idézem):
„Kedves csepeliek!
Szeretnélek benneteket tájékoztatni két furcsa eseményről, melyhez most juthattunk hozzá, s amelynek pillanatnyilag nincs más közzétételi helyíe.
A Csepeli Zöld Kör Egyesület elnöksége levélben kérte Csepel Jegyzőjét és polgármesterét, hogy tájékoztasson minket a csepeli KÖrnyezetvédelmi Alap (Keret) 2008. évi felhasználásáról.
Tértivevényes, jogszabályi háttérre hivatkozó levelünkre egy felületes információkat tartalmazó levelet kaptunk.
A polgármester és a jegyző arról tájékoztatott minket, hogy tavaly mintegy 4 millió forintot költöttek el a 21 milliós keretből, környezetvédelmi célra.
Tájékoztatásuk (szó)szerint a következőket tartalmazza:
Feladat megnevezése *** Szállító *** Kifizetés(Ft)
Szigetcsúcson található festékanyagelszállítása, ártalmatlanítása, a terület kármentesítése *** Netta Kft *** 1.800.000.- Ft
Települési hulladék elszállítása (Vihorlát u. 30.) *** Multiszint Kft *** 1.800.000.- Ft
Problémáim a tételekkel kapcsolatban:
Egyik szerződés sem szerepel az Önkormányzat által közzétett szerződésekben! Miért kell ezt titkolni??
A szállító cégek közül a Multiszint Kft egyáltalán nem szerepel az Önkormányzat által közzétett partnercégek listáján! Vajon miért??
S hogy egy kicsit kötözködjek az elmúlt időszak napvilágra került mutyi szerződéseinek kapcsán.
Milyen területről, és milyen festéket szállíttattak el? Milyen alapon volt ez kötelezettsége az Önkormányzatnak?
Durvább a másik két milla sorsa. Mivel közel lakom az ingatlanhoz, nem értem, hogy egy magántulajdonú házat miért tesznek rendbe közpénzen? Mit és milyen kötelezettség alapján szállítottak el?
Tisztelt Németh Szilárd és ellenzéki képviselők!
Mit tudtak Önök a Környezetvédelmi keret felhasználásáról?
Volt-e a KT ülésén, vagy bizottsági ülésen ezekről a “környezetvédelmi” kiadásokról? Ki rendelte el, és ki vette át a munka teljesítését? Milyen alapon költöttéák erre a pénzünket?
Kérem a T. ellenzéket, hogy kérjen ÁSZ vizsgálatot ez ügyben, a felhasználás szabályozásáról, és az eddigi kifizetések jogszerűségéről.
Kérem Önöket, hogy a vizsgálatról tájékoztassák a csepeli nyilvánosságot is.
Üdvözlettel:
Menyhért Péter titkár, Csepeli Zöld Kör Egyesület”

Tisztelt Polgármester úr!

A Titkár úr levelét közérdekű, állampolgári bejelentésnek tekintem, ezért haladéktalanul közlöm Önnel és a kerület jegyzőjével.

Az önkormányzati képviselőknek – törvényi felhatalmazás hiányában – nincs lehetőségük az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát kérni, sőt vizsgálatot sem folytathatnak az önkormányzatnál. De a polgármestertől tájékoztatást kérhetnek, illetve vizsgálat elrendelését kezdeményezhetik.

Ezért felkérem Polgármester urat, szíveskedjen saját hatáskörében, a belső ellenőrzéssel megvizsgáltatni az állampolgári levélben foglalt problémákat és az azokat megvilágítani szándékozó kérdéseket. Kérem továbbá, hogy a vizsgálat elrendeléséről és annak eredményéről tájékoztatni szíveskedjen!

Tisztelt Polgármester úr!

Kérem, hogy a nevezett cégek és az önkormányzat (Csevak Zrt.) kapcsolatát rögzítő dokumentumokat (ajánlatkérés, szerződés, számla, teljesítésigazolás, stb.) szíveskedjen rendelkezésemre bocsájtani!

Fenti kéréseimet a Csepeli Zöld Kör tájékoztatása indokolja, hiszen engem kértek meg erre.

Budapest, 2008. március 24.

Tisztelettel:

Németh Szilárd
frakcióvezető

5 hozzászólás “Vizsgálat kérése egy fórumbejegyzés után” bejegyzésre

  1. Tamási Juli szerint:

    Szilárd, jó a kezdeményezés, de rossz a dátum!

  2. hugi szerint:

    Ha Tóth beleköt a dátumba, magát minôsíti. Fôleg azok után, hogy ‘nem vették észre’ a Kis-Duna part eladását, vagy hogy ‘véletlenül’ eladták egy híd lábát a Fadesának Észak-Csepelen.

  3. miska72 szerint:

    Gazemberek vezetik az országot!
    Gazemberek vezetik a kerületet meg egy Szélhámos!
    Ez az igazság. 😉

  4. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Németh Szilárd!

    Köszönöm a korrekt és gyors tájékoztatást.
    Tartozom annak indoklásával, hogy miért nem az érintettektől kértem tájékoztatást a két kérdésben.
    1994 óta dolgozom csepeli civil szervezetekben. Ahogyan több szervezet, úgy egyesületünk is évek óta kérdez, illetve javasol dolgokat írásban Csepel polgármesterétől, illetve az önkormányzat vezetésétől.
    Választ tőlük az esetek többségében egyáltalán nem kapunk, Ha érkezik is válasz, az csak semmitmondó, érdemi információt nem tartalmazó tájékoztatás.
    A környezetvédelmi Keret felhasználásáról szóló tájékoztatás kérésünkre érkezett válaszlevél sem tartalmaz lényeges információkat; illetve amit közöltek, az ellenőrizhetetlen.
    Az ilyen “lerázó” típusú tájékoztatás következménye sajnálatosan, hogy kénytelenek vagyunk hivatalos eljárást kezdeményezni saját önkormányzatunk ellen!
    Abszurd például, hogy Csepel környezetvédelmének hivatalos vezetői nem vették észre például a Szabadkikötő úti fasor illegális pusztítását (közel 30 fa engedély nélküli kivágása!), illetve az általuk kiadott engedély OBJEKTIV okokból eleve nem teljesíthető (a nagyszámú fa újratelepítése veszélyezteti a BKV HÉV alépítményének statikai állékonyságát!)
    Kíváncsian várom, hogy kapunk-e érdemi választ.
    Köszönettel:

    Menyhért Péter

  5. Matyi szerint:

    Menyhért ! gondolod,hogy választ kapsz? ,és még mimindenröl elehetne öket számoltatni!!!!!!
    Ki dobnak valami elszámolást ,aszt kész!
    nem bizok bennük!!!! IGEN IGEN IGEN!!! nem !!!!!!!
    Majd a tanács elnök ki talál valami okosat ,aszt le irasa itt valamelyik csatlosával!!!!!
    Mer az van bövan belölük!!!!
    Infartus!!! Te mág fiatal vagy Harcol jCsepelért ,én öreg ,de én is a CSEPELI LAKOSOK igéitt hirdetem amere járok az országban!!!
    HAJRÁ ?és sok sikert! Menyhért! ,és Minden Csepeli lakosnak kik már rádöbbentek ara ,hogy IGEN IGEN IGEN ,becsapták öket!!!!!!!!!!
    HAJRÁ!!!!!

Itt lehet hozzászólni !