Regisztrálják a kerékpárokat és segítik az áldozatokat

Csepel.hu

kerekparozas_43268_428518

Kerékpáros regisztrációs rendszert vezet be a csepeli rendőrkapitányság, amivel a kerékpárlopások számát igyekeznek csökkenteni. A rendszer életbe lépésének idejéről a csepeli képviselő-testület november 26-ai ülésén dönt. Az áldozatsegítő együttműködési rendszer már most is működik, s az a célja, hogy a bűncselekmények áldozatai hatékony támogatást kapjanak. Erről a két témáról volt szó a csepeli rendőrkapitányságon megtartott fórumon november 25-én. 

Szilágyi Sándor, a csepeli rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője új bűnmegelőzési formaként mutatta be a kerékpáros regisztrációs rendszert, ami hatékony védelmet jelenthet a kerékpárlopások ellen. A csepeli önkormányzat támogatásával megvalósuló program lényege, hogy a rendőrségen regisztrálják a kerékpárokat, s így minden adat a hatóságok rendelkezésére áll, ha egy ellopott biciklit keresnek, vagy éppen ellenőrzik a gazdáját. Az adatbázisban szerepelni fog a kerékpár száma, típusa, egyéb jellegzetessége. A regisztrált kerékpáron rajta lesz az önkormányzat és a rendőrség matricás logója, ezen túl pedig több helyen feltüntetik a regisztrációs számot, amely csak UV-lámpával lesz látható. A regisztráció ingyenes és önkéntes. A csepeliek a következő három körzeti megbízottnál kérhetik ezt: Nap utca 14, Duna dűlő 3/a és Csikó sétány 2/b. A regisztrációt a csepeli kapitányságon is jelezhetik.    

Budapesten néhány kerületben már működik a rendszer, a VI. kerületben például eddig négyszázan vették igénybe a szolgáltatást. Távolabbi cél, hogy Budapest más kerületeiben is lehetőség legyen a regisztrációra.

Dr. Vojnovics Ibolya, Budapest Főváros Kormányhivatalának munkatársa az áldozatsegítő együttműködési rendszerről tartott beszámolót. Az áldozatok segítése a rendőrségen keresztül jelenleg is folyik, de az a cél, hogy ez még hatékonyabb legyen. Áldozatnak tekinthetők azok, akik bűncselekmény, illetve a tulajdon elleni szabálysértés közvetlen sértettjei, vagy az ilyen cselekmények következtében sérelmeket szenvednek. A sérelem lehet testi vagy lelki sérülés. A rendőrkapitányságokon áldozatvédelmi referensek dolgoznak, akik felvilágosítással, tanácsadással segítik a sértetteket. A kormányhivatal más szervekkel együttműködve támogatja az áldozatokat, akik szükség esetén jogsegélyre számíthatnak, ügyvédet kaphatnak, azonnali pénzügyi segélyben és állami kárenyhítésben részesülhetnek. Az áldozatok számára a legfontosabb tudnivaló, hogy a rendőrségen kívül kihez fordulhatnak. Az áldozatsegítő szolgálat az alábbi címen érhető el: 1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 4. Telefonszám: 896-2174. Az éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonal száma: 06-80-225-225.

Cs. A.

 

2 hozzászólás “Regisztrálják a kerékpárokat és segítik az áldozatokat” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Mi hír a “Tolvajkergetők”-ről?!
    Kereslet hiányában befuccsolt a bót?! 😀

  2. Tarjányi László szerint:

    A rendőrök a Tolvajkergetőket kergették! “Minden gyermek lakjon jól” mintájára ingyenbiciklit kellene adni a kátrányosoknak, hátha nem viszik el a méhbe!

Itt lehet hozzászólni !