24 órás röplabda a cukorbetegekért

Csepel.hu

24orae

A diabétesz világnapja alkalmából szervezett 24 órás figyelemfelhívó röplabda-játékot a Sportos Cukorbetegekért Egyesület a Kék Iskolába az önkormányzat támogatásával. A november 21-én, szombaton reggeltől másnap reggelig tartó rendezvényen összesen mintegy háromszáz játékos és érdeklődő fordult meg – köztük szép számmal cukorbetegséggel élők is. A röplabdázók az általános iskolás és a gimnazista korosztályból kerültek ki, de az előadások és kiállítások miatt bárki számára érdekes lehetett az esemény.

A diabétesz világnapján elsősorban azon kutatók, orvosok eredményeit ünnepli a világ, akik 1921, az inzulin felfedezésének éve óta tettek a cukorbetegek életszínvonalának emeléséért. Ma már a cukorbetegek is teljes értékű életet élhetnek, épp ezért a rendezvény fővédnöke Ferjancsik Domonkos világ- és Európa-bajnok kardvívó, aki a legszebb eredményeit már cukorbetegként érte el. Rajta kívül is számos profi sportoló fordult meg a Kék Iskolában, például sziklamászó, maratonfutó, de olyan is érkezett, a cukorbetegként végigjárta az El Camino zarándokutat.

A főváros és az ország minden részéből érkeztek röplabdázó fiatalok, akik közül sokan diabétesszel élnek. A cukrosok is pont olyan lelkesedéssel játszottak, mint a többiek – és a vércukorszintje mindenkinek végig teljesen jó volt.

A vasárnap reggelig tartó rendezvényre a főszervezők, Dávid Zsuzsanna és Muskét Erika csapatukkal számos programmal készültek. A figyelemfelkeltő és informatív előadások a cukorbetegek számára is éppoly érdekesek voltak, mint a témában járatlanoknak. Mindemellett kézműves foglalkozások, sportbemutatók, Star Wars jelmezek bemutatója várta az érdeklődőket. Ezek mellett megtekinthető volt Boldizsár Balázs Lehel 14 éves diabéteszes fiú képzőművészeti kiállítása, és egy kortörténeti kiállítás, mely a cukorbetegek kezelésére szolgáló eszközöket mutatta be a kezdetektől napjainkig.

 

Kitartó játékosok a pályán

A rengeteg résztvevő közül alig néhányan voltak csupán, akik a 24 óra alatt végig jelen voltak. A Sportos Cukorbetegekért Egyesület egyik tagja, Bárdos Réka maga is cukorbetegként lépett a pályára, a XIX. kerületi Trefort Ágoston Szakközépiskola két tanulójának, Frisch Martinnak és Hopotoszky Rolandnak pedig van diabéteszes osztálytársuk. Ők hárman összesen tizenkilenc órán át játszottak, és kiálltak amellett, hogy a diabéteszesek is élhetnek teljes életet.

Itt lehet hozzászólni !