Október 16-a az újraélesztés nemzetközi napja – Csepelen egyre többen tudnak reanimálni

Csepel.hu/Vörökereszt.hu

ujraelelesztes3

Október 16-án van az Újraélesztés nemzetközi napja, ebből az alkalomból a Magyar Vöröskereszt csatlakozva az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítványhoz és a Magyar Oxyologiai Társasághoz figyelemfelhívó akciókat szervez a fővárosban.

Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szívhalál következtében. Az önmagában elkeserítő tényt súlyosbítja, hogy feltételezések szerint kétharmaduk megmenthető lenne, amennyiben az észlelést követően az első 3-5 percben a jelen lévő laikusok megkezdenék az újraélesztést.

Az újraélesztési algoritmust alig egy óra alatt meg lehet tanulni, a hatékony mellkasi kompressziók elsajátítása ennél is kevesebb idő alatt lehetséges. A vizsgálatok azt mutatják, hogy már egy általános iskolás diák is képes a megfelelő beavatkozások elvégzésére.

Csepelen már nem csak a rendőrök és közterület-felügyelők, hanem általános iskolások, birkózók, öttusázók és önkormányzati dolgozók is részesültek a fenti oktatásban. De képzést kaptak a katasztrófavédelmi dolgozók, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat technikai dolgozói, a Csepeli Városgazda azon munkatársai, akik a strandon dolgoznak és Borbély Lénárd polgármester is.

Az Európai Újraélesztési Társaság és az Európai Parlament kezdeményezésére az Újraélesztés Világnapján ingyenesen oktatások vehet részt minden érdeklődő Európa számos részén.

A “Restart a Heart Day” (Indíts újra egy szívet) nemzetközi kampányhoz csatlakozva az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Oxyologiai Társaság a főváros több pontján képzéseket szervez október 16-án 16-19 óra között. Az oktatásokon ingyenes segédanyagokat is rendelkezésre bocsátanak.

A rendezvény szervezőinek célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az újraélesztés fontosságára, mutassa be az érdeklődőknek, hogy e tevékenység egyszerű és könnyen elsajátítható, bizonyítsa, hogy életet menthetünk.

Helyszínek:

– Szervita tér

– Egyetem tér

– Corvin Plaza

– Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ

A Magyar Vöröskereszt önkénteseivel és munkatársaival Corvin Plaza ban és a Mammut Bevásárló Központban találkozhatnak az érdeklődők.

Vöröskereszt.hu és Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !