A Játékgyár asztalosműhelyben valóra válnak a csepeli gyerekek álmai

Csepel.hu

b

A Csepeli Városgazda Zrt. asztalosműhelyét februárban kezdték felépíteni a szakemberek. Először beszerezték a faipari gépeket, melyeket Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata finanszírozott meg. Ezekkel a faipari gépekkel az asztalosok el tudják készíteni a játszóterekre és óvodákba tervezett kültéri játékokat.

A gyártás során keletkezett hulladékot a szakemberek újrahasznosítják az önkormányzat által vásárolt brikettáló gép segítségével.

A Játékgyár megálmodóját, Sárossy Tibor szobrász- és festőművészt kérdeztük az általa készített egyedi tervezésű fajátékokról.

Melyek voltak a legfontosabb szempontok a tervezésnél?

A játékok tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy természetes anyagokból készüljenek, és minél élethűbbek legyenek, minél jobban hasonlítsanak az eredeti járművekhez, ezért tartottam fontosnak a felületi kidolgozást és a festést is. A tervezésnél arra törekedtünk, hogy a vonat, a villamos és a repülő az óvodaudvar dísze legyen.

Miért vonat, villamos és repülő?

A közlekedésre való tudatos nevelés fontos irányelv volt a játékok tervezésénél. Nem csak ezek a játékok készülnek a gyerekek számára, hanem próbálunk több olyan közlekedési eszközt játékba önteni, melyek a mindennapi életünkben jelen vannak.

Milyen fából készültek a játékok? Miért azt a fajtát választottad?

Az időtlen minőséget kizárólag a természetes anyagok felhasználásával és a szakértelemmel végzett kivitelezéssel érhetjük el. A játékokat borovi fenyőből és különböző kemény fákból, tölgyből és juharból készítettük. Azért választottam ezeket a fajtákat, mert ezek az anyagok időtállóak és masszívak.

Milyen festést kaptak a játékok?

A játékok olyan festékekkel lettek lefestve, melyeket gyermekjátékokra lehet alkalmazni. A festésnél szem előtt tartottuk, hogy minél valósághűbb legyen a játék, a színek antik hatást keltsenek, megmintázásuk pedig század eleji formákat tükrözzön. Arra törekedtünk, hogy ezek a játékok ne a modern kor csodáit, hanem a régi klasszikus formákat idézzék. Úgy éreztük, hogy a megkopott színek jobban illenek hozzá.

Mennyi idő alatt készül el egy-egy játék?

A játékok elkészítése valamivel több időt vett igénybe, mint amire számítottunk, hiszen menet közben kísérleteztük ki a formákat és színeket. Ezek az első mintadarabok, a három játék körülbelül másfél hónap alatt készült el, de ez az idő a következő gyártásnál le fog rövidülni. Törekszünk arra, hogy a játékok ne ismétlődjenek, ne legyen két egyforma darab. Minden játékot próbálunk színeiben és formáiban is egyedivé tenni.

Csepeli Városgazda

Egy hozzászólás “A Játékgyár asztalosműhelyben valóra válnak a csepeli gyerekek álmai” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    “valóra válnak a csepeli gyerekek álmai”
    A felcsútiaké is! 😛
    .
    “Egy romániai, harmadosztályú csapatba, az FK Csíkszeredába fektetett pénzt a magyar kormány” tudósít a Kolozsvaros.ro.
    ,
    Kár hogy nem a kórház a hobbija Vezírünknek és nem abba fekteti a magyar zemberek pénzét!
    Persze már Minarik Ede a mosodás is megmondta: “Kell egy csapat!”
    De Ő nem a miniszterelnök volt! 😀 😛

Itt lehet hozzászólni !