Baranta bemutató, sólyomröptetés, kenyérosztás és tűzijáték Szent István ünnepén

Csepel.hu

aug20e

A magyar államalapítás ünnepén egész napos családi programokkal várták az érdeklődőket a Daru-dombon augusztus 20-án. Az ünnepi eseményen megszentelt új kenyeret Borbély Lénárd polgármester szegte meg, majd közel négyszáz darab kenyércipó került kiosztásra. Este a szórakoztató programok sorát tűzijáték zárta.

A délelőtt kezdődött zordabb időjárás ellenére sok-sok család ellátogatott a csepeli önkormányzat támogatta Csepeli Városkép Kft. szervezésében rendezett élménydús napra. Zömében gyerekek voltak kíváncsiak a Holle Anyó Színház meseelőadására. Az utána kezdődött Életfa Baranta Csepel Csapat hagyományos magyar harcművészeti bemutatóját már felnőttek sokasága vette körül a Daru-domb előtt. Ostoros felvonulók hada nyitotta meg a műsort.

GALÉRIA

Ahogy a csapat vezetője ismertetőjében fogalmazott: az igazi barantások táncolnak, zenélnek, ismerik a magyar hagyományokat, népszokásokat és fontos számukra a közösség.

A változatos programkínálat közül szintén osztatlan sikert aratott a lovas solymász bemutatója, melyet a szabadtéri színpadon rendezett ünnepi kenyérszentelés követett.

Kenyérosztás

Szent István király, az ország védőszentjének ünnepén Krammer András diakónus megáldotta és felszentelte az új kenyereket. Előtte mondott beszédében hangsúlyozta: a kenyérnek tisztelet jár, vétek a szemétbe dobni, s a szülők erre tanítsák meg mindenkor gyermekeiket.

A nemzeti színű szalaggal átkötött megszentelt kenyeret Borbély Lénárd polgármester szegte meg. Ezután a Szántó Sütöde felajánlásából mintegy négyszáz darab kenyércipót osztottak szét. A polgármester Csepel borával köszönte meg a Szántó házaspárnak az adományt.

Az ünnepi kenyérszentelésen Pálinkás László, a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar kürtöse Erkel Ferenc Bánk Bánjából a Hazám, hazám te mindenem opera részletet énekelte.

Szórakoztató programok

A közönség bőven válogathatott a színes programok között. Népszerű volt az állatsimogató, a galambkiállítás, az íjászat, a honfoglalók jurtái, a török tábor, a gyerekeknek való kézműveskedés, logikai játékok, a körhinta és az ingyenes lovagolás. Többen fényképezkedtek a Csepeli Helytörténeti Gyűjteményhez tartozó öreg Pannónia-motornál és a Csepel teherautónál is.

A Mesterségek utcácskájában az érdeklődők többek között megismerkedhettek a lepénykészítéssel, a kovács és faműves mesterséggel, valamint a kosárfonással.

Délután a török tábornál tartott hadibemutató vonzotta a tömeget, ahol hadifelszerelésben harcoltak a török martalócok és a magyar vitézek. A keleti hangulatról a török hastáncosnők gondoskodtak, akik megtapsoltatták műsorszámaikkal a tisztelt közönséget.

A szabadtéri színpadon délutántól késő estig Herczeg Flóra, a B52 zenekar, Balázs Fecó és a Korál adott nagysikerű koncertet.

Az ünnepnap este pompás tűzijátékkal zárult.

AZS

Fotó: Halászi Vilmos és Tóth Beáta

3 hozzászólás “Baranta bemutató, sólyomröptetés, kenyérosztás és tűzijáték Szent István ünnepén” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Tisztelet és köszönet a Szántó házaspárnak az adomány cipókért!

  2. helyi szerint:

    A szemfényvesztést kihagytátok a címből! 🙂

  3. GONDOLKODÓ! szerint:

    Nem olvastad? A házaspár adott, nem akármit (több tiszteletet érdemel!) Te mit adtál?
    A hála és köszönet érte, nekik.

Itt lehet hozzászólni !