A hatalmas hőség az élet minden területére rányomta a bélyegét

Végre jön a lehűlés

Napi Gazdaság

A hatalmas hőség az élet minden területére rányomta a bélyegét

A hetek óta tartó kánikula miatt nőttek a közúti balesetek és a vízparti tragédiák száma, égtek a szántóföldek, szenvedett a mezőgazdaság, csúsztak a műtétek a kórházakban, sőt még a buszok sem bírták a hatalmas hőséget. Heti összefoglaló a kánikula magyarországi hatásairól.

Az országos tisztifőorvos a hőségriasztást augusztus 5-én 0 órától adta ki, majd kedd éjfélig hosszabbította meg, egyúttal harmadfokú szintre emelve a hőségriadót. Az intézkedés után már biztos, hogy a magyarországi hőségriasztások történetében ez lesz a valaha kiadott leghosszabb figyelmeztetés. Tíznapos riasztásra már korábban is volt példa, a jelenlegi azonban – vasárnappal bezáróan – már 11 napos lesz.

A kánikulában az átlagosnál legalább húsz százalékkal több esetet kell ellátniuk a mentőknek. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a fővárosban naponta csaknem nyolcszáz, országszerte pedig mintegy háromezer alkalommal nyújtanak segítséget.

Fekete hétvége volt a legutóbbi

A szokatlanul nagy meleg gyakran szerepet játszik a közlekedési balesetek bekövetkeztében. A járművezetők a hőségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

Sajnos az előző hétvégén számtalan súlyos baleset történt országszerte, a halálos áldozatok száma is kimagasló a kevésbé meleg időszakokhoz képest.

A tavaknál, folyóknál, és a különböző strandoknál is ugrásszerűen megugrott a rosszullétek, halálesetek száma. A legfőbb problémát még mindig az okozza, hogy sokan nem hűtik le megfelelően testüket, mielőtt belecsobbannának a habokba, ami azonnali szívleálláshoz vezethet. Szomorú, hogy a fiatalok és a gyerekek sincsenek biztonságban, múlt szombaton például életét vesztette egy tizennégy éves fiú a hatvani strandon. Fürdőzés közben lett rosszul és elmerült a vízben. A mentők nem tudták megmenteni az életét. Fontos, hogy használjunk naptejet, igyunk elég folyadékot, és ésszel menjünk be a vízbe, mert a 37-38 fokos hőmérséklet nagyon igénybe veszi a szervezetet.

Gondok a kórházakban és a közlekedésben

Még a nemrég felújított, illetve épített kórházakban sem klimatizált minden kórterem, az elavult épületekben működő egészségügyi intézményekben pedig kánikula idején sokszor elviselhetetlen hőségben, akár többórás műtéteknél kell helytállniuk az orvosoknak, asszisztenseknek. Az ÁNTSZ idén már négyszer rendelt el hőségriadót, ami nagy kihívás elé állítja a kórházak vezetőit is.

A tartós kánikula az emberi tűrőképesség mellett a tömegközlekedési járműveket is próbára teszi. A villamosok és a sínpályák eddig jól teljesítettek (ez önmagában is csoda), a buszok közül azonban több is túlmelegedett vagy durrdefektet kapott.

A tartós kánikula nem csak a buszozást nehezíti meg. A Duna alacsony vízállása okán a Meder utca, az Óbudai-sziget és a Haller utca kikötő lezárása miatt a D11-es, a D12-es és a D13-as hajójárat rövidített útvonalon, csak a Népfürdő utca–Árpád híd kikötőig közlekedik.

Egyre több a tűzvész

Júliusban több millió négyzetméter erdő vált a lángok martalékává Magyarországon, és a szántóföldek is komoly veszélyben vannak. A Hortobágyon például 600 hektárnyi puszta égett le, a lángok megfékezése szinte lehetetlen feladat ebben az időben. A négyes kiemelt riasztási fokozatú tűzhöz a debreceni, a hajdúszoboszlói, a hajdúnánási, a berettyóújfalui, a hajdúböszörményi, a karcagi, a szeghalomi, és a püspökladányi hivatásos tűzoltók összesen harmincnyolc emberrel vonultak ki.

A földművelésügyi miniszter július 3-án általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely azóta is érvényben van. A rendkívül száraz erdők, mezők, mezőgazdasági területek és a meleg, valamint a szeles időjárás miatt gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fél óra alatt akár tízezerszeresére nőhet egy négyzetméternyi avartűz.

A mezőgazdaság is csak “piheg” a kánikulában

A hazai dinnyetermés minőségileg ugyani kiváló, azonban kisebbek lettek a dinnyék, mint tavaly, a termésátlag is valamivel elmarad a korábban megszokottnál, de összességé­ben jó közepes termésnek ígérkezik az idei.

Az étkezési paprika és paradicsom esetében jelentős terméskiesést tapasztalnak a gazdálkodók, a betakarított termés minősége pedig elmarad a kívánt szinttől. A paprikák nagy része csupán lecsóminőségként adható el. Már most érződik, hogy a minőségi paprikából kevesebb van, mint a korábbi években megszokott volt.

A kukorica konkrétan a földeken sül meg, hatalmas károkat okozva ezzel az egész világon. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a hőség miatt be nem érő termés országosan elérheti az 1-2 millió tonnát is.

Vasárnap végre jön a lehűlés

A rekordhosszúságú kánikulának vasárnap lesz vége, és zivatarokra, záporesőkre, sőt akár 90 km/órás szélre is számíthatunk. Megerősített ügyelettel készül a katasztrófavédelem a július elején Magyarországon pusztító viharhoz hasonló természeti vészhelyzetekre – közölte lapunkkal Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Forrás: Napi Gazdaság

5 hozzászólás “A hatalmas hőség az élet minden területére rányomta a bélyegét” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    A kánikula újabb lehetőség Darwin evolúciós elméletének bizonyítására:
    “Sohasem a legerősebb és a legokosabb egyed él tovább, hanem a körülményekhez leginkább alkalmazkodni képes!” 😀

  2. Tarjányi László szerint:

    A kommunista nem vész el, csak köpönyeget cserél! Copyright Tarjányi László.

  3. Tarjányi László szerint:

    Bocs, kaftánt cserél! 😀

  4. Orsós Rodrigó szerint:

    Az antiszemita nem vèsz el… pedig kiveszhetne már!

  5. nagyapó szerint:

    Műcigány! Vigyázzon, jönnek szeretett muszlimai, akik szemita voltuk ellenére antiszemiták!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !