Vakáció – gyerekek szabadságon?

Csepel.hu

Vakáció – gyerekek szabadságon?

Néhány hét van hátra a nyári szünidőből – a legtöbb gyereket ilyenkor ijedten döbben rá, hogy már alig van idő elolvasni a kötelező olvasmányokat, és megoldani a vakáció idejére kirótt temérdek matekpéldát. Közben a szülőkben felmerül a kérdés, hogy vajon szükség van-e arra, hogy a gyerekek – legyen szó akár alsó tagozatos, akár gimnazista korúakról – tanuljanak a nyári szünetben.

Pro és kontra is elhangzanak érvek, abban azonban nagyrészt egyetért a pedagógus társadalom, hogy a vakációnak a pihenésről kell szólnia, ebben az időszakban a gyerekek foglalkozzanak olyasmivel, amiben örömüket lelik.

Feszített tempó

A tanév dolgos hétköznapjain nagyon sokszor lehet hallani, hogy a diákok egyre inkább túlterheltek. A mindennapos testnevelésórák és az erkölcstan bevezetése miatt megnövekedett a heti óraszám, a többségnek ráadásul kötelező délután négyig az iskolában maradnia, a gimnazisták helyzetén pedig a közösségi szolgálat sem javít. Egyedül a szünetek, és a nyári vakáció tud enyhíteni a fáradtságon. Ennek ellenére sok pedagógus a legforróbb hónapokra is kötelező házi feladatot ad a tanítványainak, gyakran meglehetősen sokat.

Ez tulajdonképpen érthető, hiszen a tantervek rendkívül feszített tempót diktálnak a legtöbb tantárgynál, ami miatt nincs lehetőség értékes tanórákat áldozni az év eleji ismétlésekre és a visszarázódásra. A szünidei házi feladat valóban alkalmas arra, hogy a gyerekek könnyebben fel tudják idézni a tanultakat az új tanévben, de vajon mit kell ezért feláldozniuk?

Nyáron is lehet tanulni…

A házi feladat a tanév közben is állandó konfliktusforrás a tanár és a gyerekek között. Kötelesség elkészíteni, de a nebulók rendszerint nem belső késztetésből oldják meg, hanem külső motivációk hajtják őket, mint például a hiányzó háziért járó rossz jegyek – a nyári szünetre vonatkozóan ez különösen igaz. Vannak, akiket a szabadidőben történő tanulástól egyszerűen a házi feladat kötelező jellege riaszt el, néha a szorgalmi feladatokat sokan szívesebben végzik el.

Fontos, hogy a nyári szünetben csak annyit tanuljanak a gyerekek, amennyihez kedvük van – hiszen ami kötelező, az nagy terhet jelent, és inkább kibújnak alóla. Kivételt jelent természetesen, ha nyári pótvizsgára kell felkészülni.

Egy gyermek életében a tanulás nem csupán az iskolai tananyag elsajátítását jelenti. Egy sor olyan képességet, készséget is meg kell tanulnia, ami aztán a nagybetűs életben elengedhetetlen. Fontos a szabadság – a nyári szünetbe a lustálkodás is belefér, de minél több minőségi tevékenységet is kell végezni. Például egy táborban új társaságba kerül, ezzel fejlődik a szociális készsége, kirándulások, vagy a nyaralás alkalmával érdekes, új helyeket ismer meg, amivel tágul a világlátása – játszótéren, vagy akár a strandon úszás közben fejlődnek a motorikus képességei. A nyári szünet adta szabadság szinte végtelen lehetőségeket biztosít nem csak a kikapcsolódásra, de az aktív tevékenységeken keresztül a tanulásra is.

Nem kell aggódni tehát, nem igaz, hogy a gyerekek semmit nem tanulnak nyáron – ennek épp az ellenkezője igaz: a nyári táboroktól egészen akár a számítógépes játékokig bármilyen változatos tevékenység a gyerekek fejlődését szolgálhatja.

… de túl meleg van hozzá

A nyári kötelező tanulás ellen szóló érvet szolgáltat hazánk klímája is. A két és fél hónapos vakáció idején általában rekkenő hőség van nálunk, ami igencsak megnehezíti a szellemi munkavégzést – ezt mi, felnőttek is nagyon jól tudjuk. Az éghajlat komolyan befolyásolja a tanév rendjét Európa más országaiban is. A jóval hidegebb Finnországban például rövidebb a nyári szünet: a tanév hozzánk hasonlóan június elején ér véget, de már augusztus közepén elkezdődik. A kiegyensúlyozott, egész évben hűvös óceáni éghajlatú Nagy-Britanniában a nyári szünet mindössze hathetes, a tanév július végén ér véget, és szeptember elején kezdődik. A déli országokban rendszerint egy héttel hosszabb a nyári szünet, mint nálunk, a mediterráneumban inkább a nap rendje tér el – Spanyolországban például déltől három órás szieszta jár minden gyereknek.

A nyári szünet tehát már csak a nagy melegre való tekintettel is a felhőtlen kikapcsolódásé és szórakozásé. A lapunk által megkérdezett pedagógusok mind azt nyilatkozták, hogy nyáron nem célszerű tanulni. Nem helyes kötelező jelleggel rávenni a gyerekeket a tanulásra, hiszen ha nyáron sem szabadulhatnak az iskolai kötöttségektől, akkor nehezebben fogadják el őket a tanév alatt is! A tanárok egyöntetű véleménye szerint egyensúlyra kell törekedni: legyenek nyáron programok, táborok, kirándulások, de azért pihenni is legyen idő.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !