Adósságcsapdában a lakosság

Magyar Hírlap

Aprópénz

Lassan rezsire sem jut

Ötvenhárommilliárd forintra nőttek idén az elmaradt közüzemi díjak a Díjbeszedő Holding Zrt. felmérése szerint. Bár a Díjbeszedő bízik abban, hogy a közeljövőben helyreáll a fogyasztók számlafizetési hajlandósága, de arra persze semmi garancia nincs, hogy nem romlik tovább a helyzet.

A társaság reményei annak fényében igencsak kérdésesek, hogy még csak most kézbesítik az átalánydíjból adódó számlaegyenlegeket, amelyek döntő része befizetési kötelezettséggel jár. Eközben folyamatosan érkeznek a hírek a közüzemi díjak jövő évi emeléséről, pedig már most is rengetegen panaszkodnak, hogy nem tudják kifizetni számláikat. A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a szolgáltatók fokozatosan érvényesíteni fogják a piaci árakat, ami a fogyasztói árak további növekedését hozhatja magával. A cég egyébként még aktív követelésként megvásárolja a közüzemi szolgáltató partnereitől a lakossági számlatartozásokat.

A társaság a tavalyi 45 milliárd forintnyi élő követelés után az idén 52-53 milliárd forintnyi követelést vásárol meg ezektől a közműcégektől. A díjbeszedő a vásárlás mellett minden esetben végigviszi a behajtást, a késlekedők pedig könnyen a banki adóslistákon találhatják magukat. Ugyanakkor az általunk megkérdezett közműcégek sajátos módon még nem éreznek jelentős változást a fizetési hajlandóságban, ám ez valószínűleg annak köszönhető, hogy felkészülve a helyzetre, részlet- vagy késleltetett fizetési lehetőséget biztosítanak azoknak a fogyasztóknak, akik elmaradnak a számlák kifizetésével.

A Főtáv Zrt.-nek évente három-négy milliárd forintnyi kintlevősé-ge van. A tárgyhavi beszedési hajlandóság 96 százalékos, a 180 napon túli késedelmeket átadják a cégen belül létrehozott DHK Pénzügyi Zrt-nek amely 98 százalékos sikerrel hajtja be ezeket. Az esetlegesen felhalmozódott tartozásokra a cég részletfizetési lehetőséget tud felajánlani.

Az Elműnél nem tapasztalják, hogy jelentősen növekednének a számlafizetési elmaradások, de Boross Norbert sajtószóvivő tájékoztatása szerint nagyon odafigyelnek, hogy megoldást találjanak – például részlet- vagy késleltetett fizetéssel – ezekre a problémákra. Ezért ritkán fordul elő, hogy valakinél végül is kikapcsolják az áramot.

A Fővárosi Vízműveknél elsősorban a közületi nagyfogyasztók díjhátraléka számottevő. Míg 2005-ben a határidőn túli követelések aránya majdnem elérte a hatszázmillió forintot, a tavalyi szaldó meg is haladta ezt. Ez a szám az idei év első felében fokozatosan nőtt, így a jelentős, egymillió forintot meghaladó tartozást felhalmozó ügyfelek száma mintegy húsz százalékkal, míg a tartozások összege csaknem harminc százalékkal emelkedett.

Forrás: Magyar Hírlap

10 hozzászólás “Adósságcsapdában a lakosság” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    “Nagy a jólét!

  2. Gábor szerint:

    A szolgáltatók kintlévősége azért ekkora, mert nem rendelkeznek világos űzletpolitikával-nincs rögzítve és betartva, mekkora az a tartozás, ami felett szüneteltetik a szolgáltatást.El lehet hosszú hónapokra adósodni, majd kifizeti valaki, vagy segít a TARIFAEMELÉS.

  3. anti szerint:

    Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    Gyáva nyulak szerkesztik ezt a fórumot? A Magyar Hírlapnak tudom, hogy ki a főszereksztője, a Magyar Nemzetét is ismerem. De önöknek ahhoz sincs bátorságuk, hogy kiírják: a Fidesz szócsöve a Csepel.info?! Ez még csak hagyján, mert 10 másodperc után már nyilvánvaló a tény, de a blog készítői nem merik vállalni tákolmányukat? és Önök oktatnak ki itt egyhuzamban másokat igazságról, tisztességről?! Az igazság bajnokainak szeretnék feltüntetni magukat. Pedig meztelen a király, és látszik, hogy csak uralomra tör, de nem uralkodó, nem király, hanem nyúl. Gyáva nyúl.
    Tisztelettel:
    Táncsics Antal

  4. munkásököl szerint:

    “meztelen a király, és látszik, hogy csak uralomra tör” – sőt, még patája is van. :-)))
    Ez az Táncsics elvtárs, szépen megtanultad a mondókát. Nemhiába: munkásököl vasököl, oda sújt ahova köll!

    A csepel.info legalább nem közpénzből működik, mint mondjuk a Csepel újság. Gondolom a “kerület közéleti lapjának” levelező rovatába is megírtad erkölcsi aggodalmadat, hogy legalább egy tökös legény legyen a gyáva nyulak közt.
    Azért meg kell hagyni, van valami romantikus abban, hogy ilyen jelzők után úgy írod alá: “Tisztelettel”.

    Remélem nem sértődsz meg a tegeződésen – egyrészt az interneten, másrészt meg ugye az elvtársak közt is ez bevett szokás, tehát bízom benne, hogy nem okoztam ezáltal túlzott diszkomfort-érzetet. 😉

    Persze nem ez, és nem is a névtelenség itt a fő gond: a másféle vélemény okozza itt a problémát. Hiába no, ehhez is hozzá kell edződni. Bizony, ha szidjuk a kormányt, már nem nézünk hátra a lépcsőházban, hogy ki hallja. A kocsmában sem hallgatunk el és kezdünk az időjárásról beszélni, ha bejön a fakabát az ingyen feleséért. Furcsa időket élünk, kérem. Az osztályharc meg csak egyre fokozódik…

  5. anti szerint:

    Kedves munkásököl!

    Már hogy lennék én sértődékeny, hiszen tudom, hogy hova tettem be a lábam! A gyáva nyúl, a Csepel.info ettől persze még gyáva nyúl marad.
    Magázódhatunk is meg tegeződhetünk is, de az sem vátoztat a lényegen. Bizony, bizony gyáva nyúl marad az, aki nem vállalja, hogy ő egy lap tulajdonosa, szerkesztője, akár közpénzből, akár magántőkéből jelenteti meg az orgánumát. A Magyar Nemzet minden nap, minden oldalon szidja a kormányt, de tudom, hogy igazgató-főszerkesztője és tulajdonosa dr. Liszkay Gábor. A Csepel.info-ról meg csak az rí le, hogy piszkosul utálja a baloldalt. Szép program ez, életet lehet rá alapozni, amihez sok türelmet kívánok, de akkor már legalább úgy mint azt a Gyurcsány-kormányt nyíltan gyűlölő Magyar Nemzet teszi. Névvel, fijjug, névvel! Nem a levélíróknak, (persze az sem árt, de ismerem az internet szabáyait), hanem a szerkesztőknek, akik valószínüleg már hallottak ezt, azt az impresszumról. A fővezérségnél, a fidesz.hu-nál is feltüntették az imprsszumban, hogy ki, miért válalja és viszi el a balhét. Aztán jöhet minden, ami a csövön kifér. A Csepel.info gazdái tényleg ilyen majrésak? A csepeliek nem a begazolásról híresek. Ezért nem akarom elhinni, hogy a Csepel.info szerkesztői az elemi szabályokat sem tartják be. Anyagtakarékosság lenne az impresszum-hiány oka vagy a feledékenység? Más lehet a magyarázat. Ja, persze! A Csepel.info-t gyáva nyulak szerkesztik

  6. Csepeli Galvániszap szerint:

    Szia anti!

    Miért baj az, ha valaki nem a hivatalos MSZP propagandát nyomja, és helyet ad az ellenzéknek? Ez lenne a gyávaság, mert az a tökös legény és tökös média, amelyik kinyalja Gyurcsány vagy Tóth fenekét, mint a Csepel újság? Pont a Csepel újság, amelyik a titokban tartja, hogy ki ír beszámolót cikket bizonyos eseményekről? Amelyik szándékosan meghamisítja a tényeket, elhallgat eseményeket, pofátlanul hazudik?

    Üdv

    iszap

  7. csepeli szerint:

    Lehet gyávázni, mocskolódni sértegetni, de ezek a tényeken nem változtatnak. Sok ember igenis:
    – azért nem fizeti a számlákat rendesen,
    – azért nem vesz bkv-bérletet,
    – és ami a legfontosabb azért nem vállal gyereket

    mert NAGY A JÓLÉT!

  8. anti szerint:

    Szia Csepeli Galvániszap!
    Elolvastam a leveled, amely szerintem korrekt volna, ha mellőznéd a Fdesz kedvenc stílusát (seggnyalás meg ilyesmi).
    Az aszonytól viszont kértem egy Csepel újságot (őt az ételreceptek érdeklik belőle leginkább). Rég olvasta, de most megnéztem a lapot, és a 13. oldalon alul benne van, hogy ki a szerkesztő és a kiadó. Mind a két tisztésg mellett van még egy aprócska, de nem elhanyagolható jelző: FELELŐS! Tehát felelős kiadó és felelős szerkesztő.
    Egyebekben meg miről beszélsz: ki titkol el és mit titkol el? Milyen beszámolóról van szó? Mi az a bizonyos esemény? Mit hamisítottak meg? És mit hallgattak el?
    A többi blogos érti, hogy miről beszélsz? Engem is érdeklene! Csak van valamilyen link vagy valami más, amivel engem is beavathatsz a nagy titokba! Előre is köszönöm a fáradozásod. Ja, és, hogy el ne felejtsem, a gyáva nyúl az bizony gyáva nyúl marad, még akkor is ha a körmét reszelgetve oroszlános bődüléseket próbál kiadni magából…

  9. Bubus szerint:

    anti, te biztos új vagy még itt, és a Csepel újságból tájékozódsz, azért nem tudsz semmiről, ami körülötted van.

    Pl. itt van a névtelen ember a Csepel újságból:

    http://csepel.info/?p=361

    Hozzáteszem, hogy meg sem próbálták cáfolni, hogy a cikket valóban Polgár György írta. Hiába van tehát a közpénzből működő lapnak “felelős” szerkesztője, ha ilyen szinten működik, és egy MSZP-s tanácsadó írogatja álnéven a cikkeket. Hozzáteszem, ez a lap vagy 100 millába kerül. Közpénzből.

  10. anti szerint:

    Üdv, Bubus!

    Azért jöttem ide, hogy Tőletek okosodjak!
    Eddig a bánat olvasta a Csepel újságot, de most már kezdesz te is rászoktatni. Csepeli Galvániszap is ere buzdít engem, és valamiért piszkosul haragszik a lapra, miközben az általa Szilárdnak nevezett gyújó(gató) hangú Fidesz-vezértől egész oldalas cikket közölnek a ma érkezett számban. Csepeli Galvániszap többszöri kérésem ellenére sem indokolja, hogy mi a francért utálja annyira ezt az újságot. Megnéztem a cikket, amire linkeltettél. Abból aztán egyáltalán nem derül ki, hogy miben nem mondott igazat a tudósító? Megint csak az olvasható ki belőle, hogy piszkosul utáljátok a jelenlegi csepeli vezérkart. Bubs, az tényleg igaz, hogy 100 millából hozzák ki a Csepel újságot egy év alatt? Honnan veszed ezt a számot? Ha ez igaz, akkor hiába’ haragszol az MSZP-s vezérkarra, mert ha tényleg kijön évi 100 millából egy heti nyolc oldalas újság, akkor ott pénzügyi zseniknek kell lenni. Újpesten és a várban vagyok járatos a munkám miatt, és panaszolták, hogy a IV. kerületben 256 millióból nem tudják kihozni a kéthetente megjelenő lapot, a Budai Várban, az I. kerületben pedig a 307 milió kevés a szintén kéthetente megjelenő lapra. Na, akkor szólok nekik, hogy jőjjenek Csepelre. Itt a hetilapot megoldják 100 millióból. Bubus! Gratulálj a lapkészítőknek. Ja, egyébként miért vörös posztó előttetek a Csepel újság? Egyelőre csak annyit érzékelek, hogy piszkosul utáljátok. Az asszony szereti ezt a lapot. Miattad meg a Csepeli Galvániszap miatt megnéztem én is. Most tele van ovashatatlan Fidesz-es írásokkal, 10 kilométer hosszú cikkekkel, reklámokkal meg ehhez hasonókkal. Még az a jó, hogy az asszony megtalta benne benne a csülök receptet, én meg a Csepel FC eredményét. Ez utóbbinak üzenem: Hajrá!

Itt lehet hozzászólni !