Tíz éve örökre megváltozott London

Origo

Tíz éve örökre megváltozott London

Egyperces néma csenddel, koszorúzással, gyászmisével emlékezik meg London a tíz évvel ezelőtti terrortámadásokról. A három metróvonalon és egy emeletes buszon robbantó merénylők 52 embert öltek és több mint hétszázat sebesítettek meg 2005. július 7-én. A merénylet új trendet is jelzett: a terroristák ma már sokszor abban az országban születnek és nevelkednek, ahol szörnyű tettüket elkövetik.

Egy másodperc és egy gyors döntés – ez mentette meg a 20 éves Shanie Ryan életét 2005. július 7-én. A táncművészetet tanuló diáklány, mint minden reggel, most is lakótársával utazott a londoni Piccadilly metróvonalon.

A szokásos helyükön, a szerelvény elején álltak, amikor a King’s Cross metróállomáson Shanie úgy döntött, kiugrik egy pillanatra a kocsiból, hogy még egyszer megölelhesse barátját. Néhány méterre tőle Germaine Lindsay akkor szállt fel a metróra, hátizsákjában egy bombával.

Shanie a jelzésre visszaugrott a metróra, de mivel addigra már elfoglalták addigi helyét, a második kocsiba szállt – ez mentette meg az életét. Egy perccel később a merénylő működésbe hozta a robbanószerkezetet, 26 embert megölve.

“Amikor ott vagy és hallod, hogy valaki üvölt a fájdalomtól, majd egyre csendesebb lesz, és végül elhallgat, azonnal bűntudatot érzel, hogy képtelen vagy segíteni. Hogy ők haltak meg, és nem te” – mesélte a BBC-nek a most 30 éves nő, aki először adott interjút a 10 évvel ezelőtti terrortámadások óta.

Megtörték a csendet

Shanie nincs egyedül, a brit sajtóban a támadás tizedik évfordulóján több túlélő is úgy döntött, hogy megtöri a csendet arról, mit élt át 2005. július 7-én. Azon a napon, amikor négy merénylő szinte egy időben robbantotta fel magát a metrón és egy emeletes buszon.A terrortámadásban 52 ember halt meg, rengetegen pedig azóta is testi és lelki sérülésekkel élik életüket.

Nem túlzás azt állítani, hogy a merénylet örökre megváltoztatta a londoniak életét. A brit főváros lakói addig úgy gondolták, hogy – ellentétben New Yorkkal és Madriddal – ők biztonságban vannak. Hamar kiderült azonban, hogy ez nem így van, ráadásula négy merénylőből három az Egyesült Királyságban született, és ott élt egész életében, a negyedik pedig egészen kicsi korában költözött a szigetországba.

Eufória után tragédia

Szörnyű tettüket egy nappal az után követték el, hogy London megkapta a 2012-es olimpia rendezési jogát. Visszaemlékezések szerint az egész város ünnepi hangulatban volt, az emberek vidáman és jókedvűen beszélgettek egymással. Az elkövetők reggel 8.50-kor, egy percen belül három bombát robbantottak a Circle és a Piccadilly metróvonalakon. Egy órával később, 9.47-kor a londoni Tavistock téren, a 30-as számú emeletes buszon robbant a negyedik bomba.

Az elkövetők mindegyike muszlim vallású volt, mint később kiderült, a szeptember 11-ei New York-i terrortámadások után radikalizálódtak. Vezetőjük a 30 éves Mohammad Sidique Khan volt, a Leedsből származó férfi hat embert ölt meg a Circle vonalon, az Edgware Road megállónál. A 22 éves Shehzad Tanweer ugyanezen a vonalon hét emberrel végzett az Aldgate megállónál. Germaine Lindsay mindössze 19 éves volt, amikor felrobbantotta magát a King’s Cross és a Russell Square között, 26 utas halálát okozva. Ő volt az egyetlen, aki nem Angliában, hanem Jamaicában született. A buszon a csapat legfiatalabb tagja, a 18 éves Hasib Hussain robbantott, a járművön 13-an haltak meg.

Életmentő buszsofőr

A busz görög származású sofőrje egy évtizednyi hallgatás után a Daily Mailnek mesélt a tragédiáról.

„Még akkor sem találnám a megfelelő szavakat az érzéseim kifejezésére, ha a világ összes nyelvét beszélném. Látni lemészárolni azokat a boldog embereket olyan volt, mintha a fejemben is felrobbant volna egy bomba azon a napon” – emlékezett vissza George Psaradakis.

A most 59 éves buszsofőr aznap hajnali fél 6-kor kezdte a műszakot, három nap múlva ment volna szabadságra. Mint később kiderült,legalább 50 ember életét mentette meg anélkül, hogy tudta volna.A buszon senkinek sem volt fogalma arról, mi történt a metróban, csak a szirénákat hallották, és a lezárásokat látták. A föld alól felözönlő emberek megtöltötték a megállókat, és a 30-as járat is csak lépésben tudott közlekedni. Az Euston állomásnál a sofőr ezért félrehúzódott, és bemondta, hogy aki a közelbe tart, szálljon le, és menjen gyalog, mert hatalmas a dugó. Legalább ötvenen megfogadták a tanácsát, pár perccel azelőtt, hogy a bomba felrobbant volna.

Horrorisztikus jelenetek

A sofőr nem sérült meg a robbanásban, de amit látott, soha nem fogja elfelejteni.

„Testrészek mindenhol, fejek, emberi hús. Odaszaladtam egy fiatal nőhöz, hogy segítsek, de amikor letérdeltem mellé, észrevettem, hogy csak a felsőteste volt, a fél feje pedig leszakadt” – mesélt a horrorisztikus jelenetekről George, aki sokáig gondolkozott azon, hogy felmond, de mégis visszament buszsofőrnek.

Új trend született

A tíz évvel ezelőtti merényletek évfordulóján a brit fővárosban és egész Angliában megemlékezéseket tartanak. A Hyde Parkban David Cameron miniszterelnök és Boris Johnson főpolgármester részvételével koszorúztak, a Szent Pál-katedrálisban pedig a túlélők és az áldozatok családtagjai is ott lesznek a gyászmisén.

Az 1988-as lockerbie-i katasztrófa óta ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény az Egyesült Királyság területén. Ráadásul a terroristák új trendjét is előrevetítette, hiszen2005 óta egyre gyakrabban fordul elő, hogy a támadók abban az országban nőnek fel, ahol tettüket elkövetik.

Blair is emlékezett

Tony Blair az évforduló alkalmából interjút adott a BBC-nek.Ebben a volt brit kormányfő tagadta, hogy a merényleteket a britek afganisztáni vagy iraki szerepvállalása váltotta volna ki.

„Nagyon fontos megérteni, hogy a csoport feltételezett vezetője 2001 közepén, még a New York-i merényletek előtt járt először pakisztáni kiképzőtáborban, jóval az iraki vagy az afganisztáni katonai akciók előtt” – hangsúlyozta a politikus.

Azt azonban Tony Blair is elismerte, hogy a terrorizmus veszélye nem múlt el, sőt a következő években csak erősödni fog.

Forrás: Origo

Egy hozzászólás “Tíz éve örökre megváltozott London” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Én 1976-ban jártam Londonban, a metrón már akkor is ki volt írva, hogy aki elhagyott csomagot észlel, ne nyúljon hozzá, hanem azonnal jelentse a járművezetőnek! Akkor is szép számmal voltak pakisztániaiak, indiaiak, feketék Londonban, viszont a felírat az észak-ír válság miatt volt, akkor is robbantak bombák, egy például Brightonban 1984-ben Mrs. Margaret Thatchernek szánva.

Itt lehet hozzászólni !