Orbán Viktor: Magyarországnak ki kellett állnia az érdekeiért

Hirado.hu

Orbán Viktor: Magyarországnak ki kellett állnia az érdekeiért

Életem egyik legnehezebb csúcsa volt a legutóbbi, mert az Európai Unió is az utóbbi évek egyik legnehezebb kérdését tárgyalta – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mint fogalmazott: a menekültüggyel az a feneség, összeadódik négy-öt természetű ügy. Adódik a népvándorlás kérdése, miszerint egy modernkori népvándorlásról beszélhetünk, vagy válságövezetből érkeznek menekültek. Felmerül, hogy a menekült jó dolog-e. Van, aki azt gondolja, az a jó, ha a társadalom sokszínű. Vannak olyan országok, melyeknek olyan borzalmasak a demográfiai mutatói, hogy saját erőből nem remélhetik a megújulást. Van, melyiknek nincs munkaereje. És még felmerül az a keresztény erkölcsi kérdés is, miszerint segítsük meg felebarátainkat – sorolta a kormányfő.

Ezek mind összeadódnak, és gomolyognak. A legnehezebb feladat, hogy ezeket különválasszuk, és minden kérdésre külön választ fogalmazzunk meg – hangoztatta.

Magyarországnak ki kellett állni a saját érdekeiért, mert a mi helyzetünk mindenki másétól különböző. Az uniós csúcson volt a feladat, hogy megértessük, mi nem vagyunk frontország, melynek meg kellene állítani a menekültáradatot, mégis ez a helyzet állt elő, mert például a görögök nem fogják meg a bevándorlókat, és azok rázúdulnak Magyarországra – magyarázta.

Mi nem akarunk frontországgá válni, ezért nem is akarunk velük egy kosárba szerepelni. Ugyanakkor nem is akarunk olyan ország lenni, melyre úgy tekintenek, hogy segíteni tud a terhek vállalásában Görögországnak és Olaszországnak. Ezt a speciális helyzetet kellett megérteni és elfogadtatni, az erre vonatkozó szabályokat megalkotni. Nem vagyunk teljesen egyedül, a bolgár helyzet közel van a magyarhoz – fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarország megteheti, hogy nem vállal kvótát

A kvótarendszer kapcsán azt mondta: Magyarország jogilag megteheti, hogy nem vállal kvótát. egyértelművé tettük, hogy mi már nem vállalunk ilyen terheket, mert ezekből több van rajtunk, mint másokon.

Forrás: Hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !