Rezsicsökkentés: az EU-ban Magyarországon a második legalacsonyabb a gáz ára

MTI/Csepel.hu

nszrezsi2

A rezsicsökkentés nyomán az EU 28 tagállama közül mára vásárlóerő paritáson Magyarországon a második legalacsonyabb a gáz ára – jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője kedden sajtótájékoztatón Budapesten (a Csepeli Piacon).

Ez azt jelenti, hogy miközben 2010 előtt az uniós tagállamok közül Magyarországon kellett a legtöbbet fizetni a kisfogyasztóknak a gázért, mára, vásárlóerő paritáson, csak Romániában olcsóbb a szolgáltatás – közölte a politikus.
Hozzátette: közel hasonló az elektromos energia árának alakulása. Ugyanis miközben 2010 előtt ugyancsak a második legdrágább volt a szolgáltatás Magyarországon, ma már csak Bulgáriában olcsóbb az áram, szintén vásárlóerő paritáson.
A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa emlékeztetett arra, hogy 2002 és 2010 között 206 százalékkal nőtt a gáz ára, az elektromos áram esetében pedig 97 százalékos áremelkedés volt.
A három lépcsőben végrehajtott rezsicsökkentés nyomán 152 forintról 113 forintra csökkent a gáz köbméterének ára, az áram kilowatt/órájáért pedig a korábbi 50 helyett 37 forintot kell fizetni – ismertette Németh Szilárd, hozzáfűzve: ugyancsak csökkent a távhő, a palackos gáz, a szemétszállítás díja, a fővárosban pedig a tömegközlekedés tarifája.
Hangsúlyozta, hogy mindennek komoly gazdaságélénkítő hatása is volt, hiszen 380 milliárd  forintnyi szabadon felhasználható jövedelem maradt az emberek zsebében, illetve történelmi mélypontra került az infláció.
Továbbá a lakosság rezsitartozását sikerült 20 milliárd forintra leszorítani a korábbi 50 milliárd forintos szintről, sokan pedig állampapírba fektetik felszabadult forrásaikat, így segítve az államháztartás finanszírozását – sorolta a rezsicsökkentés pozitív hatásait Németh Szilárd, több konkrét példával is illusztrálva a rezsicsökkentés hatását.
A sajtótájékoztatón – a képviselő szavait alátámasztandó – több csepeli lakos is számlákat mutatott be, amelyek szerint a rezsicsökkentés nyomán jelentős összegeket takarítottak meg.
Dévay Béláné nyugdíjas úgy vélekedett, hogy a megtakarított pénz mindenkinek ott van a zsebében. Aki azt mondja, hogy a rezsicsökkentés nem okozott megtakarítást az nem mond igazat – fogalmazott.

MTI

22 hozzászólás “Rezsicsökkentés: az EU-ban Magyarországon a második legalacsonyabb a gáz ára” bejegyzésre

 1. Orsós Rodrígó szerint:

  Az Echo tv nézői be is vennék ezt a maszlagot. Ne tessenek már az embereket hülyének nézni.

 2. ebihal szerint:

  Ez egy hülye.

 3. Grün Izidor szerint:

  És most az est fénypontjaként megkérem Dévay Béláné nyugdíjast villantson valamit!
  Csak bátran nénikém, jó hangosan bele a mikrofonba, ahogy megbeszéltük! 😛 😀

 4. Orsós Rodrígó szerint:

  Utána tessék a pénztárhoz fáradni a “további” “rezsicsökkentésért”.

 5. Tarjányi László szerint:

  A jobboldal gondoskodik róla, hogy olcsó legyen a gáz! 😉

 6. Grün Izidor szerint:

  A rezsiharc folytatódik?! 😀 😛
  .
  “Cseh kézbe került a Budapesti Erőmű Zrt., miután a prágai székhelyű EP Energy-csoport a francia EDF cégtől megvette a részvények 95,5 százalékát” – közölte az IHNED című cseh gazdasági hírportál kedden este

 7. nagyapó szerint:

  Csak az a “rohadt” rózsaszín rubrika ne lenne a számlákon, a rezsicsökkentés általi megtakarítással. Mennyivel hihetőbb lenne a szocik hazugságözöne.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 8. ebihal szerint:

  vén barom!
  A könyvelésnek van egy másik oszlopa is, majd ha azt is nyilvánosságra hozzák, akkor
  beszélhetünk!

 9. felix szerint:

  A franciák kiakarták cserélni a feleslegesen nagy átmérőjű nyomócsöveket, kisebb és ezért nehezebben fertőződő átmérőjűekre.
  Ez a fejlesztés elmaradt, több egyébbel együtt.
  Ugyan így maradnak el a fejlesztések a többi lenyúlt szolgáltatónál is.
  Drága lesz nekünk az olcsó.

 10. Grün Izidor szerint:

  “A Fidesz a rezsicsökkentési kampányban ígéretet tett arra, hogy egyrészt 8 évre meghosszabbítják a mellék-vízmérők hitelességének idejét (ez meg is történt), másrészt a mellékmérők cseréjének költségeit a szolgáltatók állják a jövőben. Na, ez utóbbiból semmi nem lett.”
  .
  Két mellékmérő cseréje már el is visz valamennyit! 😀
  .
  http://www.168ora.hu/itthon/bevaltatlan-fidesz-igeret-ingyenes-vizoracsere-137104.html

 11. Orsós Rodrígó szerint:

  Így működik ez a maffiakormány. Ad valamit, közben kürtöltetnek maguk előtt, dicsőítik magukat, míg máshonnan kétszer annyit vesznek el, csak csendben, titokban. Figyeld a kezét, csal!

 12. Bercsik Károly szerint:

  Nekem eddig csak a vezetékes gázon 55 ezer forint megtakarítás keletkezett az első rezsicsökkentés óta. A megmondóembereknek kár erőlködni. 🙂

 13. felix szerint:

  A rezsi csökkentésnél a kormány az Unión belüli jövedelemarányos energia hordozó árakra hivatkozott, de a hazai árcsökkentéseknél lesz@rja a jövedelem arányosságot.
  “Aki szegény, az a legszegényebb……

 14. Bercsik Károly szerint:

  Könnyű valakire ráfogni, hogy “gazdag” és azt is, hogy “szegény”. Valójában azonban szegénységből is többféle lehetséges (pl: ingatlanszegény, jövedelemszegény stb.). De szegénységi mutató lehet például az infrastruktúra (pl: közcsatorna) hiánya is. Erről a témáról a közbeszédben kevesebb szó esik. Pedig ha belevennénk, akkor mondhatnánk, hogy a szennyvízcsatorna hiányát Csepelen évtizedeken át elnéző szocialisták ebből a szempontból “szegényebb” helyzetben tartották az embereket (már csak azért is, mert Csepel közismert módon kiemelt politikai-ideológiai ikonja volt az akkori rendszernek – aztán valahogy a csatorna itt nem épült meg – “ezért, azért, amazért”, az okok nyilván már a feledés ködébe vesztek). Tény viszont, hogy a szegénységnek a szakirodalomban többféle, egymással is vitatkozó, valamint versengő definíciója is létezik.

  A valóságban simán elképzelhető (én is tudok ilyenről), hogy egy alacsonyabb jövedelmű, de nagyobb alapterületű ingatlannal rendelkező ember (mivel több légköbmétert fűt – persze ha fűti az egész ingatlanát) nominálisan többet spórol adott időintervallum alatt, mint egy magasabb jövedelmű, de jóval kisebb ingatlanban, jóval kevesebb légköbmétert fűtő személy. Nem fehér és fekete ez a dolog, nem fedi le a gazdag-szegény végtelenül leegyszerűsített (szocialista) szemszögű érvelése.

  A rezsicsökkentésnek ezekhez a bonyolult szakmai fejtegetésekhez és vitákhoz nincs köze. Ami viszont tény: a rezsicsökkentés okán a szolgáltatás minősége nem romlott, viszont több pénz marad az embereknél, mely a gazdaság más szegmenseiben plusz vásárlóerőként jelenik (jelenhet) meg.

  Politikai tény továbbá, hogy az ellenzék egy része – általam érthetetlen okoknál fogva – folyamatosan támadta a rezsiköltségek itthoni csökkentését, valamint a szolgáltatók egy része is megpróbált “beakasztani”, így szükséges volt egy komolyabb jogszabályi háttér megteremtése.

  Mindenesetre kérdéses, hogy akik éveken át csak emeltek és emeltek azok milyen alapon fogalmaznak meg politikai bírálatokat a téma kapcsán.

 15. Orsós Rodrígó szerint:

  Mind tudjuk, hogy a rezsicsökkentés, mint olyan, csak választást nyerni kellett, de amit esetleg spórultunk rajta, azt visszaveszik úgyis. Vagy így, vagy úgy. Valószínűleg Vajna Dagobert Andy- nél vagy Mészáros, Tiborcz, Habony “uraknál” fog kikötni. Csak úgy ingyen nem ad ez a kormány semmit.

 16. nagyapó szerint:

  Eetásak! Lehetne valami értelmeset is írni a kocsmaszöveg helyett?

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 17. Orsós Rodrígó szerint:

  Vén proli! Te már csak ismered milyen a kocsmaszöveg, felsőszinten. Na guríts le a Munkásotthon ellen mégegyet.

 18. Grün Izidor szerint:

  Bercsik Károly!
  Tehát azt állítod, hogy a csepeli csatornát a csepeli fityeszeseknek köszönhetjük?!
  Vagy a Dél-csepeli városközpont rehabilitációt?!
  Esetleg a Kossuth Lajos utca felújítását?!
  Hadd ne soroljam! 😀

 19. felix szerint:

  T.Bercsik Károly
  A kormánynak kéne ezt elmagyarázni, mert a hivatkozási alap az övé.

 20. ebihal szerint:

  Bercsik Károly!
  Budapest külső kerületei ugyan úgy nem voltak csatornázva mint Csepel, az indok nagyon
  egyszerű, nem volt rá pénz. Ezt a helyi vezetés sarának feltüntetni, finoman fogalmazva
  ismerethiány.Mellesleg a csatornázásra a pénz a szocik szerezték.
  Mesélj nekem a végtelenül leegyszerűsített /szocialista/ szemszögről!
  Na, a baj akkor kezdődik, amikor valaki szakmai dolgoknál azt állítja, hogy a szakmai
  vitáknak nincs köze a dolgokhoz. Ezt látjuk és ennek isszuk a levét az oktatásba vagy az
  egészségügyben. És pont abból adódóan, hogy ilyen Németh Szilárdok döntenek szakmai
  kérdésekben, szemben a szakemberekkel, nehezen hihető a szolgáltatás minőségének
  fenntartása ezen az áron. Vagy megfizeted a reális árat, vagy állambácsi beszáll, de az
  egy régi világ!
  A komolyabb jogszabályi háttéren itt az erőből meghozott, szakmailag alá nem támasz-
  tott törvényt kell érteni!
  Tekintettel arra, hogy a gáz ára a kőolaj árához volt kötve, és az emelkedett, sok lehe-
  tőség nem volt, ezt egyébként Orbán is elismerte.
  Nem biztos, hogy el kell merülnöd számodra ismeretlen témában!

 21. ebihal szerint:

  Orsós Rodrígó!
  A vén baromnak , aki rendszeresen prolizik, azt szoktam írni, hogy a gerinctelen gecik
  proliznak. Hagyd meg nekem ezt a lehetőséget!

 22. Orsós Rodrígó szerint:

  ebihal! Ezer bocs, visszavonom. 🙂

Itt lehet hozzászólni !