Botokkal támadt, gyújtogatott a debreceni menekülttábor mintegy száz lakója

Hirado.hu

Botokkal támadt, gyújtogatott a debreceni menekülttábor mintegy száz lakója

Autósokra támadt a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal felfegyverkezve hétfő délután a tábor melletti 471-es számú úton. A konfliktusban megsérült egy rendőr is, akit kővel dobtak meg.

A délutáni órákban történt incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást. A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László, Debrecen polgármestere. Ők egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra – látta az MTI tudósítója.

A helyzet pillanatnyilag nyugodt, a rendőrök még mindig nagy erőkkel vannak a helyszínen. A tábor kapujánál mintegy két tucat migráns tartózkodik.

Az elfajult konfliktust a rendőrség fékezte meg

A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ.

A rendőrség rendkívüli erőkkel van a helyszínen, 154 rendőr bevetésével reagáltak az eseményekre – tapasztalta az MTI tudósítója. Miután a támadók visszahúzódtak a táborba, a befogadóállomás bejáratánál farkasszemet néznek a felsorakozott, pajzsot viselő rendvédelmi erőkkel. A rendőrök kordonokat állítottak fel és a feldühödött tömeg megfékezése érdekében “gázcsapásokat alkalmazva” visszaszorították a tábor területére a közterületen randalírozókat.

A kapu túloldalán több tucatnyian állnak, néha rigmusokat skandálnak, többször azt kiabálták, hogy “Allah akbar”. A rendvédelmi erők ruháján rendőrség, készenléti rendőrség és határőrség felirat olvasható. A tábor bejáratához folyamatosan érkeznek rendőrségi kocsik, jelen vannak a mentők és a tűzoltók is.

Két migráns vallási konfliktusa miatt robbant ki az összetűzés a debreceni menekülteket befogadó állomáson – közölte az MTI érdeklődésére a helyszínen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Demeter Erika rendőr hadnagy elmondta: ebbe a konfliktusba kapcsolódott be több, mint száz menekült, akik később lezárták a 471-es számú főutat, kukát gyújtottak fel és megdobálták az autósokat.

Megsérült egy rendőr is az incidens során

A rendőrök könnygázt vetettek be a csoportosulás feloszlatására, lőfegyvert nem használtak, az összetűzésben senki nem sérült meg – tette hozzá a sajtóreferens. Elmondta azt is, hogy egy embert a rendőrség őrizetbe vett.

A Készenléti Rendőrség főtörzsőrmesterét kővel dobták meg – közölte honlapján a rendőrség. A rendőr hámsérülését a helyszínen ellátták, más sérülésről a rendőrségnek nincs tudomása.

Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet – írta közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az MTI tudósítójának többen a helyszínen azt erősítették meg, hogy az egyik táborlakó megtaposta a Koránt, és emiatt történt az összetűzés.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: Hirado.hu

3 hozzászólás “Botokkal támadt, gyújtogatott a debreceni menekülttábor mintegy száz lakója” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Kósa vajon eldöntötte már, hogy kik voltak a kezdeményezők?! “… huti tuszu…ööö..a tusz a tuszi huti, nem tuszi, hutu….”
    Vagy még töpreng egy kicsit?! 😀

  2. Tarjányi László szerint:

    A mintegy száz menekültet rögtön szállítójárművekre rakattam volna, s visszatoloncoltattam volna Szerbiába! A szerbek meg rögtön Macedóniába!

    A belépésüket meg töröltettem volna a nyilvántartásból! Aki nem tartja be a magyar törvényeket, az arra sem méltó hogy megvizsgálják a menedékkérelmét!

  3. Tarjányi László szerint:

    Vannak fideszes politikusok, akik velem egyezőleg méltatlanná vált menekültekről beszélnek!

    Pósán László: méltatlanná váltak a jóindulatunkra

    Pósán László debreceni fideszes országgyűlési képviselő közleményt adott ki a történtek kapcsán. „Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy az olyan emberek, akik törvénysértő módon lépték át a magyar határt, de ugyanakkor igényt tartanak a magyar emberek támogatására és együttérzésére, azok a befogadó állomás környékén, a mai napon tanúsított erőszakos cselekedeteikkel méltatlanná váltak a jóindulatunkra” – fogalmaz Pósán László.

Itt lehet hozzászólni !