Az MSZP és a Jobbik beállt az olimpia mögé

Origo

olimpia01

Csepel főszerepet kapna

A kormánypártok országgyűlési határozatban rögzítenék, hogy a parlament támogatja a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezését. A két legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP és a Jobbik korábban adott már ki olyan nyilatkozatot, amelyben az olimpiai rendezés pályázására szólítottak fel. Kunhalmi Ágnes a napokban arról beszélt, hogy az ötkarikás játékok megrendezése nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése.

„A sport össze kell, hogy kösse az embereket” – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke. Ha rajta múlna, inkább az oktatásra költene a sporttal szemben, mert szerinte az oktatásra költött forintok nagyobb befektetések. „A kettő együtt viszont olyan erőt adhat Magyarországnak, amely páratlan sikerek elé állíthatja az országunkat” – fogalmazott a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért sorozat budapesti állomásán.

Nem párpolitikai kérdés

Kunhalmi Ágnes szerint az olimpia nagyon erős katalizátora lehet a gazdaságnak, a különböző fejlesztéseknek és a hitünknek is. „Kell az, ami újra löketet ad nekünk, és újra optimistává teszi a magyarokat.Ez nem hiszem, hogy pártpolitikai kérdés lenne.Egy sportolónak az eredménye, egy ország hírnevének az öregbítése, ennek a méltósága nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése.” Az MSZP fővárosi elnöke szerint:„Ez az ország közös ügye.”

„Én az MSZP budapesti elnökeként is azért támogatom ezt az ügyet, hogy ne utáljuk annyira egymást, hanem egy kicsit szeressük egymást” – mondta Kunhalmi Ágnes.

Nem csak a beruházásokról szól

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerint „egy olimpia nem csak és kizárólag beruházásokról szól, hanem sokkal inkább az odavezető útról, és arról, hogyan leszünk az olimpiai rendezéshez vezető úton egy jobb nemzet, és hogyan leszünk egy sikeres olimpia megrendezése után egy még jobb nemzet”.

Botka László, Szeged polgármestere is kiállt a rendezés mellett. Szerinte a városa – melynek jelszava megegyezik az újkori olimpiák „gyorsabban, magasabbra, erősebben” jelszavával – teljes mellszélességgel támogatja a magyarországi olimpia ügyét.

Eddig is támogatták

Az MSZP – ahogy a Jobbik is – korábban is kiállt az olimpiai rendezés mellett. Az olimpiai játékok az emberiség közös öröksége,a modernkori történelmünk meghatározó találkozóhelye, olvasható a szocialista párt honlapján. A februári cikk szerint az olimpiák pályáin és lelátóin minden ember és minden nemzet egyenlő, azonos feltételek és azonos esélyek mellett száll be a versengésbe.

„Az olimpia Magyarországra hozatala egy olyan nemzeti ügy, mely átfogó társadalmi párbeszédet és így új minőséget hozhat a hazai közélet mindennapjaiba” – olvasható az MSZP honlapján.

A sport összeköti az embereket

Kevés olyan pont van Magyarországon, mely a magyar embereket végre nem elválasztja, hanem összeköti,írta februárban Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője. Ilyen a közös szurkolás a nemzeti mezt viselő sportolóknak, ezért a Jobbik is szorgalmazza, hogy Budapest, illetve Magyarország pályázza meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezését, olvasható a közleményben.

Parlamenti támogatást sürgetnek

A Fidesz és a KDNP országgyűlési határozatban rögzítené, hogy a parlament támogatja a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot. Az Országgyűlés támogatja a Fővárosi Közgyűlés, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság szándékát, hogy megpályázza a XXXIII. olimpiai játékok és a XVII. paralimpiai játékok megrendezésének jogát, olvasható a kormánypárti frakcióvezetők, Rogán Antal és Harrach Péter által hétfőn benyújtott indítványban.

A határozat értelmébenaz olimpiai játékokból származó költségvetési többletbevételeket elsősorban az egészségügy fejlesztésére kellene fordítani.Rogán Antal és Harrach Péter szerint Magyarország olimpiai hagyományai, fejlődési iránya és a gazdaságos olimpiák megrendezésének előtérbe helyezése mind olyan ideális körülmény, amely lehetővé teszi Budapestnek az eredményes pályázást.

2002-höz képest nőttek az esélyek

A megvalósíthatósági tanulmány készítésében is részt vevő Bienerth Gusztáv szerint Budapest esélyei jelentősen nőttek az utóbbi években. A tanulmány szerintaz egyik legfontosabb cél, hogy az olimpia miatt épülő létesítmények a játékok után is gazdaságilag fenntarthatók legyenek.

A magyar főváros az egyetlen olyan város, amelynek megítélték a rendezés jogát, de soha nem rendezhetett olimpiai játékokat. Budapest az 1920-as olimpiára is pályázott, és a háború előtt elnyerte a rendezés jogát. Azonban nemcsak hogy nem rendezhette meg, de mint a háborúban vesztes hatalom képviselőit, kizárták a magyar sportolókat az olimpiáról, amelyet végül Antwerpen rendezhetett meg.

Forrás: Origo

5 hozzászólás “Az MSZP és a Jobbik beállt az olimpia mögé” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    A frakció üzent a betegeknek és az egészségügynek.
    2024 ig, döglés, ha nem lesz olimpia, akkor utána is.
    http://www.168ora.hu/itthon/budapesti-olimpia-fedezne-magyar-egeszsegugy-rendbetetelet-137029.html

  2. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Ez olyan mint a Gazsi esete:
    Gazsi megpofozza a gyereket mert már gondolatban elrontaná a gyomrát a hurkával, amikor Ő még csak most indul malacot lopni! 😛

  3. nagyapó szerint:

    Milyen nehéz a zMSZP-s tingli-tanglit a zeetásaknak követni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. felix szerint:

    Te tudod, mert te foglalkozol velük állandóan.

  5. krapulax szerint:

    Ha még lesz 2024-ben olimpia…
    az iszlám állam hogy áll a sporthoz? kivégzik a sportolókat vagy csak megkorbácsolják?

Itt lehet hozzászólni !