Szerdától startol az új szocpol

Napi Gazdaság

Szerdától startol az új szocpol

Több mint hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást is lehet igényelni a napokon belül induló új szocpollal. A családok otthonteremtési kedvezménye új lakás vásárlása vagy építése mellett használt lakás vásárlására, valamint a meglévő ingatlan bővítésére is lehetőséget ad. A támogatás mértéke a lakás méretétől, valamint a meglévő, illetve előre vállalt gyermekek számától függ.

Akár 10 ezer család lakhatási esélyeit is megkönnyítheti a kormány új otthonteremtési programja, amely a héten indul. A gyermekek számától, valamint a lakás méretétől függően akár hárommillió forint támogatást is lehet majd igényelni. A vissza nem térítendő állami segítség új lakás vásárlása vagy építése mellett használt lakás vásárlására, valamint a meglévő ingatlan bővítésére is lehetőséget ad. Az állami támogatás célja, hogy a gyermekes vagy gyermeket vállaló családok könnyebben jussanak lakáshoz. Így aki a feltételeknek megfelel, gyermekei után egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphat a felsorolt célokra.

A támogatást meglévő vagy előre vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Meglévő gyermeknek számít a születendő gyermek is a terhesség 24. hete után, ezt orvosi igazolásokkal kell alátámasztani. A dokumentumokat a gyermek születését követően hatvan napon belül kell benyújtani a támogatást folyósító pénzintézetnek, ellenkező esetben a támogatás összegét vissza kell fizetni.A kedvezmény összegét a gyermekek száma mellett az ingatlan hasznos alapterülete és energetikai besorolása is befolyásolja. E szerint hasznos alapterületnek számít a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkélyt, a lodzsát, a teraszt, a tornácot, a tárolóhelyiséget, a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget. Ami a támogatás összegét illeti, a gyermekszámtól függően van egy minimális és egy maximális alapterület, utóbbi minden esetben 160 négyzetméter. Ezen kívül új lakás vásárlása, valamint építés esetén a lakás négyzetméterára nem haladhatja meg 300 ezer forintot (alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén a 350 ezer forintot). Használt lakás vásárlása esetén az ár legfeljebb 350 ezer forint lehet. Használt lakás vásárlásakor a maximális vételár régiónként és a település nagyságától függően eltérő, így míg Közép-Magyarországon a felső határ 23-35 millió forint, az Alföldön és Észak-­Magyarországon legfeljebb 25 millió forint lehet. Fontos tudnivaló, hogy a támogatást utólag nem lehet igényelni, vagyis ha most vásárol valaki ingatlant, a kedvezményt visszamenőleg nem kérheti, mivel azt a vételár részeként utalják. Utólagos támogatást csak az kaphat, aki már legalább egy gyermeke után igénybe vette a támogatást, majd újabb gyermeke született.

Ha meglévő gyermekek után igényeljük a támogatást, nincs életkori korlát. Ha viszont születendő gyermekre szeretnénk kérvényezni, akkor házastársi kapcsolat szükséges, valamint a házastársak egyike sem töltheti be a támogatás igénylésének időpontjában a 40. életévét. A meglévő gyermekek számától függetlenül négy éven belül egy, nyolc éven belül pedig két gyermek születését lehet majd vállalni. A határidőt az adásvételi szerződés, illetve a használatbavételi engedély dátumától kell számítani.

Forrás: Napi Gazdaság

Itt lehet hozzászólni !