Korlátozták a pénzfelvételt a görög bankok

Hirado.hu

Korlátozták a pénzfelvételt a görög bankok

Megtiltottak minden pénzátutalást külföldre, emellett naponta hatvan eurónál nagyobb összeg helyi kibocsátású bankkártyával nem vehető fel a pénzjegykiadó automatákból.

Egy hétig, július 6-ig zárva maradnak a görög bankok –  ez derült ki az Athénban megjelentett hivatalos kormányközlönyből. A Prokopisz Pavlopulosz államfő és Alekszisz Ciprasz aláírásával jegyzett dokumentumban a helyzet rendkívüliségével magyarázták a lépést, amelyet a görög pénzügyi rendszer és az ország gazdaságának védelme tesz szükségessé, ugyanis az Eurócsoport június 27-i döntése nyomán korlátozták a görög bankok számára elérhető likviditás összegét.

Arra az időre, amíg zárva tartanak, a bankok azonban nem számítanak fel hitelkamatot.

A görög pénzügyminisztérium intézkedése nyomán 60 euróban limitálták azt az összeget, amelyet helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek a pénzjegykiadó automatákból. Megtiltottak egyben minden pénzátutalást külföldre. A különböző termékekért és szolgáltatásokért a Görögországban kibocsátott kártyákkal lehet fizetni, de csak az ország területén. Külföldi bankkártyákra külön rendelkezést ad majd ki a görög pénzügyminisztérium.

Az AP amerikai hírügynökség azt jelentette, hogy a külföldön kibocsátott hitel- és bankkártyákkal korlátozás nélkül lehet majd pénzt felvenni az automatákból. Ennek elsődleges haszonélvezői a Görögországba látogató turisták, valamint a vendéglátás. Vasárnap sok aggódó külföldi turista ugyanis a görögökkel együtt állt sorba a pénzkiadó automatákhoz, attól tartva, hogy a korlátozások rájuk is vonatkoznak majd. A pénzkiadó automaták legkésőbb hétfőn késő délutántól lesznek ismét használhatók.

Brüsszel indokoltnak tartja a tőkekorlátozásokat

A bejelentett görögországi tőkekorlátozásokat az Európai Bizottság az uniós jog őreként gyorselemzésnek vetette alá, s az intézkedéseket indokoltnak tartja – erről adott ki hétfőn kora reggel közleményt Jonathan Hill, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért felelős tagja. A vizsgálatra azért volt szükség, mert a tőke szabad mozgása normális körülmények között nem korlátozható, ezt az uniós jog tiltja – magyarázta a biztos.

A bizottság viszont úgy ítéli meg, hogy a pénzügyi és bankrendszer stabilitásának megőrzése olyan közérdek, amely indokolttá teszi a tőkekorlátozások átmeneti bevezetését. “Az országnak az elsődleges és azonnal kihívást a pénzügy rendszer stabilitásának megőrzése jelenti” – írja közleményében az uniós biztos.

Megítélése szerint a bevezetett intézkedések szükségesnek és arányosnak tűnnek, de hozzátette, hogy a görög gazdaság, az euróövezet és az Európai Unió egységes piacának érdekében a lehető leghamarabb vissza kell állítani a tőke szabad áramlását.

Bármikor újrakezdődhetnek a tárgyalások a francia pénzügyminiszter szerint

A francia kormány rendkívüli ülése előtt az RTL francia rádiónak nyilatkozva Michel Sapin figyelmeztetett, hogy Görögország euróövezeti tagsága forog kockán, és a dél-európai ország szenvedi meg leginkább, ha ki kell lépnie az eurózónából. Hozzátette: bár ennek lenne bizonyos hatása a perifériás euróövezeti tagállamok kötvényhozamaira, az egységes fizetőeszközt használó blokk jól felkészült a görög válság következményeinek kivédésére.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja szintén úgy véli, hogy még maradt mozgástér a tárgyalásokra. Közölte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke délben új javaslatokkal áll elő. Ezt azonban a bizottság cáfolta.

Sziriza-elnökség: a görög kormány a “Grexit” ellen van

A görög kormány számára nem jelent alternatívát az ország kiválása az euróövezetből – jelentette ki hétfő délelőtt a hatalmon lévő Sziriza párt egyik vezető politikusa.

Hiorgiosz Kondrosz, az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vezette baloldali párt elnökségének tagja azt állította, hogy az úgynevezett Grexit az athéni kormány számára nem alternatíva, mint ahogy eddig sem volt az.

Kondrosz – aki a párt központi bizottságának tagja – támogatásáról biztosította Ciprasz miniszterelnök bejelentését a július 5-re tervezett, a reformintézkedésekről, illetve a hitelezők követeléseiről dönteni hivatott referendumról. “A görög lakosságnak demokratikus joga, hogy maga döntsön saját jövőjéről” – hangoztatta a baloldali politikus, aki szerint a népszavazás eredményétől függetlenül az említett Grexit nem jön szóba.

A görög kormánypárti politikus bírálta ugyanakkor a hitelezők magatartását az adósságválságban. Kondrosz szerint meg kell találni a  partnerekkel való megállapodáshoz vezető utat, az azonban nem vezet ki a válságból, ha – mint fogalmazott – Görögországnak ultimátumokat adnak vagy zsarolják.

Forrás: Hirado.hu

31 hozzászólás “Korlátozták a pénzfelvételt a görög bankok” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Olvasásra érdemes!
    http://www.gondola.hu/cikkek/97061-Joseph_E__Stiglitz__a_gorog_demokracia_a_tet.html

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. ebihal szerint:

    Igaza van, érdemes elolvasni. Azután lehet kérdezni, például: hogy jött létre az az
    adósság, mi történt volna, tovább folytatják a jóléti költekezést, meddig tudtak volna
    létezni a “rájuk erőszakolt kölcsön” nélkül? Az talán mégse járja, hogy más államok
    rovására fizessenek pl. 14. havi nyugdíjat! Vagy mégis?

  3. felix szerint:

    Majd most jönnek a tisztességes hitelezők és kihúzzák őket bajból.

  4. Grün Izidor szerint:

    “Lemondását helyezte kilátásba Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök arra az esetre, ha a görögök többsége igennel szavazna a nemzetközi hitelezők által Görögországgal szemben támasztott feltételekről tartandó vasárnapi népszavazáson” – számolt be róla kedden a BBC brit közszolgálati televízió honlapján.
    .
    Ismerek én olyant is, aki azt mondta: Ha jön az Ájemef én megyek!
    Ment?! 😛 😀

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    A 14. havi nyugdíj, az egyéb jónak ítélt anyagi javak, szociális vívmányok anyagiakkal járó juttatások amit kaptak, amire oly sokan hivatkoznak, hogy azért kerültek ebbe az állapotba a görögök az mind demagóg blabla. Olvassák el, nézzenek utána közgazdászok elemzéseinek akik elemzéseik során rámutatnak, hogy mi vezetett ide, ahol vannak. A fenti blablának semmi köze a görög állapotoknak, csupán a népet etetik ezzel a sok hülyeséggel, amit sajnos sokan be is vesznek és tovább fújják a demagógiát. Meg hogy még dolgozni sem akarnak a görögök lusta népség és ki tudja mi mindent találnak ki rájuk. Tisztességes hitelezők meg szerintem, különösen néhány évtizede megszűntek. Csak jórészt munkanélküli kizsákmányolás folyik tetőfokon, elvenni a másokét furfangos pénz és bankpolitikai intézkedéseknek a törvénybe iktatásával. Az a rengeteg több mint százezer biztonsági őr kinek az érdekeit, ha úgy tetszik az érdekeltségét, tulajdonát védi? S örülhet, hogy egyáltalán van munkája, a hosszú szolgálatok teljesítése révén.

  6. ebihal szerint:

    A kérdés nagyon egyszerű, van fedezetük a jóléti kiadásokra vagy nincs. Persze lehet
    a bankokat szidni, abban viszont egyetérthetünk, hogy nem muszáj kölcsönt felvenni!
    De, ha már felvettük, azt illik visszafizetni, bár tudom számosan vannak, akik szeretik
    más farkával verni a csalánt.

  7. GONDOLKODÓ! szerint:

    “A tisztességes hitelezők”? A németek, a franciák 1,5%-ra kaptak az európai bankoktól kölcsönöket és azt tudják, hogy hány százalékra adták, mondhatni kényszerítették rá a görögökre? Érdemes ennek is utána nézni, és akkor mindjárt bizonyságot nyer a e hogy “tisztességes hitelezők” és a demagógiát hirdetők tábora. Kitisztul a kép, hogy kik és miért hozták ebbe a helyzetbe a görögöket.
    Az a döntés sem mellékes, amit a Magyar Kormány stratégiai döntésével meghozott. Avagy a Simor féle 7,5%-os kamatfizetési kötelezettség vállalása a virtuálisan jegyzett pénztőke fejében, után. Ami által sokan igencsak gazdagokká váltak, vagy a Dollár árfolyamának szándékos manipulálásával. (dolláralapú elszámolás) Amellyel nemzetközileg “folyamatosan fejték” a költségvetést, szivattyúzták ki a forrásokat azonnal, amik keletkeztek. Ne hogy véletlenül is lélegzethez jusson a Magyarország, a Kormánya, hogy aztán az ország eget verően fontos területeire irányíthassa a keletkezett forrásokat. Csak nem feledték?
    Ja, hogy most 1,5% a jegybanki kamat?! Az nem számít? De hogy nem! Csak nem mindegy, hogy kinek!
    Ez itten a kérdés.

    “Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés.
    Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri
    Balsorsa minden nyűgét s nyilait;
    Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen,
    S fegyvert ragadva véget vet neki?”

  8. GONDOLKODÓ! szerint:

    Még egyszer, ha már nem jött le!
    Azokat a kölcsönöket szó szerint ráerőszakolták a görögökre, búsás kamatfizetési kötelezettségek terhével, ami nem volt teljesíthető. Régi közmondás: pénzt adnak fogadd el, ha ütnek szaladj el.

  9. felix szerint:

    Az IMF-hitelek lehető legalacsonyabb kamata ugyan csak 1,09 százalék éves szinten, de az összeg emelkedésével és a futamidővel ez 3,09-4,09 százalékra is felszökik. A kamat ráadásul változó és emelkedhet is, közben futamidő viszonylag rövid. Jelenleg nem látszik érdemleges kamatelőny a nemrég kibocsátott dollárkötvényekhez képest – tudtuk meg piaci szakértőktől.

  10. ebihal szerint:

    Ez az elmélet erősen hajaz az Echo TV két világmegváltó közgazdászának a gondolataira,
    csak hát fele sem igaz.

  11. GONDOLKODÓ! szerint:

    Gazdasági szempontból a hitelezők által öt éve Görögországra kényszerített program valóságos katasztrófát okozott a GDP 25 százalékos visszaesésével. “Soha nem tapasztaltam még ehhez hasonló mértékű, szándékosan előidézett gazdasági visszaesést, ami ilyen katasztrofális következményekkel járt volna. A munkanélküliség például a görög fiatalok körében 60 százalékos” – fogalmaz a közgazdász.

    Kifejti: döbbenetes, ahogy a Trojka elhárít magától minden felelősséget és nem hajlandó beismerni, hogy téves elméleti modellek alapján hibás prognózisokat követett. Még inkább meglepő azonban, hogy az európai vezetők mit sem tanultak ebből. A hitelezők most is makacsul kitartanak követelésük mellett, hogy Görögország GDP-arányosan 3,5 százalékos elsődleges (hiteltörlesztéstől megtisztított) költségvetési többletet produkáljon 2018-ra.

  12. felix szerint:

    Nem a hitelezés, hanem a hitelfelvétel teremt kötelezettségeket.

  13. Grün Izidor szerint:

    “Németország nem akar tárgyalni a görög adósságválság rendezésére tett új athéni javaslatról a vasárnapra tervezett görögországi népszavazás előtt” – közölte Angela Merkel német kancellár hírügynökségi értesülések szerint.
    .
    Igaza van Angi Muttinak! Várjuk meg a görög emberek véleményét a dologról! Előfordulhat, hogy nem is akarnak több hitelt! 😀

  14. nagyapó szerint:

    A görögöknek két lehetőségük van:
    1. Lecsökkentik a béreket, nyugdíjakat. Megemelik az ÁFÁ-t, adókat. Csökkentik a gyermekek utáni kedvezményeket. Eladják a pireuszi és thesszaloniki kikötőket, a regionális reptereket, valamint az Admie villamos-energetikai céget.
    Ugye ismerős!
    2. Meghívják Matolcsyt!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. felix szerint:

    Vagy a szocikat akik idehozták az autóipart.

  16. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Elég lenne most egy Orbán is a háromezer milliárdos MANYUP-pal! 😛 😀

  17. Orsós Rodrígó szerint:

    Matolcsy mint csodafegyver, grátiszba egy rezsipankrátort nekik 🙂 2 in 1.
    Ez lenne a kegyelemdöfés nekik.

  18. Grün Izidor szerint:

    A hombárfejűt adjuk oda és jövőre két egyenlő részletben visszaadják! 😛

  19. nagyapó szerint:

    Eetásak! Ha-ha-ha! Micsoda hjúmor! Majdnem, mint a heti 7-es!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. nagyapó szerint:

    De, hogy egy kicsit lelohadjon jókedvük, íme: “Júniusban a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalékon áll − ezt mutatja a Századvég legújabb felmérése. A Fidesz–KDNP-t 16 százalékkal a Jobbik, majd a folyamatosan visszaszoruló MSZP (8 százalék), illetve az LMP (6 százalék) és a DK (5 százalék) követi. Az Együtt szinte eltűnt a térképről idén, jelenleg a felnőtt lakosság 2 százaléka támogatja.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. ebihal szerint:

    A Századvéget a kormány tömi rendesen, így elvárható egy ilyen felmérés, aki ezt
    komolyan veszi, az kapható egyéb hazugságok benyalására is.
    Inkább beszéljünk arról, hogy az ügyészség nem talált hibát a Norvég Alap működésében,
    pedig néhány fideszes barom ritka mód fröcsögött!

  22. felix szerint:

    Ettől még a maffia az maffia.

  23. GONDOLKODÓ! szerint:

    Görögországot az „elfogadhatatlan elfogadására” kényszerítenék.
    A görög mentőcsomagot összeadó EU-EKB-IMF trojka meghatározó döntéshozói (Juncker, Draghi, Lagarde, Hollande, Merkel)

  24. ebihal szerint:

    Hagyjuk már ezt a kényszerítés dumát! A neves közgazdászaid egy hangot nem írnak
    a kiváltó okokról, mi vezetett oda, hogy szükségük lett a kölcsönre. Ezt kellene először
    letisztázni. lett légyen az a jóléti kiadások nagysága, vagy esetleg a 2004-es olimpia
    megcsúszott költsége. A kölcsönszerződésben le van írva, mit, miért és mennyiért, ha
    nem tetszik, vagy meghaladja a lehetőségeket, nem kell aláírni.

  25. GONDOLKODÓ! szerint:

    GONDOLKODÓ! szerint:
    2015. június 30., kedd – 18:20
    Gazdasági szempontból a hitelezők által öt éve Görögországra kényszerített program valóságos katasztrófát okozott a GDP 25 százalékos visszaesésével. “Soha nem tapasztaltam még ehhez hasonló mértékű, szándékosan előidézett gazdasági visszaesést, ami ilyen katasztrofális következményekkel járt volna. A munkanélküliség például a görög fiatalok körében 60 százalékos” – fogalmaz a közgazdász.

    Ha ez nem elég indíték, akkor mi kell még?

    “Soha nem tapasztaltam még ehhez hasonló mértékű, szándékosan előidézett gazdasági visszaesést, ami ilyen katasztrofális következményekkel járt volna.”

  26. felix szerint:

    A döntéseket a görögök hozták meg.
    Nincs helye a felelősség tologatásnak.
    Semmilyen hitelt sem kötelező felvenni, sőt a hitelezők között is lehet válogatni.

  27. GONDOLKODÓ! szerint:

    A tényeken nincs mit polemizálni.

    “Soha nem tapasztaltam még ehhez hasonló mértékű, szándékosan előidézett gazdasági visszaesést, ami ilyen katasztrofális következményekkel járt volna.” (értve vagyon?)

  28. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! Talán elég neves közgazdász Joseph Stiglitz. Igaz nem a GKI-ben dolgozik, de azért érdemes elolvasni írását. Valahogy egyezik a neves magyar közgazdák és a Századvég elemzőinek véleményével!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  29. GONDOLKODÓ! szerint:

    240 milliárdot bukhatnak Görögország hitelezői.

    A múlt héten írtam, hogy Brüsszelben rögtön összeülnek a hitelezők, mert féltik a várható veszteségüket, amit aligha kapnak egyhamar vissza. Legfeljebb elveszik tőlük!!! Bezzeg a menekültek ügyében, hej ráérünk arra még!
    Ennek ellenére Görögország él, az élet megy tovább, a hitelezők most törhetik a fejüket, különösen a vasárnapi szavazást kivárva, hogy milyen újabb stratégiával nyomoríthassák meg még jobban, a nehéz sorsra juttatott országot.

    Korábban már többször is leírtam:
    James Bond: A világ nem elég (gondolkozz el rajta)

  30. ebihal szerint:

    vén barom!
    Stiglitz a viszonylag hosszú gondolatmenetét azzal indítja, hogy a görögökre rákény-
    szerítették a kölcsönöket. A további szövege erre alapul, miközben szinte egy szó sincs
    ennek a feltevésnek az igazolásáról. És attól még nem lesz valami igaz, hogy egyesek
    kétszer nyomják be ugyanazt a bizonyítatlan állítást.
    Az a megközelítése a dolgoknak pedig, hogy a hitelezők majd leírják veszteségként,
    egy olyan életfilozófiát takar, ami nagy ívben leszar mindenkit. Megjegyzem, az IMF a
    magyar befizetésekből is finanszírozta Görögországot, mondjunk le róla?

Itt lehet hozzászólni !