Nézzük meg mit veszünk – tízezreket spórolhatunk!

Csepel.info

 

Karácsony

Hamarosan itt van a 2007-es karácsony, és sokan bizony mélyebben is belenyúlnak a zsebükbe, hogy digitális fényképezőgépet, számítógépet, televíziót, multimédiás eszközöket vagy más műszaki cikket vegyenek. Csábítóak a leárazások, a „soha nem lesz ilyen olcsó” akciók, és a kihagyhatatlan lehetőségek. Csakhogy még a legolcsóbb és legjutányosabb ár is lehet, hogy sokkal magasabb, mint amennyiért máshol, ugyanahhoz – vagy nagyságrendileg jobb minőségű – műszaki cikkhez juthatunk. Márpedig most nagyon nem mindegy, hogy mennyi pénzt költünk az egyébként is szűkössé vált családi költségvetésből.

Bármilyen jó áron is látunk egy műszaki cikket, könnyen lehet, hogy még annál is olcsóbban megvehető. Erre elméletben egy olyan internetes oldal lenne jó, amelyiken leellenőrizhetjük, hol és mennyiért lehet ugyanazt a műszaki cikket megvenni. Csakhogy ez a világháló világában már régen nem elmélet, és több internetes oldal is szakosodott ilyen jellegű információszolgáltatásra.

Ilyen például a kis szerkesztőségünkben is nagy népszerűségnek örvendő Depo.hu oldal, ahol a műszaki cikkek rendkívül nagy választékából lehet megnézni, hogy az adott eszközt hol lehet a legolcsóbban megvásárolni (a legolcsóbb ajánlat azonban nem feltétlenülk a lap tetején található). Hasonló információ-szolgáltatásra jött még létre az Argep.hu és a Gepbolt.hu oldal is. Nem minden műszaki bolt található meg azonban az ilyen összesítő oldalakon, ezért javasoljuk még a nagyobb műszakicikk-áruházak honlapjainak külön megtekintését is (a választék természetesen a boltokban is megtekinthető).

Számítógép-vásárlásnál először azt kell eldönteni, hogy mire szeretnénk azt használni. Munkára, internetezésre egy olcsóbb számítógép is megteszi, és akár a használt gépek vagy a laptopok között is találhatunk megfelelőt (de előbb kérdezzük meg választásunkról a számítástechnikában jártas ismerősünket). Ilyenkor úgy számoljunk, hogy egy laptop vásárlásakor a monitor is „benne van az árban” (és persze egy balatoni nyaralásnál, esős időben akár filmeket is nézhetünk vele)! Ha egy számítógépen játszani is szeretnénk, már nagyobb költségekkel kell számolni. Ilyenkor lényeges információ a számítógépben található grafikus kártya és a processzor típusa, gyorsasága is. Ha van számítógéphez értő rokonunk-ismerősünk, mindenképpen kérjük ki a tanácsát, de arra ügyeljünk, hogy ne olyan gépet ajánljon, amilyet ő venne magának, hanem olyat, amilyenre nekünk van szükségünk!

A legtöbb „mellényúlás” a digitális fényképezőgépek vételekor történik. Fontos körülmény, hogy fényképezőgépet ritkán veszünk, tehát a vásárláskor egyben azt is eldöntjük, hogy a következő 3-5 évben milyen minőségű fényképekkel gazdagodik a családi fotóalbum. Manapság majdnem minden mobilon van digitális fényképezőgép, a legtöbbjén azonban borzalmas a képek minősége. Sokan azt is gondolják – tévesen –, hogy a fényképezőgép minősége a felbontáson (megapixel-számon) múlik. Csakhogy ez egyáltalán nem így van. Már egy 3-5 megapixeles gép is untig elég családi fotózáshoz, hiszen egy kisebb poszter-méretű képet már azzal is lehet készíteni (monitoron meg legtöbbször mindegy, hogy mekkora a kép). Sokkal fontosabb az elkészített fotók minősége, a színek megfelelő visszaadása, és a különböző fényviszonyokhoz, fotózási helyzetekhez való alkalmazkodási képesség.

Egy jó fényképezőgép elkészítéséhez nagyon komoly szakmai háttér szükséges, ezért javasoljuk a már a fényképezésből is ismertebb márkák választását, és azt, hogy ne a legolcsóbb készüléket válasszuk. Ha a megapixeles javaslatunkat számításba veszik, olcsóbban, nagyságrendekkel jobb gépet vehetnek. Egyáltalán nem erőltetett hasonlattal ez olyan, mintha 10-15 ezer forinton múlna, hogy egy új Dacia-t vagy egy új BMV-t választunk.

Az sem mindegy, hogy milyen optikával rendelkezik a gép, és nem mindegy, hogy egy elkészült kép tökéletes lesz-e, túlexponálttá vagy alulexponálttá (túl világossá vagy túl sötétté) válik. Nem kell zsákbamacskát venni, sok fényképezőgépről találunk részletes tesztet, leírást az interneten, az egyik legjobb ilyen oldal a Pixinfo.com. Motorok tesztjeit a Totalbike.hu, autós teszteket pedig a Totalcar.hu oldalakon is találunk.

Természetesen nem tudtunk minden részletre kiterjedő ötletbörzét megjelentetni a Csepel.info oldalon. Ha valakinek ötlete, megjegyzése, vásárlási javaslata van, azt várjuk a megjegyzések rovatban!

Egy hozzászólás “Nézzük meg mit veszünk – tízezreket spórolhatunk!” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Én a depo.hu-t használom, egy alkalommal 20 ezret takarítottam meg azzal, hogy egy jónak tűnő árajánlatnak utánanéztem, és kiderült, hogy van jobb is.

Itt lehet hozzászólni !