Söralátét után jöhet a semmi

Napi Gazdaság

Söralátét után jöhet a semmi

Egyre többen barátkoznak meg a söralátét-adóbevallásnak nevezett egyoldalas nyomtatvánnyal. A kormányzati tervekből ugyanakkor arra lehet következtetni: két év múlva az adófizetők 75-80 százalékának már nem kell papírmunkával bíbelődnie, a polgárok többségének bevallását ugyanis az adóhivatal tölti majd ki. Lényeges, hogy az adófizetők most is megbízhatják a hatóságot az adminisztrációval: idén 350 ezer ember helyett dolgozhat a NAV, a szervezet a kitöltött nyomtatványok postázását múlt pénteken meg is kezdte.

Néhány évvel ezelőtt az adóügyi papírmunka egyszerűsítéséért vezette be a kormányzat a köznyelvben csak söralátétként emlegetett bevallási dokumentumot. Az adófizető magánszemélyek először 2012-ben tölthették ki a kétség kívül egyszerű formanyomtatványt: a hivatalos néven adónyilatkozatként ismert egyoldalas iratra az azonosító adatokon kívül mindössze három számnak van hely. Elsőként meg kell adni a tavalyi éves keresetet, majd ki kell számolni, hogy a 16 százalékos adókulcs alapján mekkora összeg illeti meg az államot. Végül be kell írni, hogy munkáltató év közben mennyit utalt át a közkasszának a keresmény után. Lényeges, hogy a három érték általában leolvasható a munkaadótól kapott igazolásról, különösebb számolgatásra nem mindig van szükség.

Száz nyomtatvány, egy söralátét

Szakmai vélemények szerint legalább három-öt év kellhet ahhoz, hogy a címzettek megismerjenek és a gyakorlatban többször is alkalmazzanak egy-egy adóügyi újítást – ez a vélekedés a söralátét-adóbevallásánál is érvényesülni látszik. Az első esztendőben – azaz 2012-ben – körülbelül 15 ezer magánszemély határozott úgy, hogy ezen a nyomtatványon ad számot egy évvel korábbi béréről. A következő évben a duplájára, harmincezerre duzzadt azok tábora, akik az adónyilatkozat mellett döntöttek. A hatóság akkori adatai egyébként arra engedtek következtetni, hogy a polgároknak némelykor az egyszerű nyomtatvány kitöltése is kihívást jelenthet. A 2013-as söralátétek ötödében ugyanis valamilyen hiányosságra bukkant a hatóság. A gyakori hibák egyike az volt, hogy az adófizető csupán a személyes adatait taglaló részt töltötte ki, a három szükséges számot nem tüntette fel. Máskor az okozott problémát, hogy a fizetendő adó és a munkáltató által lerótt adóelőleg között ezer forintnál nagyobb különbség mutatkozott. Nem egy alkalommal pedig az érintett aláírása hiányzott.

Az egyoldalas irat iránti érdeklődés tavaly is élénkebbé vált, a múlt esztendőben negyvenhatezer ilyen bevallás érkezett az adóhivatalhoz. Mindez egyben azt is jelentette, hogy 2014-ben – átlagosan – már minden századik adófizető az adónyilatkozaton tett eleget adminisztrációs kötelezettségének. S a folyamat, az arányok változása – a legújabb adatok szerint – az idén sem akad meg: március végéig nagyjából nyolcszázezer bevallás futott be a NAV-hoz, ezek közül 12 ezer darab söralátét-nyomtatvány volt.

Hárommillió dologtalan adóbevalló

Felidézhető, hogy az eredeti elképzelések között nagyságrendekkel nagyobb értékek szerepeltek. Hajdani kormányzati nyilatkozatok még arról szóltak, hogy a szabályok szerint egy-kétmillió embernek, tehát az adófizetők negyedének, felének is megoldást jelenthetne az egyszerű megoldás. A legújabb megnyilatkozások ugyanakkor azt vetítik előre: a jövőben más módon csökkentené a kormányzat a magánszemélyek adóügyi papírmunkáját. Olyannyira, hogy az adófizető polgárok döntő többségének csupán az adatok egyeztetése lehet majd a feladata. A szaktárca elképzelései szerint ugyanis a későbbiekben, 2017-től a hivatal töltené ki 3-3,5 millió ember adóbevallását, s az érintetteknek csupán egy pillantást kellene vetniük az elkészített dokumentumra. A program – a tervek szerint – a következő évben már elindulhat, ekkor az adófizetők egy kisebb csoportjánál már élesben próbálnák ki, miként is működne a gyakorlatban az elképzelés.

Ma is dolgozhat helyettünk a hivatal

Ám a hatóság jelenleg is dolgozhat az adófizetők helyett, igaz, csak akkor, ha a polgárok külön kérvényt nyújtanak be. A most élő lehetőség és a jövőbeli kormányzati tervek között lényegében éppen ez a különbség: amíg most csak azok bevallását készíti el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), akik ezt maguk kérik, addig a későbbiekben az adófizetők 75-80 százaléka automatikusan megkapná a hivataltól a fontos iratot.

Idén, a mostani szabályok alapján 351 ezer személy bevallását tölti ki az adóhivatal – ezt már a NAV szóvivője mondta a Napi Gazdaság kérdésre. Kis Péter Andrástól közlése szerint az év elején – a februári határidőig – 376 ezer kérelem érkezett a hatósághoz, többen azonban nem feleltek meg a törvényben rögzített feltételeknek. Mint megtudtuk, az adóhivatal számos bevallást már el is készített, a nyomtatványok első adagját múlt pénteken adta postára a szervezet. A dokumentumot a hónap végéig minden érintett megkapja. Teendőjük ezután annyi lesz, hogy átnézzék az iratot. Amennyiben a számok megfelelők, a magánszemélynek nincs több dolga. Ha viszont korrigálni kell a bevallást, úgy a javított és aláírt nyomtatványt május 20-áig vissza kell küldeni az adóhivatalhoz.

Forrás: Napi Gazdaság

Egy hozzászólás “Söralátét után jöhet a semmi” bejegyzésre

  1. hajaj szerint:

    Van bőven idejük, belefér.

Itt lehet hozzászólni !