Cameron mindent visz

Cameron mindent visz

Abszolút többséget szerzett a brit Konzervatív Párt a parlamenti választásokon. A péntek délutáni szavazatszámlálási adatok alapján a konzervatívok frakciójának létszáma elérte a 326 főt a 650 fős alsóházban.

David Cameron miniszterelnök péntek délután felkereste II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában, hogy formálisan átvegye a kormányalakítási megbízást az uralkodótól. Cameron bejelentette, hogy többségi konzervatív kormányt kíván alakítani az ehhez szükséges többség birtokában.

Dőlnek-borulnak a pártvezetők

Lemondott a Liberális Demokraták vezetői tisztségéről Nick Clegg, az előző konzervatív-liberális brit kormánykoalíció miniszterelnök-helyettese, miután pártja katasztrofális veszteségeket szenvedett, 57 helyett csupán 8 képviselője lesz. Ugyanígy cselekedett a brit Munkáspárt vezetője, Ed Miliband is. A várakozások szerint a Labournek 232 képviselői helyet szerzett.

Ugyancsak bejelentette visszavonulását az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetői tisztségéről Nigel Farage, miután pártja – amelynek fő politikai programja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból – mindössze egy képviselői helyet mondhat magáénak. Farage maga nem is jutott be az alsóházba, és már korábban egyértelművé tette, hogy ha nem szerez képviselői mandátumot, távozik a UKIP éléről.

Forrás: Origo

Egy hozzászólás “Cameron mindent visz” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Nyugaton a helyzet változatlan, Cameron erdélyi zsidó származású, Ed Milliband meg lengyel zsidó származású.

Itt lehet hozzászólni !