Dokumentumfilm a csepeli kettős gyilkosságról – döbbent csönd a nézőtéren

Csepel.hu

10433263_856516317754714_3157943533827447265_n

A nézők döbbent csöndje fogadta a csepeli kettős gyilkosságról szóló dokumentumfilm bemutatóját az Uránia Filmszínházban április 27-én. Elmaradt a díszbemutatók utáni szokásos taps, mert maga a történet nem olyan, amelyet meg lehetett tapsolni. A moziban telt ház volt. Többnyire Csepelről érkeztek érdeklődők, akik általában a történet jó ismerőiként nézhették meg a filmet, amely a hat évvel ezelőtt történt páratlanul súlyos bűncselekmény előzményeit, a tragédia pillanatait és a következményeit mutatta be.

A film alkotói – Csarnai Attila újságíróként és Géczy Dávid filmrendezőként – arról beszéltek, hogy Magyarországon ez az első olyan dokumentumfilm, mely a BBC Crime által gyártott oknyomozó dokumentumfilmekhez hasonlóan, hitelesen rekonstruálja a bűncselekményt. Erre törekedtek, amikor az eredeti helyszíneken forgatták le a legfontosabb jeleneteket. Köszönet jár a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola vezetőinek, hogy az intézményt – a tragédia helyszínét — a felvételek idejére a rendelkezésükre bocsátották. A történet valósághű bemutatásában sok segítséget kaptak az ügyben eljáró ügyvédektől, a különféle szakterületek szakértőitől, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozóitól, akik annak idején a bűnügyet vizsgálták. A dokumentumfilmben megszólaltak és a nézőtéren helyet foglaltak az áldozatok hozzátartozói, barátai, akiket különösen fájdalmasan érintettek a legmegrázóbb jelenetek.   

Noha a film készítői hitelt érdemlően ábrázolták a történteket, máig megválaszolatlan további kérdések maradtak lezáratlanul. Ezek egyike a politikai szál, hiszen az egyik elkövető és az egyik áldozat is a csepeli szocialista párthoz kötődött, s a gyilkosságot megelőző sikkasztásokról gyakorlatilag az egész helyi MSZP-nek tudomása volt. A filmben elhangzott Podolák Györgynek, az MSZP egykori országgyűlési képviselőjének a neve, akinek a szerepét mindmáig homály övezi. Valószínű, hogy Deme Gábor gyilkossá válásához az egykori párttársak és barátok cinkos hallgatása, a folyamatos sikkasztást elkövetők mentegetése is közrejátszott.

A dokumentumfilmet hamarosan a köztelevízióban láthatják a nézők.

Csepel.hu

 

10 hozzászólás “Dokumentumfilm a csepeli kettős gyilkosságról – döbbent csönd a nézőtéren” bejegyzésre

  1. helyi szerint:

    Elég kevesen voltak kíváncsiak rá a helyszinen, talán pont a propaganda-szaga miatt, itt emberi tragédia történt, nem pártgyilkosság! És a tettesek szerencsére már ülnek, na nem a fidesz jóvoltából!

  2. Ábel Attila szerint:

    Kár, hogy nem voltál ott, és úgy mondasz véleményt.

  3. Grün Izidor szerint:

    Ábel Attila!
    “máig megválaszolatlan további kérdések maradtak lezáratlanul. Ezek egyike a politikai szál, hiszen az egyik elkövető és az egyik áldozat is a csepeli szocialista párthoz kötődött, s a gyilkosságot megelőző sikkasztásokról gyakorlatilag az egész helyi MSZP-nek tudomása volt.”
    .
    Ugyanez ez a véleményed a fityeszes brókerbotránynál felmerülő politikai szálakról is, amiben a megalapozott gyanú szerint a Vezírnek, Szíjjártónak, sőt Tarsolynak, Matolcsynak és a párt jelentős részének is vannak tényszerűen igazolható ténykedései?!
    Idejében szólok a felgombolyítás és megválaszolás szorgalmazására! Nehogy ítélet után reklamálj!
    .
    Persze ne prejudikáljak, ez a Ti ügyetek és nem a Szenteczkyéké! 😛

  4. ebihal szerint:

    Igen, ez az utolsó bekezdés egy genya lelkületű emberre vall!

  5. Borka-Szász Tamás szerint:

    A film készítői abszolút korrektek voltak és kibírták, hogy ne a gyilkosság szempontjából teljesen irreleváns politikai szállal (értsd: MSZP) foglalkozzanak. Tisztelet és elismerés nekik!
    Ábel Attila természetesen belehalna, ha itt az utolsó bekezdésben nem kezdene el emeszpézni egyet. Legalább ilyenkor nem lehetne kicsit méltóságteljesebben?

    Az utolsó előtti mondata pedig (“valószínű, hogy…”) egy pártember teljesen spekulatív, kellően aljas eszmefuttatása. Nem mellesleg ezzel súlyosan rúg egyet Takács József személyébe és emlékébe is, ha nem vette volna észre…

    (a bejegyzést nem vitaindítónak szántam)

  6. nagyapó szerint:

    Elég faramuci észjárásra vall a következő mondat: “Valószínű, hogy Deme Gábor gyilkossá válásához az egykori párttársak és barátok cinkos hallgatása, a folyamatos sikkasztást elkövetők mentegetése is közrejátszott.” Takácsra vonatkoztatni. Tipikus szoci gondolatfacsarás.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  7. felix szerint:

    Vén farok.
    Logikád semmi, de még így is veri a tudásodat.
    Ha igaz amit a pöcs fejteget a végén, akkor ugye Takács is védte a sikkasztót?
    Ti is tagjai vagytok az Orbán után úszó csapatnak.

  8. nagyapó szerint:

    – Ami tény, hogy a két áldozat és az egyik gyilkos, Deme Gábor mindannyian a szocialista párthoz kötődtek. Ők egy zárt szocialista körben éltek Csepelen, e kör tagjai azt gondolták: a kerületben bármit, bármikor megtehetnek, elintézhetnek, következmények nélkül. Ezt Deme is így gondolta, és jól gondolhatta, mert az akkori szocialista polgármester, Tóth Mihály és az alpolgármester, Orosz Ferenc eltussolták az ügyét. Deme sikkasztásait a szocialista párt akkori csepeli tagozata tudta, és nem lépett közbe. (Csarnai Attila társrendező)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  9. felix szerint:

    Vén fasz.
    Amennyiben eltussolták az ügyet, akkor ugye baromság gyilkolni, mert nincs indíték.
    A környékeden mindenki ilyen hülye, vagy csak most kezdesz fertőző lenni?

  10. Rázsó szerint:

    Vajon miért nem lehet úgy fogalmazni mint Borka-Szász Tamás?

Itt lehet hozzászólni !