Emlékmű az elesett magyarokért Beregszászon – csepeli kötődésű az ötletadó

Csepel.hu

Beregszasz_city_limit_sign_rovas_script

Emlékművet állítanak Beregszászon a kelet-ukrajnai harcokban elesett három, helyben élő magyar és egy ukrán katonának. Az emlékmű állítás ötlete a Beregszászon élő, de csepeli lakcímmel is rendelkező kettős állampolgárságú Timoscsuk Iréntől származik, aki a fiát veszítette el a háborúban. A 27 éves Timoscsuk Mihály a város második áldozata volt: éppen születésnapján esett el a Luhanszk melletti Georgijevka faluban tavaly augusztus 13-án, amikor egy aknavető eltalálta a páncélozott járművét.

„A fiam szerződéses katona volt, amikor a háború kitörésekor, március 3-án a frontra vitték – emlékezik az anya. — Úgy volt, hogy egy idő után szabadságra engedik, de nem így történt. Hétvégenként telefonon beszéltünk, de semmi lényegeset nem mondhatott, mert lehallgatták. Azt azért megjegyezte, hogy ne higgyek a tévének és az újságoknak, mert nem az történik Donyeck környékén, amiről hivatalosan beszámolnak. Napokig éheztek, gyakran lőszerük sem volt. A helyi lakók – ukránok, oroszok – adtak nekik ennivalót. Azt kérte, hogy ha egyszer hazajön, főzzek neki egy nagy adag töltött káposztát tarhonyával, mert ez volt a kedvence. És három napig ki sem mozdul a kádból, hogy kényelmesen megfürödhessen. Aztán jött a hír, hogy meghalt, és Harkovból Ungvárra szállították a holttestét. A lányom azonosította a kezéről és a bal lábán lévő hegek alapján, mert gyerekkorában megvágta a végtagját. Engem már nem engedtek a koporsó közelébe.”

Beregszászon eddig három magyar katona esett el a kelet-ukrajnai háborúban. Tavaly júniusban a 20 esztendős Popovics Roland, augusztusban Timoscsuk Mihály, idén februárban pedig a 42 éves Tóth Sándor. Valamennyijüket katonai tiszteletadással temették el Beregszászon. Timoscsuk Irén és a hozzá hasonló sorsú katonaanyák külön segélyben részesülnek minden hónapban. A Máltai Szeretetszolgálat januárban egy zsák krumplit, két kiló lisztet, cukrot, száraztésztát és egyéb élelmiszert juttatott nekik. Éppen jókor, mert Ukrajnában folyamatosan romlik az életszínvonal. Április elsejétől 15 százalékkal csökkentették a nyugdíjakat, többszörösére emelték a gáz és az áram díját, a fél kiló kenyér már 300 forintnak megfelelő árért kapható.

„Azon vagyok, hogy az elesett beregszásziak emlékére emlékművet építtetünk a város központjában. Ha Lenin szobra száz évig állhatott a főtéren, akkor az első elesett magyar katonáknak is illik emlékművet emelni. Babják Zoltán polgármester támogatja a kérésünket, és Magyarországról is kapunk segítséget. A másik célom az, hogy eljussak a Luhanszk melletti Georgijevka faluba, ahol rakétatalálat érte a fiam páncélozott gépjárművét. Látni akarom a helyet, ahol odaveszett, és beszélni akarok a falubeliekkel, hogy mit hallottak az esetről. Tudni akarom, ki bántotta, és miért kellett odaadnia az életét a semmiért.”

Csepel.hu

12 hozzászólás “Emlékmű az elesett magyarokért Beregszászon – csepeli kötődésű az ötletadó” bejegyzésre

  1. szigetország szerint:

    Elég szomorú, hogy magyarok és mások is odavesztek egy értelmetlen háborúban.

  2. felix szerint:

    Hogy is van ez?
    (2)27 A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá – a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével – az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy – amennyiben más lakása nincs – megszáll.

  3. szigetország szerint:

    Félix, te érted, mit írtál le? Háborúban elesett magyarokról van szó, te meg zagyválsz itt lakcímbejelentésről.

  4. Grün Izidor szerint:

    szigetország!
    Várjuk már meg a háború végét!
    Egy emlékmű mégsem a magyar tákolmány, hogy időnként átfaragják!

  5. felix szerint:

    Értem én.
    Azt nem értem, hogy a kezdeményezőnek, hogy lehet magyarországi lakcíme.
    Az emlékmű az szép, kezdeményezés.

  6. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Lehet arra gondol, hogy elindul a magyar parlamenti képviselő választáson és ahhoz magyar állampolgárság és magyarországi lakcím kell?!
    Ezek birtokában a jelölés és megválasztási helye már lényegtelen! 😛 😀

  7. nagyapó szerint:

    szigetország! A komcsikat más fából faragták. Nekik Kárpátalja Kárpátokon túli terület, ukrán, ahol ukránok laknak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  8. nagyapó szerint:

    Charlie 1! Igaz “Lehet arra gondol, hogy elindul a magyar parlamenti képviselő választáson és ahhoz magyar állampolgárság és magyarországi lakcím kell?!”
    Lásd Szabó Szabolcs!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  9. Grün Izidor szerint:

    Vén Pötsch!
    Gratulálok!
    Na ugye, hogy jogosan indult és nyert Csepel parlamenti képviselője!
    Első vagy a nyájatokban, aki belátja! 😛 😀

  10. fghfjhgkjhk szerint:

    Akkor mostanság már van Ukrán – Magyar kettős állampolgárság?

  11. vajon meddig mehet ez így? szerint:

    Közületek ki az aki valaha is, mondjuk békeidőben betette a lábát Ukrán-Magyar földre? Bizony mondom néktek, nekem volt szerencsém többször is a Tisza eredetéig, Csodálatos a táj, és még szűz!

  12. nagyapó szerint:

    Érdemes a segítségre!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !