Csepeli hajléktalan-gyilkosságok: életfogytiglant kért az ügyész

MTI, Hirado.hu

A büntetőperben több vádirat egyesítésével kilenc ember ellen folyik az eljárás, az ügyész két vádlott esetében hatszorosan minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt kérte a bűnösség kimondását.

Tényleges életfogytiglant indítványozott vádbeszédében az ügyész az öt halálos áldozatot követelő csepeli hajléktalangyilkosságok ügyében az elsőrendű vádlottnak a Fővárosi Törvényszéken kedden.

Az ügyész szerint a szerb férfi mellett a másodrendű vádlott is életfogytiglant érdemel, de esetében a vád képviselője nem kérte a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való végleges kizárást. Rajtuk kívül több vádlottra hosszabb tartamú fegyházat, illetve börtönt kért az ügyész.

A vádbeszéd szerint kisiklott életű, gyökértelen, társadalom peremére sodródott emberek voltak a bűncselekmény-sorozat szereplői.

Az elsőrendű vádlott egy 40 év körüli szerb férfi, akit egyszer több mint tíz éve már bűncselekmény elkövetése miatt kiutasították Magyarországról. 2007-ben azonban egy szerb börtönből megszökve ismét Magyarországra jött, Budapesten a Boráros téri hajléktalanokhoz csapódott, majd felismerte a lehetőséget, és megpróbált társaiból bűnözői csoportot szervezni. Azt mesélte magáról, hogy részt vett a jugoszláviai háborúban, a többiek hallgattak rá, tartottak tőle.

Az elsőrendű vádlott és társai kint éltek a csepeli erdőben, alkalmi bűncselekményekből tartották el magukat, az eperföldön marihuánát termesztettek, fogyasztottak, de volt aki az alkoholista volt – mondta el az ügyész.

A szerb férfi egyik ismerősükre azért orrolt meg, mert szerinte lopós, hazudós volt, a neki terjesztésre átadott több mint egy kilogramm marihuána pedig eltűnt. Ezért a szerb férfi 2010 szeptemberében táborukba csalta a sértettet, három társával összeverte, majd felakasztotta. Az áldozat szenvedései sokáig tartottak, holttestét elégették, a hatóságok nem bukkantak a nyomára.

Egy négytagú családot azért irtott ki a szerb férfi és egyik társa, mert azon a területen gyűjtötték a színesfémet, ahol szerintük nem lett volna szabad. A család két férfitagját baltával leütötték és megfojtották, két nőt pedig megfojtottak, majd a holttesteket nagyrészt elégették.

Ezen kívül még több esetben kíséreltek meg emberölést azért, hogy megszerezzék ismerőseik értékeit, pénzét vagy éppen, mert lopás közben leleplezték őket a biztonsági őrök. Csak a véletlenen múlt, hogy nem lett több áldozata a bűncselekmény-sorozatnak.

Az ügyész nem fogadta el azokat a vádlotti védekezéseket, hogy a szerb férfitól való félelmükben vettek részt a cselekményekben, mert az ügyész szerint volt lehetőségük, hogy kivonják magukat a férfi befolyása alól. Ez olykor meg is történt, többnyire akkor, amikor valakinek már elege lett az elkövetett szörnyűségekből.

A szerb férfi ellentmondó vallomásokat tett, általában tagadta bűnösségét, de volt amit részben beismert. Társai főként egymásra vallottak, de volt aki több cselekményt beismert.

A szerb férfi volt az egyetlen a vádlottak közül, aki nem kért bocsánatot az egyik áldozat korábbi tárgyaláson meghallgatott édesanyjától, sőt, szóban még rá is támadt a nőre.

A vádlottak közül hárman más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztésüket töltik, a szerb férfi fegyveres bolti rablások miatt kapott egy másik eljárásban hat és fél évet, egyik társa pedig hét és fél évet. Másik három vádlott előzetes letartóztatásban van.

A büntetőper a védőbeszédekkel folytatódik, az elsőfokú ítéletet várhatóan májusban hirdeti ki a törvényszék.

Forrás: Hirado.hu

Egy hozzászólás “Csepeli hajléktalan-gyilkosságok: életfogytiglant kért az ügyész” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Hogy mondta bíró úr? Öt év?!
    Nem azt mondtam, hanem hogy KÖTÉL!
    Hajrá jobbik! 😀

Itt lehet hozzászólni !