Germanwings: megvan a második fekete doboz

Origo

Germanwings: megvan a második fekete doboz

Megtalálták a Germanwings Alpokban lezuhant utasszállító repülőgépének a másik fekete dobozát is – jelentették be a francia hatóságok. Pár napja a a Lufthansa egyik vezetője azt mondta: elképzelhető, hogy a második fekete doboz annyira károsodott, hogy nem küld jeleket, és soha nem kerül elő. Az öngyilkossági teóriát az első fekete dobozból kinyert adatokból állították föl. 

Eközben nyilvánosságra hozták, hogy a Germanwings német légitársaság lezuhant gépének másodpilótája az öngyilkosság lehetséges módozatairól tájékozódott az interneten a katasztrófa előtti napokban. Legalább egyszer a pilótafülke ajtajára vonatkozó kifejezésekre is rákeresett – ezt a düsseldorfi ügyészség közölte, miután megvizsgálta Andreas Lubitz táblagépét.

Egy hete mindent tűvé tesznek érte

A csütörtöki rövid közlemény szerint a második fekete dobozt (D.F.D.R. Digital Flight Data Recorder) délután találták meg a helyszínelők a szerencsétlenség helyszínén. Az ügyész nem közölt részleteket arról, hogy pontosan hol és milyen állapotban találták meg a több mint egy hete keresett adatrögzítőt.

Így talán kiderül, mi történt

Kay Kratky a Lufthansától korábban azt mondta: rendkívül nehéz megtalálni a második fekete dobozt, hiszen a gép nagy sebességgel csapódott a hegyoldalnak.

A második adatrögzítőre azonban mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a szakemberek pontosabb képet kapjanak a történtekről – mondta a Germanwings diszkont-légitársaságot tulajdonló Lufthansa magas beosztású képviselője.

Az első még aznap megvolt

Az első fekete dobozt, amely a pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket és egyéb hangokat rögzítette, már a szerencsétlenség napján megtalálták a katasztrófa helyszínén. Ennek alapján a marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

A repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozának elemzésétől újabb részleteket remélnek a hatóságok a katasztrófa lezajlásáról.

A Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó fapados járata március 24-én zuhant le a francia Alpokban, a fedélzetén 150 emberrel. A légi katasztrófának, amelyet Andreas Lubitz másodpilóta a hatóságok feltételezése szerint valószínűleg szándékosan okozhatott, nincs túlélője.

Forrás: Origo

2 hozzászólás “Germanwings: megvan a második fekete doboz” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Ha meg van a másik fekete doboz akkor miért nem annak a képét teszitek fel?!
    Vagy az elsőé fotogénebb?!
    .
    http://img7.hvg.hu/image.aspx?id=9bbd7b7f-fda1-4bea-b89b-fce96ff10059&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c

  2. Orsós Rodrígó szerint:

    Nem, nem. Megvan. Illetve megvolt. Nagylábat látták szaladni vele a hóna alatt, de nem érték utól végül.

Itt lehet hozzászólni !