Szembetegsége és depressziója volt a másodpilótának

MHO

Szembetegsége és depressziója volt a másodpilótának

Súlyos depresszióban és szembetegségben szenvdehetett Andreas Lubitz. A Germanwings lezuhant gépének másodpilótája kezelés alatt állt, amelyről munkaadói nem tudtak, környezete azonban igen.

A Bild am Sonntag című lap szerint Andreas Lubitz  – aki a francia hatóságok szerint valószínűleg szándékosan vezette hegyoldalnak a vele együtt 150 embert szállító repülőgépet kedden a francia Alpokban – látászavarokkal küszködött és attól félt, hogy elveszíti látását. A retinaleválás nevű betegséggel kezelték. Az egyelőre nem ismert, hogy a gond szervi vagy pszichoszomatikus természetű volt-e. Az viszont valószínű, hogy miatta elveszítette volna pilótaengedélyét a következő foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, amely júniusban lett volna esedékes – írta a Bild am Sonntag.

Lelki panaszai is voltak

A katasztrófa körülményeit vizsgáló francia hatóságok felkérésére indított, a düsseldorfi ügyészség által vezetett eljárás során azt is megállapították, hogy a másodpilótának az utóbbi időben lelki panaszai is voltak. A Bild am Sonntag szerint Andreas Lubitz düsseldorfi lakásában találtak recepteket mániás depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerre, és nagy mennyiségű altatót is, valamint egy betegállományba helyezésről szóló, széttépett dokumentumot, amely a március 9-től március 26-ig tartó időszakra vonatkozik.

A Welt am Sonntag értesülése szerint a nyomozás eddigi adatai alapján a másodpilóta súlyos depresszióban és úgynevezett szubjektív túlterhelési szindrómában szenvedett, és több neurológus és pszichiáter kezelte.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung beszámolója szerint egyelőre nem ismert, hogy van-e összefüggés a szembetegség és a lelki panaszok között. Az ügyészség a lappal közölte, hogy a munkaadó nem tudott a másodpilóta betegségéről, de személyes környezetében tudták, hogy orvosi kezelés alatt állt.

Barátnője valószínűleg várandós

A Bild am Sonntag szerint a huszonhét éves fiatalember barátnője valószínűleg terhes. Az angol-matematika szakos tanárnő néhány hete mondta el diákjainak, hogy gyereket vár. A másodpilóta együtt élt barátnőjével Düsseldorfban. A Der Spiegel hírmagazin szerint azt tervezték, hogy összeházasodnak.

Forrás: MHO

15 hozzászólás “Szembetegsége és depressziója volt a másodpilótának” bejegyzésre

  1. szigetország szerint:

    A Tagesschau szerint eddig 78 utast sikerült azonosítani, de egyelőre nincs köztük a másodpilóta.
    A nyomozás során továbbra sem zárják ki, hogy esetleg műszaki hiba okozta a katasztrófát.

  2. szigetország szerint:

    A német Bild interneten elérhető cikke:

    felcím: Az utolsó szavak a pilótafülkéből
    cím: A pilóta üvöltötte: “Nyisd ki ezt az átkozott ajtót!”
    alcím: A feketedoboz felvételén hallhatóak a kapitány kétségbeesett kiáltásai

    A Barcelonából Düsseldorba tartó járat… 26 perces késéssel indult. Mihelyst a gép felemelkedett, már 10 óra 01 perc van. A fedélzeten 144 utas és 6 fő személyzet. Miután a nyomozók megtalálták a feketedobozt, meghallgatták azt a 1,5 órás felvételt, amelyet a gép a Barcelonába vezető odaúton rögzítettek a pilótafülkében. A teljes hanganyag titkos. A vasárnapi Bild-nek sikerült megszereznie a hanganyag (néhány) kivonatát. (innentől a Bild további szövege nem érhető el az interneten, csak regisztrálással)

    DIE LETZTEN WORTE AUS DEM COCKPIT
    |
    Pilot schrie: „Mach die verdammte Tür auf!“
    DIE BLACKBOX ZEICHNETE DIE VERZWEIFELTEN RUFE DES KAPITÄNS AUF

    Der Germanwings-Flug 4U9525 aus Barcelona in Richtung Düsseldorf beginnt mit einer Verspätung von 26 Minuten. Als die Maschine vom Typ A320 abhebt, ist es bereits 10.01 Uhr. An Bord sind 144 Passagiere und 6 Besatzungsmitglieder.
    Nach dem Auffinden des Stimmrekorders haben sich die Ermittler 1,5 Stunden verwertbares Material anhören können, auch vom Hinflug. Das komplette Band ist geheim, BILD am SONNTAG dokumentiert Auszüge, die bisher nicht bekannt sind.

  3. szigetország szerint:

    A német n-tv közben azt írja, hogy a másodpilóta holttestének maradványait is azonosították.

    “Leichenteile des Copiloten identifiziert”

  4. Tarjányi László szerint:

    Bármilyen betegségben szenvedett, nem volt joga a halálba vinni magával 150 embert!

  5. Grün Rikárdó szerint:

    Tarjányi!
    149-et! Ő volt a 150.!

  6. Tóth Mária szerint:

    …és mi van az első pilótával? Ő még érdekes módon nem szólalt meg, semmit nem mondott a másodról!? Ez is érdekes, nem? Vajon miről beszélgettek még, amit nem akarnak közölni? sok-sok megválaszolatlan kérdés.

  7. Grün Rikárdó szerint:

    Még egy baromság!
    .
    “Almodóvar-film jósolta meg a német gép katasztrófáját”
    .
    A Rokonok vagy a Keresztapa című művek előrevetítették a mostani közállapotokat?! Vagy Jézus példáján gerjedt be a KDNP a vasárnapi kereskedelemre?! 😀

  8. Grün Rikárdó szerint:

    Tóth Mária!
    Nagyon érdekes a kérdésed!
    Az első pilótának még keresik a fejét, de ha megtalálják biztosan lesz mondanivalója!

  9. felix szerint:

    És hamarosan a sötétség……

  10. szigetország szerint:

    A német n-tv írta a két pilóta beszélgetéséről:

    “Az elstartolás után minden a tervek szerint halad. Az első 20 percben a két pilóta a pilótafülkében beszélget. A főpilóta közli a másodpilóta Lubitz-cal, hogy (Barcelonában) az elindulás előtt nem volt ideje elmenni a vécére. A másodpilóta felajánlja neki, hogy bármikor átveheti a gép irányítását. A főpilóta azonban egyelőre a helyén marad a pilótafülkében. A repülőgép ekkor Marseille-től kissé délre található.” (folyt. köv.)

    “Nach dem Start verläuft zunächst alles nach Plan. In den ersten 20 Minuten unterhalten sich die beiden Männer im Cockpit. Der Pilot erzählt seinem Copilot Andreas Lubitz, dass er es vor dem Abflug nicht geschafft habe, auf die Toilette zu gehen. Der bietet ihm an, er könne jederzeit übernehmen. Aber der Pilot bleibt zunächst noch im Cockpit. Die Maschine befindet sich etwas südlich von Marseille.”

  11. szigetország szerint:

    “A pilótafülkében a főpilóta felszólítja Lubitz-ot, hogy készüljenek fel a leszállásra. A francia államügyészség főnyomozója a másodpilóta erre adott válaszával kapcsolatban később megjegyzi, hogy az feltűnően ‘szűkszavú’. A leszállás-ellenőrzés után Lubitz a hangfelvétel szerint ezt mondja a főpilótának: ‘Most már mehetsz’. A főpilóta végül a következő szavakkal hagyja el a pilótafülkét, s indul a vécére: ‘Átveheted az irányítást’. A felvételen hallható, hogy amint egy ülést hátratolnak, és kinyílik az ajtó. Ez az utolsó pillanat, hogy a két pilóta szemkontaktust váltott.” (folyt. köv.)

    “Im Cockpit fordert der Pilot Lubitz auf, die Landung vorzubereiten. Der Chefermittler der französischen Staatsanwaltschaft nennt dessen Antworten später auffällig “einsilbig”. Nach dem Landungs-Check sagt Lubitz dem Band zufolge zum Piloten: “Du kannst jetzt gehen.” Mit den Worten “Du kannst übernehmen” verlässt dieser schließlich das Cockpit in Richtung Toilette. Auf dem Band ist zu hören, wie ein Sitz zurückgeschoben wird und die Tür zufällt. Es ist der letzte Augenkontakt der beiden.”

  12. szigetország szerint:

    “Amint a főpilóta távozott, a légitársaság adatai szerint a Germanwings gépe rögtön süllyedésbe kezd. Kb. 10 óra 30 perckor a repülési radar megállapítja a süllyedést. Két perc múlva a gép több mint 2000 lábbal (bő 600 métert) vesztett a magasságából. A földi légi irányítás megpróbálja felvenni a kapcsolatot a pilótafülkével, de a jelzésekre nincs válasz. A fekete doboz felvételéből később megtudták, hogy a gépen ekkor szólalt meg a süllyedést jelző vészjelzés.” (még jön)

    “Der Pilot ist kaum fort, da geht die Germanwings-Maschine nach Angaben der Fluggesellschaft in den Sinkflug. Etwa um 10.30 Uhr stellt der Flugradar ein Absinken des Flugzeugs fest. Nach zwei Minuten verliert es bereits mehr als 2000 Fuß (mehr als 600 Meter). Die Fluglotsen versuchen Kontakt zum Cockpit aufzunehmen, sie erhalten aber keine Antwort. Wie sich bei der Auswertung des Stimmrekorders später zeigt, ertönt in der Maschine das Alarm-Signal “Sink Rate”.”

  13. szigetország szerint:

    “A főpilóta közben elhagyja a vécét. A hangfelvételen egy erős ütéshang hallatszik, amiből arra lehet következtetni, hogy valaki a pilótafülkén kívül veri a fülke ajtaját. A főpilóta ezt kiabálja: ‘Az isten szerelmére, nyisd ki az ajtót!’. A háttérben az utasok sikoltozása hallatszik. A pilótafülke ajtaja mindössze néhány méterre található az utasülések első soraitól. A gép közben percenként 900-1200 métert veszít a magasságából.
    A repülésirányító központ összesen ötször vagy hatszor próbálja meg felvenni a kapcsolatot a pilótákkal, de sikertelenül. A légi irányítás riadót rendel el. A francia légierő az Orange város közelében állomásozó egyik Mirage vadászgépét küldi a magasba, hogy kapcsolatba lépjen a pilótákkal. De hiába.” (még van)

    “Der Pilot hat die Bordtoilette derweil verlassen. Ein lauter Knall auf dem Band deutet darauf hin, dass jemand von außen gegen die Cockpit-Tür schlägt. Der Pilot ruft: “Um Gottes willen, mach die Tür auf.” Im Hintergrund sind die Schreie von Passagieren zu hören. Die Cockpit-Tür ist nur einige Meter von den ersten Sitzreihen entfernt. Die Maschine sinkt inzwischen 900 bis 1200 Meter – pro Minute.
    Das Flugkontrollzentrum versucht insgesamt fünf- oder sechsmal, die Piloten der Germanwings-Maschine zu erreichen, ohne Erfolg. Die Lotsen lösen den Notruf aus. Die französische Luftwaffe schickt einen in der Stadt Orange stationierten Mirage-Kampfjet, um Kontakt zu der Maschine herzustellen. Vergeblich.”

  14. szigetország szerint:

    “10 óra 35 perckor a hangfelvétel újból egy ajtóra mért erős ütés hangját rögzíti. A repülési magasság már csak 7000 méter. Másfél perc múlva megszólal a figyelmeztető jelzés: ‘Vigyázz, föld! A gépet emelni kell!’ A főpilóta kiabálja: ‘Nyisd ki ezt az átkozott ajtót’. Lubitz nem reagál, de a felvételen hallatszik a lélegzetvétele. A repülőgép északkelet irányba halad az Alpok felé. A gép és a föld felszíne között már csak 5 kilométer a távolság.”

    “Um 10.35 Uhr protokolliert das Band erneut laute Schläge gegen die Tür. Die Flughöhe beträgt jetzt nur noch 7000 Meter. Eineinhalb Minuten später ertönt die Warnmeldung “Terrain – Pull Up”. Der Pilot schreit: “Mach die verdammte Tür auf.” Lubitz reagiert nicht, auf dem Band hört man ihn atmen. Das Flugzeug fliegt in nordöstliche Richtung mitten auf die Alpen zu. Maschine und Boden trennen jetzt nur noch fünf Kilometer.”

  15. szigetország szerint:

    “A radarkapcsolat ezekben a percekben megszakad. A repülési magasság 2 kilométerre csökkent. A fekete doboz felvételen kb. 10 óra 40 perckor hallatszanak az utolsó zörejek. Egy robaj hallható, amint a repülőgép szárnya nekicsapódik egy hegynek. Újra hallhatóak az utasok jajveszékelései. Mind a 150 személy meghal.” (vége a cikknek)

    “Die Radarverbindung zu der Maschine bricht in diesen Minuten ab. Die Flughöhe beträgt nur noch zwei Kilometer. Gegen 10.40 Uhr nimmt der Stimmenrekorder die letzten Geräusche auf. Laut zu hören ist, wie eine Tragfläche des Flugzeugs einen Berg streift. Wieder schreien Passagiere. Alle 150 Insassen sterben.”

Itt lehet hozzászólni !