80 éves a Csepel Horgász Egyesület – Akadálymentesített horgászpart

Csendes szenvedély

Csepel.hu

80 éves a Csepel Horgász Egyesület – Akadálymentesített horgászpart

„Az ősi, zsákmányszerző ösztön mellé az időtöltés gyönyörűsége párosul a horgászszenvedély gyakorlásakor. A horgászat technikai eszközei folyamatosan fejlődtek, az ember egyre ügyesebb lett, s a sportszerű halfogás eredményének, azaz a kifogott halnak sok esetben megkegyelmezünk. A diadal akkor is a mienk, ha nem esszük meg a zsákmányt, hanem visszaengedjük…” (Vígh József: A magyar horgászat krónikája)

Nyolc évtizeddel ezelőtt – két világháború között félúton, túl egy gazdasági világválságon – Csepel és az ország iparának meghatározó személyisége Weiss Manfréd tette meg az első lépéseket azért, hogy gyárának dolgozói megfelelő körülmények között hódolhassanak a horgászat nemes szenvedélyének. Akkoriban még magánszemélyek is bérelhettek az államtól vízterületet. Így történt, hogy 1935-ben ezzel a lehetőséggel élt a gyártulajdonos is, és a ráckevei Dunán kibérelt egy kilenc kilométeres szakaszt a Gubacsi hídtól Dunaharasztiig.

A hazai és ezzel együtt a csepeli sporthorgászat aranykora az 1960-as években kezdődött. Talán ennek is köszönhetően érdemes megemlíteni, hogy ez idő tájt a Csepel Horgász Egyesület 4500 fős tagságot mondhatott magáénak. Új tagként bekerülni, szinte csak kihalásos alapon lehetett. Napjainkban az egyesület regisztrált tagjainak száma 2000 főre tehető, amivel Csepel legnagyobb létszámú civil szervezetének számít, továbbá a Duna-ágon működő 29 horgászegyesület között is igen előkelő helyet foglal el.

A Csepeli Hírmondónak Deme Sándor, az idén nyolcvan éves Csepel Horgász Egyesület alelnöke mesélt arról, milyen terveik vannak a jubileumi évre.

„Egyesületünk vezetősége és tisztségviselői továbbra is a már jól megszokott módon, magas színvonalon próbálják kiszolgálni horgászaink igényeit. Tagjaink számára igyekszünk fenntartani az aktív egyesületi élet lehetőségeit, szokásos éves rendezvényeink megtartása mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetve a környezet-, és halvédelemre. Célunk a horgászgyerekek és az ifi horgászok számának növelése. E törekvésünket szolgálja – a tavaszi és őszi hónapokban- horgászszakkörünk, valamint a nyári horgásztáborunk. Szakköreinken különböző évszakokban, különböző horgászmódszerekről tartunk ismeretterjesztést, ezzel is becsábítva az ifjúságot a tanyánkra. A jubileumi évben terveink között szerepel, egy országos szinten reformnak számító, mozgássérültek számára kialakított horgászpart létesítése. Mozgásukban korlátozott horgásztársaink számára szeretnénk olyan horgászstégeket építeni, melyek akadálymentesen közelíthetők meg, s minden szempontból biztonságosak számukra. A 80. évfordulóra jubileumi tagsági igazolványokat szeretnénk kiadni: ezek vonalkóddal ellátott, plasztikkártyák lesznek, melyekkel – többek között – a tulajdonosuk kedvezményesen vásárolhat majd a kijelölt horgászboltokban”- mondta el az alelnök.

További információk: www.cshe.hu

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “80 éves a Csepel Horgász Egyesület – Akadálymentesített horgászpart” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    “Akadálymentesített horgászpart” mellett szükséges lenne az “akadálymentesített vízfelület” is, így a csónakokat, kajakokat ki kellene tiltani.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. felix szerint:

    Szegény agyament.

Itt lehet hozzászólni !