Kinek jár az ingyenes étkezés óvodai étkezés?

Csepel.hu

Kinek jár az ingyenes étkezés óvodai étkezés?

A kormány a közelmúltban döntött: ingyenes lesz az étkezés azoknak a gyermekeknek ősztől, akiknek hároméves koruktól kötelezően óvodába kell járniuk.

2016 januárjától térítésmentesen étkezhetnek a bölcsődékben és óvodákban azok a gyerekek, akik olyan családokban élnek, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február 12-én.

Nézzük, kiket is érint ez pontosan?

Idén például 66 ezer forint a nettó minimálbér, ennek a 130 százaléka 86 426 forint: tehát azok kaphatnának ingyenes étkezést, akiknél ennél kevesebb a családban az egy főre jutó jövedelem. Ez azt jelenti, hogy az egykeresős, egygyerekes családoknál már a 172 ezer forintnál kevesebbet keresők gyerekei is ingyen ehetnek majd az ovikban és bölcsikben.

Az ingyenes étkezéshez egyébként önbevallásos alapon kell majd nyilatkozni a jövedelemről, semmilyen papírral nem kell majd alátámasztani a család jövedelmi helyzetét.
Szakter Edina, a Kerek világ Óvoda intézményvezetője fontos és jó döntésnek tartja az ingyenes étkeztetés tervezett bevezetését. „Az esélyegyenlőségre való törekvés szempontjából legfontosabb a minél korábbi, mindenki számára elérhető intézményes nevelés. Hároméves korban a kicsik még közel azonos esélyekkel indulnak, bár a szociális helyzet befolyásoló tényezőnek számít. Itt a gyerekek együtt sajátítják el a szokás és szabályrendszert az étkezés, a tisztálkodás, az önellátás területén. Az esetleges lemaradások ekkor még könnyebben pótolhatók, a részképességek fejleszthetők.

Egyre több a szociokulturális hátránnyal küzdő család, nagy a verseny a munkáért, megélhetésért, boldogulásért. Úgy vélem a különböző élethelyzetben lévő családoknak bármilyen segítség sokat jelent. Tapasztalataink szerint egyre nő a segítségre szoruló családok száma. Az ingyenes étkezés bevezetésével biztosítható, hogy minden, köznevelési intézményt igénybe vevő gyermek részesülhessen napi háromszori étkezésben” – tette hozzá az óvodavezető

Naponta négyszer

A gyermekek napi négy alkalommal étkeznek az óvodákban, ami a reggelit, tízórait, ebédet és uzsonnát jelenti.  Általában 8– 9 óra között van mód reggelizésre folyamatosan, ahogy érkeznek a gyerekek. Reggelire rendszerint kenyér, felvágott, májkrém, körözött, gabonapehely, tea, kakaó kerül az asztalra. Tízóraira többféle (szülők által behozott) gyümölcsöt kínálnak. A szülők mindig igazodnak az évszakokhoz és az aktuálisan érő gyümölcsöket szerzik be. Ebédre egészséges és változatos táplálékot kapnak a kicsik a közétkeztetést ellátó vendéglátó cégektől. Uzsonnára általában valamilyen tejtermék, péksütemény, nutellás, mézes vagy lekváros kenyér van a tányéron.

Étkezési díjak

2014-ben nem emelkedtek a gyermekétkezési díjak a kerületben.  Az önkormányzat minden gyermek esetében 256 forinttal kiegészíti az étkezési térítési díjat, a szülőknek 371 forintot kell fizetniük: ez az összeg már évek óta változatlan. Átlagosan – 21 nappal számolva –  a szülő egy gyermeke háromszori étkezéséért havonta 7790 forintot fizetett az elmúlt évben.

Ingyenes tisztasági csomag

A 2013/2014-es nevelési évben az önkormányzat által fenntartott bölcsődékben és óvodákban biztosítják a tisztasági csomagot. Ennek tartalma: pelenka, popsi kenőcs, popsi törlő (bölcsődékben) WC pappír, papír zsebkendő, szalvéta és folyékony szappan. A szülők helyett az önkormányzati intézmények viselik e költségeket, amely a 2013-ban például 18 millió forintba került.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Kinek jár az ingyenes étkezés óvodai étkezés?” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Szakter Edina! “Egyre több a szociokulturális hátránnyal küzdő család, nagy a verseny a munkáért, megélhetésért, boldogulásért.”. Szeretném, ha leírná, miből vonta le ezt a következtetést? Talán abból, hogy csökken a munkanélküliség, vagy abból, hogy növekednek a jövedelmek, esetleg az infláció és a rezsi csökkenéséből?
    Azt, hogy vannak szegények tudjuk, örököltük. Rajtuk kell segíteni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !