1 éves a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény átalakult állandó kiállítása

Csepel.hu

1 éves a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény átalakult állandó kiállítása

Egy éve nyitotta meg kapuit a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása – Csepel és a gyár története címmel – a Királyerdei Művelődési Házban. Ez alkalomból látogattak el a Szárcsa Általános Iskola tanulói a több évtizedes múltú, tavaly újjáépült és átalakított tárlat helyiségeibe, mely valódi időutazást jelent minden látogató számára.

Az elmúlt időszakban számos kíváncsiskodó érdeklődő és iskolai csoportok keresték fel a gyűjtemény Csepel emlékeit, helyi érdekességeit bemutató kiállítását mintegy 300 négyzetméteren.

A mostani iskolás csoportot Samai Katalin, a helytörténeti gyűjtemény munkatársa kalauzolta végig a múltidéző mesterségek eszközei, berendezett szobabelső, kerékpárok, motorok, mindennapos használati tárgyak és egyéb relikviák között. A gyerekek többek között megismerkedtek az ősmaradványok tapintható leleteivel, a különleges régészeti kultúra között számon tartott harangedénnyel, a mezőgazdaság és a kisipar kellékeivel, a régmúlt fotóival, újságlapjaival, reklámtábláival. A teljesség igénye nélkül a látnivalók közül megtekintették a XX. századból való sváb szoba és konyha jellegzetességeit, az 1970-es éveket felidéző lakótelepi szoba bútorait, régi csepeli térképeket, bepillantottak a Csepelről készült archív filmhíradó részleteibe, és azt is megtudták, hogy mit csinált régen a kovács, a kocsmáros vagy a suszter.

A diákok a látogatás végén emlékérmét is készítettek.

A csepeli önkormányzat főtámogatásával, a Csepeli Városkép Kft. szervezésében, a kerületi vállalkozások és magánszemélyek, valamint Molnár Krisztián művelődésszervező, a Királyerdei Művelődési Ház igazgatója rendezésével létrejött helytörténeti gyűjtemény számtalan helyi és országos rendezvényen nagy sikert aratott. Az elmúlt évben például a csepeliek már többször találkozhattak a különféle programsorozatokon a Csepszi guruló kiállítással, de érdeklődők hada kísérte figyelemmel a Múzeumok Majálisára kitelepült és a Múzeumok Éjszakáján Csepelen bemutatott rendezvényt is.

A helytörténeti gyűjtemény továbbra is várja a látogatókat, az iskolai csoportokat és akár különleges felajánlásokat is szívesen fogad. Az ingyenesen látogatható kiállítás szerdánként 8 és 14.30, péntekenként 14 és 18, míg szombatonként 9 és 13 óra között tart nyitva. A csoportokat kérik, hogy a látogatás előtt jelentkezzenek be a 278-2747-es telefonszámon.

Forrás: Csepel.hu

5 hozzászólás “1 éves a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény átalakult állandó kiállítása” bejegyzésre

  1. Grün Rikárdó szerint:

    “A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia klubártyás szurkolói mostantól ingyenbuszokkal juthatnak el a felcsúti meccsekre. Február 28-án már 7 irányból viszik az elkötelezett rajongókat a stadionba – tudta meg az Index.”
    .
    Nem-e kellene elgondolkodni egy ilyen megoldáson Csepelen is múzeum látogatáshoz?! 😀
    .
    http://hvg.hu/sport/20150227_Ingyenbuszokkal_viszik_Felcsutra_a_focidr

  2. felix szerint:

    Vagy buszokkal ingyen.

  3. Építs, és ne rombolj szerint:

    Nem kellene-e!

  4. Grün Rikárdó szerint:

    Építs, és ne rombolj!
    Nem-e kellene-e?! 😛 😀

  5. nagyapó szerint:

    A trollok megint villognak!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !