Csepelen is látható a háború ezernyi arca

Mihir.ro

Csepelen is látható

Először a székelyudvarhelyiek látták, őket követték a csíkszeredaiak, ma délután pedig a magyar főváros XXI. kerületében a csepeliek is megismerkedhetnek az első világháború ezernyi arcát, a szenvedéseket, az apró örömöket és a „dicső” halált is bemutató Kováts fotótárlattal.

Székelyudvarhely és Csíkszereda után most már a csepelieken a sor, hogy megismerkedjenek az udvarhelyi Kováts-fotódinasztia alapítója által az első világháború különböző frontjain készített fényképeiből összeállított kiállítással. A 82-es gyalogezred fotográfusa, id. Kováts István által a galíciai, a romániai és az észak-olaszországi frontokon készített ötven fotó az első világégés ezernyi arcát, a ritkábban szebbik, de a tragikusabb oldalát is igyekszik bemutatni.

Budapest XXI. kerületében, a Csete Balázs utca 15. szám alatti Csepel Galériában ma délután Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese nyitja meg a kiállítást, melynek fővédnöke Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

A tárlaton azt a tizenkét sztereófotót is meg lehet tekinteni, amelyeket tavaly az udvarhelyi fényképgyártó dinasztia mintegy 80 ezer fotónegatívot tartalmazó hagyatékának digitalizálásakor fedezett fel ifj. Kováts Árpád.

– Már az ezernyolcszázas évek végén létezett a háromdimenziós technika, és nemcsak id. Kováts Istvánnál, hanem a kor más fényképészeinél is fellelhető pár ilyen sztereófelvétel. Ezeket a sztereókat elkészítettük modern változatban is, a vörös és kék szemüvegekkel meg is lehet őket tekinteni. Sikerült beszerezni egy ezerkilencszázból való sztereoszkópot, ezt is kipróbálhatják a kiállításra ellátogatók – tudatta ifj. Kováts Árpád.

A térhatású fotókat az udvarhelyiek még nem láthatták, ezeket idén januárban a Csíki Székely Múzeumban mutatták be először a nyilvánosság előtt.

A csepeli kiállítást mától március 21-ig lehet megtekinteni, hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken pedig bejelentkezés alapján.

Forrás: Mihir.ro

Itt lehet hozzászólni !