Génmódosított méhtakarmányt fogtak

Mno

A magyar ételek másoknak is ízlenek a világban

Veszélybe került a magyar méz GMO-mentessége, a méheknek szánt, virágport helyettesítő takarmányban ugyanis génmódosított anyagokat találtak. A szennyezett takarmányról még időben értesültek a méhészek, így abból nem került a magyar kaptárakba. Az esetre az Országos Magyar Méhészeti Egyesület információi alapján derült fény. Mészáros László, a szervezet elnöke lapunknak elmondta, a takarmány GMO-tartalmára nyugat-európai források hívták fel a figyelmet. Ezt követően az egyesület akkreditált laborban bevizsgáltatta a terméket, ahol bebizonyosodott a félelmük, a virágport helyettesítő takarmány valóban GM-pollent tartalmazott.

– Amint biztosak lettünk abban, hogy a termék valóban szennyezett, azonnal riadóztattuk a megyei és a vidéki egyesületi vezetőket, akik eljuttatták az információt a termelőkhöz. Így megelőztük, hogy a takarmány a kaptárakba jusson – hívta fel a figyelmet. Ellenkező esetben akár a hazai méz GMO-mentessége is elveszett volna. A szakember szerint ugyanis ami egyszer bekerül a kaptárba, az jó eséllyel a mézben is megtalálható lesz.

A magyar méz a hírnevét többek közt annak is köszönheti, hogy nem tartalmaz génmódosított növényről származó pollent. – A magyar méz itthon és külföldön is nagyon keresett, a minősége kiváló. A GMO-mentességből származó előnyünket pedig továbbra is szeretnénk megőrizni – hívta fel a figyelmet. A szakember szándékosságot nem feltételez, vagyis szerinte nem a hazai mentességet aláaknázó kísérletről van szó.

A termék egyébként Kanadából származik, a hozzá csatolt bizonylat pedig arról tanúskodik, hogy a takarmány minden génmódosított anyagtól mentes. Az érintett takarmányt egy hazai cég forgalmazza Magyarországon. Miután kiderült, hogy baj van a termékkel, a forgalmazó közleményt adott ki, amely felkerült a méhészegyesület honlapjára is. Eszerint a forgalmazót is megdöbbentette a Feedbee virágporpótló GMO-vizsgálatának eredménye. A gyártó részéről minden szállítmányhoz megkapták a szükséges minőségi tanúsítványokat, amelyek többek között a GMO-mentességet is garantálták. A kanadai gyártó szintén értetlenül áll a történtek előtt, és az ügy teljes kivizsgálását ígérte.

Az esetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is vizsgálja, kérdéseinkre azonban lapzártáig nem kaptunk választ a hivataltól. Bár korábban nem találkoztak GMO-szennyezett takarmánnyal a hazai méhészek, az eset kapcsán indított ellenőrzés-sorozat újabb termékről derítette ki, hogy génmódosított anyagot tartalmaz. A virágport helyettesítő termék mellett az előzetes vizsgálatok egy fehérjepótlóban is ilyen származékot találtak. Horváth Gábor, az egyesület vezető szaktanácsadója arra figyelmeztetett, hogy a Feedbee nevű termék mellett a ForteVit fehérjepótló méhtakarmányt se használják a méhészek addig, amíg nem derül fény annak pontos összetételére.

A termékkel kapcsolatban további vizsgálatok folynak, nem mindegy ugyanis, hogy maga a termék tartalmaz génmódosított alapanyagot, vagy csupán a gyártási technológia során kerülhetett bele minimális mennyiségű szennyező anyag.

Hazánk egyre markánsabb véleményt fogalmaz meg a génmódosított növények kapcsán. A tengerentúlról érkező, többségében módosított szója behozatala ellen például európai szintű összefogást sürget a Földművelésügyi Minisztérium.

Ennek kapcsán már készül a nemzeti szójaprogram is, amely hosszú távon hazai forrásból biztosíthatja a hazai állattenyésztésben szükséges fehérjetakarmány-ellátást.

Forrás: Mno

2 hozzászólás “Génmódosított méhtakarmányt fogtak” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    Amerikai “testvéreink”nem tétlenkednek.Hátha sikerül valahol rést találni. Most nem.

  2. Tarjányi László szerint:

    Én csak egyféle génmódosítást fogadnék el, amitől másnapra az egész világ magyarul beszélne! 😀

Itt lehet hozzászólni !