Csepeli gyerekek mehetnek Horvátországba

Csepel.hu

rijeka

Testvérvárosi látogatáson vett részt Csepel küldöttsége Rijekában – magyar nevén Fiumében. A horvát meghívásra Borbély Lénárd polgármester vezetésével érkező delegáció a kulturális és gazdasági kapcsolatok elmélyítéséről tárgyalt. Ennek leginkább kézzel fogható és leggyorsabb eredménye egy diákcsere-program lesz – értesült a Csepel.hu.

A képgaléria elérhető ide kattintva.

Rijeka Fiume néven az egykori Magyarország legfontosabb kikötővárosa volt az Osztrák-Magyar Monarchia idején. A város arculatára és fejlődésére máig meghatározó hatással voltak a Baross Gáborhoz fűződő hatalmas közlekedési fejlesztések. A fiumei kikötő ma is a “vasminiszter” nevét viseli.

Csepel és Rijeka 1997-ben lettek testvérvárosok, és azóta töretlenül fenntartják a jó kapcsolatot. Az elmúlt években járt csepeli küldöttség a rijekai karneválon, de a csepeli önkormányzat egyik uniós pályázatának köszönhetően a horvát gyerekek is megismerkedhettek Budapest nevezetességeivel és Csepel testvérvárosaival. Borbély Lénárd csepeli és Vojko Obersnel rijekai polgármester most is a karnevál, a város leghíresebb kulturális rendezvénye alkalmából találkoztak. A megbeszélések középpontjában a kulturális kapcsolatok és a diákcsere-program állt. A találkozón szóba került a gazdasági kapcsolatok kialakítása, a lehetőségek számbavétele is.

Magyarország jó példa arra, hogyan lehet az Európai Unión belül megkeresni és kihasználni a gazdasági kitörési pontokat. Hazánk ma az Unió egyik legnagyobb gazdasági növekedést felmutató országa, ami a várakozások szerint a reálbér-növekedésre is igaz lesz. Horvátország is keresi az Európai Unión belüli gazdasági kitörési pontokat. Ennek keretében jelentős vasúti fejlesztéseket terveznek, amellyel az egykori Fiume ismét növekvő hangsúlyt kaphat a magyar-horvát és a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban. Csepel sem szeretne ebből kimaradni – mondta el Borbély Lénárd polgármester a Csepel.hu-nak.

Csepel.hu

7 hozzászólás “Csepeli gyerekek mehetnek Horvátországba” bejegyzésre

  1. Grün Rikárdó szerint:

    “Testvérvárosi látogatáson vett részt Csepel küldöttsége Rijekában – magyar nevén Fiumében.”
    Olaszul esetleg mi a neve?! 😛 😀

  2. Bugi szerint:

    Ma csak ebbe tudtál belekötni? Biztosan rosszul ébredtél.

  3. csepeliblogos szerint:

    Miért Olaszrországhoz is tartozott a város?

  4. csepeliblogos szerint:

    Bocsánat: természetesen Olaszország

  5. helyi szerint:

    Borbély karneválozni ment Fiuméba? Vigyázat, nem engedni autóba ülni, mert hajlamos elfelejteni, hogy ivott néhány pohárkával! 🙂

  6. Balos szerint:

    Örülök, hogy fennmaradt és folytatódik a rijekai kapcsolat. Egyébként a város olasz és magyar neve egyaránt Fiume – aki nem hiszi, olvassa el Kádár János életrajzát vagy keressen rá a neten. A jó dolgokat pedig nem szabad megszakítani, és ilyenek a testvérvárosi kapcsolatok is. Amúgy pont ezért nem tetszett Horváth Gyulának azon megszólalásai, melyekben a fejlesztéseket, az uszodát, a parkfelújításokat támadta. Nem a jót kell támadni. Sokan pont ezért nem szavaztak rá.

  7. felix szerint:

    helyi!
    Sürgős családi gondjai szólították oda.

Itt lehet hozzászólni !