Több rendőr kell az utcákra

Magyar Hírlap

A Fidesz szerint meg kell erősíteni a rendőrséget, több rendőr kell az utcákra, meg kell emelni a fizetéseket, hogy vonzó legyen a pálya. Lázár János, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke tegnap közölte: személyesen hívta meg a testület jövő heti ülésére Draskovics Tibor tárcavezetőt, aki miniszteri meghallgatása óta egyetlen ülésükön sem jelent meg.

“Az állam erőszak-monopóliuma megbonthatatlan, az ország minden pontján egyformán, minden faluban és minden városban garantálni kell az ott élők biztonságát. A rendőrség leépítése és elbizonytalanítása miatt azonban ma Magyarországon, főleg a keleti megyékben, sokan érzik úgy, hogy az állam erre nem képes” – mondta tegnap Lázár János fideszes politikus. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évben hatezer rendőr hagyta el a pályát, s háromezerrel kevesebb a rendőri állomány a minimálisan szükséges negyvenötezernél.

Kifejtette azt is, a rendőrség negyvenkétezer embert fizet, de húszezer alatt van azok száma, akik ténylegesen vigyáznak is a rendre. A statisztikákat sorolva elmondta, hogy növekszik az erőszakos, a vagyon elleni bűncselekmények aránya és a fiatalkorúak által elkövetett bűnesetek száma. A rendőrség egy betöréses lopás elkövetőjét csupán huszonöt százalékos eséllyel találja meg. Hangsúlyozta: a rendőrség teljes átszervezésére van szükség, hogy több rendőr legyen az utcákon.

Lázár János felidézte, hogy a költségvetés tárgyalásakor a Fidesz javaslatát, amely szerint hárommilliárd forinttal megemelnék a rendőrség támogatását, az MSZP az MDF-fel közösen leszavazta. Pedig a pénzzel meg lehetett volna erősíteni a körzeti megbízotti hálózatot, a rendőrőrsöket. A politikus úgy véli, meg kell vizsgálni, hogy a rendőrség a rendelkezésére álló forrásait racionálisan költi-e el. A rendőrök fizetését rendezni kell, hiszen nyolcvan-kilencvenezer forintért a fiatalok nem választják ezt a hivatást. Mindez akár ötven-százmilliárdos forrást is igényelhet.

A politikus jövő szerdára személyesen hívta meg Draskovics Tibor rendészeti minisztert a honvédelmi és rendészeti bizottságba, hogy tartson beszámolót a tavalyi évről. Egyébként a tárcavezető miniszteri meghallgatása óta egyetlen ülésükre sem ment el.

A Belügyminisztérium visszaállítását szorgalmazó MDF-es felvetésre Lázár János azt mondta: az MDF-esek bármit mondhatnak, hiszen a jövőben sem nyomja majd a kormányzás felelőssége a vállukat. Szerinte nem újabb hivatali aktatologatókra, hanem élő, tevékeny rendőrökre van szükség.

Átcsoportosítás

Ha több pénzt akarnak adni a rendőröknek, akkor ahhoz máshonnan kell elvenni. Nincs titkos fiókban pénz – mondta Gyurcsány Ferenc, miután a közbiztonságról egyeztetett tegnap Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal, Draskovics Tibor rendészeti miniszterrel, valamint Kaposvári Bertalannal, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesével. Az országos rendőrfőkapitány jelentést készít a kormányfőnek, hogy belső átcsoportosítással miként tud több rendőrt vezényelni oda, ahol sok az együttélés szabályait sértő konfliktus.

Forrás: Magyar Hírlap

4 hozzászólás “Több rendőr kell az utcákra” bejegyzésre

  1. hugi szerint:

    A gyújtogatót is csak akkor tudták elfogni, amikor több rendõr volt az utcán. Vàlság van, és csakúgy, mint 2005 után, most is több lesz a bûncselekmény. Erre fel kellene készüln!i

  2. én szerint:

    Bizony több kéne és sűrűbben és mindenhol. Bár, ha bűntetlenül verhetik őket, akkor komolyabb felszerelés is kellene nekik.

    Lát valaki Csepelen járőröket? Én nem igen, lehet, hogy csukott szemmel járok?

  3. matyi szerint:

    A Csepeliek a Zöld Kis-Danapartért civil egyesület
    Tíztelettel meghivja önt
    az Önkormányzati vezetés szerepe a térség fejlődsében cimű
    Február10-én 18-órakor kezdödő lakossági Fórumára.
    meghívott előadó:
    Nográdi Zoltán orzággyűlési képviselő
    Mórahalom polgármestere
    Helyszin:Gyermek és ifjúsági Sport Centrum ebédlője.
    Budapest: XXI k Hollandi út 8-10 .

  4. én szerint:

    A rendőrség figyelmébe ajánlom Kamaraerdőt is, mert ami ott folyik, az is őrület! És ott sem szőkék járnak csoportosan lopni, rabolni, önkényesen házakat elfoglalni stb. Rendőr soha nem jár arra kb 3-4 éve. Addig volt járőrözés naponta gépkocsival, gyalog, lóval, mikor hogy. Miért kell bárhol is megvárni, hogy brutális gyilkosságok történjenek?

Itt lehet hozzászólni !