Életbe lépett a tűzszünet Kelet-Ukrajnában

Hadiállapotot vezethetnek be Ukrajnában

Origo

Életbe lépett a tűzszünet Kelet-Ukrajnában

Életbe lépett közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor a tűzszünet Kelet-Ukrajnában. Vlagyimir Puytin orosz elnök pedig megerősítette, hogy elkötelezett a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. 

A fegyvernyugvás része annak a megállapodásnak, amit a héten dolgozott ki Petro Porosenko ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök.

Putyin is tűzszünetet akar

Vlagyimir Putyin megerősítette elkötelezettségét a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. Francois Hollande francia köztársasági elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében az orosz államfő azt is kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok is készek betartani a tűzszünetet.

Ukrajna háború árnyékában

Petro Porosenko ukrán elnök ismét kilátása helyezte, hogy hadiállapotot vezetnek be Ukrajna egész területén, ha a héten megkötött tűzszüneti megállapodást nem teljesítik a Moszkva-barát szakadárok.

„Ha az ellenség megsérti a tűzszünetet és nem lesz béke, kénytelenek leszünk meghozni azt a nagyon nehéz, de szükséges döntést, hogy hadiállapotot vezetünk be nemcsak Donyeck és Luhanszk megyékben, hanem az egész országban” – jelentette ki az elnök.

Hozzátette, hogy késlekedés nélkül beterjeszti az erről szóló törvényjavaslatot a parlament elé.

Mit jelent ez pontosan?

Az államfő nem részletezte, hogy a hadiállapot milyen korlátozásokat és egyéb intézkedéseket von majd maga után. Azt mondta, hogy a minősített helyzet lehetőséget teremt az országban a hatékonyabb mozgósításra és – szavai szerint – arra, hogy az ukrán állampolgárok „egyesült erővel megvédjék saját földjüket”.

Közben Olekszandr Zaharcsenko, a Donyeck megyei szakadárok önkényesen kikiáltott „népköztársaságának” vezetője orosz újságírók előtt kijelentette, hogy az egész Donyeck megyére igényt fognak formálni akkor, ha az eddig ellenőrzésük alá vont területen nem kapnak valódi függetlenséget Kijevtől.

Forrás: Origo

8 hozzászólás “Életbe lépett a tűzszünet Kelet-Ukrajnában” bejegyzésre

  1. Grün Rikárdó szerint:

    “Vlagyimir Puytin orosz elnök pedig megerősítette, hogy elkötelezett a tűzszünet tiszteletben tartása mellett.”
    Ki jaza Puytin és mi köze a szakadárokhoz, hogy Ő garantálja a tűzszünetet?! 😛

  2. szigetország szerint:

    Idétlen grün!

    Ki az a Merkel, aki szintén elkötelezett a tűzszünet betartásában?

    Ki az a Hollande, aki szintén elkötelezett a tűzszünetben?

    Ugye, ők is aláírták a megállapodást? Mi közük a szakadárokhoz, mi közük az ukránokhoz?

  3. felix szerint:

    Olvass ne csak nézz. 🙂

  4. Grün Rikárdó szerint:

    szigetország!
    Tűzszünet betartásában csak az azt megkötő, harcoló felek lehetnek elkötelezettek!
    Esetleg a szakadárokat fegyverekkel és emberekkel ellátó Putyin! 😛

  5. nagyapó szerint:

    “A német kormány sajtó- és tájékoztatási hivatalának (BPA) csütörtökön Berlinben kiadott közleménye szerint közös nyilatkozatában Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin “megerősíti”, hogy tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi épségét.” Tehát nem ezek a “névtelen senkik” írták alá a megállapodást.
    Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport, valamint a donyecki és luhanszki szakadár “népköztársaságok” képviselői írták alá a dokumentumot. A kontaktcsoportban Kijevet Leonyid Kucsma volt ukrán elnök képviseli.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  6. szigetország szerint:

    Merkelnek, Hollande-nak is nagy szerepe van a tűzszünetben. Ha nem így lenne, nem lettek volna ott Minszkben a szerződés aláírásakor.

    A nyugat, főként az USA, Ukrajnát látja el fegyverekkel, amit nem is tagadnak. A nyugati elköteleződés tehát nagyon fontos.

  7. Tarjányi László szerint:

    Ukrajna egy nagyon beteg ország, Galícia, Voliny, Tarnopol, Ivano-Frankovszk ahol a hegedűsök vannak a háztetőn. A Szovjetunió felbomlása után négy elnök volt, egy sem zsidó. Miniszterelnök annál inkább, Julija Timosenko/Kapitelmann. A nagy szláv népesség a szavazásokon vissza tudta tartani a zsidókat a politikai hatalom átvételétől. A gazdasági hatalmat totálisan megszerezték. Goj tőkések sem szeretnek adót fizetni, ők meg pláne nem, azért hogy a goj/szláv többséget jólétben tartsák!
    Jelcin alatt Oroszországban ugyanez volt, széthordták a zsidó oligarchák, a nép meg nyomorgott. Szerencséjükre nekik lett egy Putyinjuk, aki vissza tudta szerezni a szétrablott vagyont, az oligarchák meg vagy elmenekültek, vagy megismerkedtek Szibériával.
    Ukrajnában a zsidók amerikai segítséggel szervezték a Majdant a politikai hatalom megszerzésére. Az amerikaiak a támaszpontok meg a palagáz miatt érdekeltek, a Biden fiú rögtön a vonatkozó gázcég második embere lett.
    A szerencsétlen szláv ukránoknak kellene harcolniuk a szláv oroszok ellen, ahelyett hogy szétcsapnának a puccsisták között. Ukrán nép soha nem volt, ma sincs! Az összetákolt ország különböző részei olyan területi öntudattal rendelkeztek, ami miatt senki nem akar harcolni másokért, az összetákolt Ukrajna területi egységéért.
    A betegség súlyosságát mutatja, hogy a zsidóirtó Bandera mai hívei, a Jobb Szektor hűségesküt tett Izraelnek (sic!). Aztán majd megkapják méltó “jutalmukat”.

    Ott nem lesz béke soha, amig csak akkora darabokra nem hullik Ukrajna, ahol már a területi összetartozásérzés felül nem írja a széthúzást ösztönző kapzsiságot, önérdeket!
    Dixi et salvavi animam meam. Tarjányi László, 2015. 02. 15.

  8. felix szerint:

    Gyógyulj meg.

Itt lehet hozzászólni !